Deși Moldova a ratificat Convenția de la Istanbul în 2021, țara noastră are deja „o experiență interesantă” în domeniul prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor. Precizarea a fost făcută de către președintele Consiliului Egalității de Gen din Georgia, Nino Tsilosani, în timpul vizitei de studiu a delegației Republicii Moldova la Tbilisi.
Autoritățile din Georgia au apreciat inițiativa recentă a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) de a crea Centrul de Justiție Familială din cadrul Inspectoratului General al Poliției și faptul că a fost deja aprobat Regulamentul cadru și standardele minime de calitate ale serviciului integrat. Deși Georgia a ratificat Convenția de la Istanbul acum aproape șase ani (în 2017), încă mai lucrează la elaborarea proiectului legislativ pentru promovarea Legii Consimțământului.
„Grupul parlamentar responsabil de operarea modificărilor legislative cu privire la schimbarea accentelor de la constrângere fizică și psihică la consimțământul viciat, în cazul infracțiunilor privind viața sexuală, s-a arătat foarte interesat să continue discuțiile cu specialiștii din țara noastră, care au reușit deja să ducă la bun sfârșit acest exercițiu.
La rândul lor, membrii delegației moldovenești au remarcat practica bună a colegilor georgieni de a implica activ organele de drept în acțiuni de sensibilizare și educare a cetățenilor în raport cu drepturile femeilor și copiilor”, se arată într-un comunicat al MAI.
„În timpul vizitei la Procuratura Generală, am rămas plăcut surprinsă să aflu că procurorii se implică activ în campanii de informare, merg în diferite regiuni ale Georgiei și vorbesc cu profesioniștii în scoli, spitale și, bineînțeles, cu polițiști și procurorii din teritoriu. În 2022, de exemplu, au lansat o campaniei dedicată prevenirii și combaterii feminicidului în Georgia”, a spus secretarul de stat la MAI, Daniela Misail-Nichitin.
În perioada 3-7 aprilie, membrii Comisiei de monitorizare și analiză a cazurilor de violență în familie soldate cu deces sau cu vătămare gravă a integrității corporale a victimelor s-au aflat într-o vizită de studiu găzduită de Ministerului Afacerilor Interne din Georgia, pentru schimb de bune practici în domeniul combaterii discriminării, violenței în familie și violenței față de femei.
La finele lunii februarie, s-a împlinit un an de la constituirea Comisiei de monitorizare și analiză a cazurilor de violență în familie soldate cu deces sau cu vătămare gravă a integrității corporale a victimelor, secretariatul căreia este asigurat de Ministerul Afacerilor Interne.
Recomandările Comisiei, validate în data de 30 martie curent, după analiza celor mai grave cazuri de violență împotriva femeilor și fetelor comise pe parcursul anului 2022, se vor regăsi în programul de prevenire și combatere a violenței față de femei și violenței în familie pentru perioada 2023-2027.
Acesta urmează a fi aprobat de Guvern, pe parcursul lunii aprilie. Este acea foaie de parcurs, care va permite autorităților să asigure reducerea riscurilor de letalitate, prin acțiuni de prevenire, protecție și asistentă, investigare și politici integrate și coordonate. De asemenea, este un pas important în armonizarea cadrului normativ al țării noastre, în calitate de țară-candidată la aderarea la Uniunea Europeană.