Georgia apreciază experiența Moldovei în combaterea violenței împotriva femeilor

Deși Moldova a ratificat Convenția de la Istanbul în 2021, țara noastră are deja „o experiență interesantă” în domeniul prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor. Precizarea a fost făcută de către președintele Consiliului Egalității de Gen din Georgia, Nino Tsilosani, în timpul vizitei de studiu a delegației Republicii Moldova la Tbilisi. 

Autoritățile din Georgia au apreciat inițiativa recentă a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) de a crea Centrul de Justiție Familială din cadrul Inspectoratului General al Poliției și faptul că a fost deja aprobat Regulamentul cadru și standardele minime de calitate ale serviciului integrat. Deși Georgia a ratificat Convenția de la Istanbul acum aproape șase ani (în 2017), încă mai lucrează la elaborarea proiectului legislativ pentru promovarea Legii Consimțământului. 

„Grupul parlamentar responsabil de operarea modificărilor legislative cu privire la schimbarea accentelor de la constrângere fizică și psihică la consimțământul viciat, în cazul infracțiunilor privind viața sexuală, s-a arătat foarte interesat să continue discuțiile cu specialiștii din țara noastră, care au reușit deja să ducă la bun sfârșit acest exercițiu. 

La rândul lor, membrii delegației moldovenești au remarcat practica bună a colegilor georgieni de a implica activ organele de drept în acțiuni de sensibilizare și educare a cetățenilor în raport cu drepturile femeilor și copiilor”, se arată într-un comunicat al MAI.

„În timpul vizitei la Procuratura Generală, am rămas plăcut surprinsă să aflu că procurorii se implică activ în campanii de informare, merg în diferite regiuni ale Georgiei și vorbesc cu profesioniștii în scoli, spitale și, bineînțeles, cu polițiști și procurorii din teritoriu. În 2022, de exemplu, au lansat o campaniei dedicată prevenirii și combaterii feminicidului în Georgia”, a spus secretarul de stat la MAI, Daniela Misail-Nichitin.

În perioada 3-7 aprilie, membrii Comisiei de monitorizare și analiză a cazurilor de violență în familie soldate cu deces sau cu vătămare gravă a integrității corporale a victimelor s-au aflat într-o vizită de studiu găzduită de Ministerului Afacerilor Interne din Georgia, pentru schimb de bune practici în domeniul combaterii discriminării, violenței în familie și violenței față de femei.  

La finele lunii februarie, s-a împlinit un an de la constituirea Comisiei de monitorizare și analiză a cazurilor de violență în familie soldate cu deces sau cu vătămare gravă a integrității corporale a victimelor, secretariatul căreia este asigurat de Ministerul Afacerilor Interne.

Recomandările Comisiei, validate în data de 30 martie curent, după analiza celor mai grave cazuri de violență împotriva femeilor și fetelor comise pe parcursul anului 2022, se vor regăsi în programul de prevenire și combatere a violenței față de femei și violenței în familie pentru perioada 2023-2027. 

Acesta urmează a fi aprobat de Guvern, pe parcursul lunii aprilie. Este acea foaie de parcurs, care va permite autorităților să asigure reducerea riscurilor de letalitate, prin acțiuni de prevenire, protecție și asistentă, investigare și politici integrate și coordonate. De asemenea, este un pas important în armonizarea cadrului normativ al țării noastre, în calitate de țară-candidată la aderarea la Uniunea Europeană.

Afacere dulce la Anenii Noi! Premierul Recean a vizitat patiseria „Dolce Parma”

Prim-ministrul Dorin Recean a vizitat patiseria „Dolce Parma”. Întreprinderea are circa 25 de angajați și planifică să se extindă în următorii ani. În acest scop, premierul a încurajat proprietarii să valorifice multiplele posibilități de creștere a afacerilor oferite de autorități.

„Guvernul oferă multe oportunități pentru tinerii antreprenori. Toți cei reveniți acasă, dar și cei de aici pot beneficia de programele Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Programul guvernamental ”373”, ca să dezvolte sectorul antreprenorial în Republica Moldova”, a subliniat prim-ministrul.

Afacerea a pornit acum 10 ani și a fost deschisă de Victoria și Igor Toma. După mai mulți ani în care au muncit într-o patiserie din Parma, Italia, s-au întors în localitatea de baștină ca să-și lanseze propria afacere. „Acum zece ani, am adus conceptul brandului Dolce Parma din Italia. Am vrut să oferim și celor din Republica Moldova tot ce am învățat acolo. Am divizat sarcinile între mine și soț”, spune Victoria Toma.

De la început, au investit banii câștigați în străinătate, iar pe parcurs au beneficiat și de fonduri oferite de stat. Din contul acestora, au instalat panouri solare, au eficientizat procesul tehnologic și au aplicat soluții inovative.

La moment, patiseria „Dolce Parma” dispune de o secție de producere la Mereni și de trei magazine – în orașul Anenii Noi, în satul Chetrosu și la Chișinău.

Premieră! Elevii din două licee din capitală susțin testul la matematică în format digital

185 de elevi din Liceul Teoretic „Mircea Eliade” și Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din municipiul Chișinău au susținut, astăzi 17 mai, testul la matematică, din cadrul testării naționale în învățământul primar, în format digital, scrie stiripesurse.md

Elevii au rezolvat la calculator, pe o platformă specializată, un test la matematică, în format digital, constituit din 14 itemi. Durata examenului a fost de 60 de minute.

„Testarea națională la matematică în format digital vine să contribuie la îmbunătățirea procesului educațional și va pregăti elevii pentru cerințele unei lumi digitale în continuă schimbare”, susține Lilia Ivanov, directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare.

Menționăm că, în luna februarie 25 de elevi din aceste două instituții au participat la testarea pilot la calculator și au avut posibilitatea de a exersa pe un test de antrenament pentru a fi familiarizați cu interfața aplicației, tipologia itemilor, cronometrarea timpului.

Astăzi la testarea națională în învățământul primar participă 31.114 elevi în 1.084 instituții de învățământ.

O pacientă, internată cu botulism, după ce a mâncat pate de porc, conservat acasă

O femeie cu botulism a fost internată la spitalul „Toma Ciorbă”. Tânăra de 25 de ani a fost diagnosticată cu botulism, scrie realitatea.md.

Ancheta epidemiologică a stabilit că pacienta consumase pate de porc conservat, gătit acasă. Ea s-a aflat în spital în perioada 1-11 mai 2024 și a primit trei doze de ser antibotulinic polivalent, administrate intramuscular timp de trei zile consecutiv.

„Datorită intervenției prompte și tratamentului specific, evoluția bolii a fost controlată, iar pacienta a fost externată într-o stare satisfăcătoare, fără sechele”, transmit doctorii.

Botulismul este o neuroinfecție paralitică. Infectarea se face prin consumul de alimente contaminate, în special conservele artizanale, sau prin contactul direct cu o plagă infectată. Diagnosticul se bazează pe date epidemiologice, clinice și de laborator, iar tratamentul constă în administrarea serului antibotulinic și suport respirator la nevoie.

Spitalul „Toma Ciorbă” deține stocuri de seruri curative pentru botulism. În aprilie 2024, instituția a sprijinit doctorii din Ploiești și Piatra Neamț, România, furnizând seruri pentru tratarea a doi pacienți.

Transportul privat pe teritoriul cimitirelor în preajma Sărbătorii Paştele Blajinilor va fi restricționat
Articolul anterior
Un bebeluș de 9 luni s-a stins după ce a căzut din mașină. Ambii părinți erau în stare avansată de ebrietate, iar tatăl se afla la volan
Articolul următor