Germania acuză Rusia că utilizează energia ca o armă

Rusia a redus livrările de gaze naturale către Germania, ca răspuns la sancțiunile impuse de statele europene Rusiei în urma invadării Ucrainei, ceea ce l-a făcut pe un ministru german să acuze Moscova că utilizează exporturile de energie ca o armă, informează Bloomberg.

Germania acuză Rusia că utilizează energia ca o armă

O divizie germană a Gazprom PJSC, care a fost preluată de o autoritate publică din Germania, nu mai primește volumele de gaze contractate, a declarat joi ministrul german al Economiei, Robert Habeck, transmite agerpres.ro.

Acesta a minimalizat însă impactul reducerii livrărilor, precizând că cea mai mare economie a Europei primește gaze naturale din surse alternative şi poate face față perturbărilor.

Decizia Rusiei de a sancționa Gazprom Germania GmbH arată că „energia este o armă”, a spus joi Robert Habeck într-un discurs în camera inferioară a Parlamentului german. „Energia poate fi utilizată puternic într-un conflict economic”, a adăugat Habeck.

Germania este cel mai mare cumpărător de gaze naturale rusești, care sunt responsabile pentru aproximativ 35% din necesarul Germaniei, în scădere față de mai mult de jumătate înaintea invadării Ucrainei.

Gazele naturale sunt o componentă crucială în mixul energetic al celei mai mari economii europene. Aproximativ 15% din energia electrică din Germania este produsă în centrale care funcționează pe gaz, comparativ cu mai puțin de 9% în 2000, pe măsură ce țara a renunțat la energia nucleară şi cărbune. 

În plus, gazele naturale sunt vitale pentru încălzirea locuințelor şi diferite procese industriale în sectoarele chimie şi farmaceutică.

Moscova a interzis afacerile cu firma Gazprom Germania GmbH şi diferitele sale subsidiare care acum sunt sub controlul Autorității de reglementare în domeniul energiei din Germania. 

Printre aceste subsidiare se numără furnizorul de energie Wingas GmbH, o companie care se ocupă cu depozitarea de gaze în Europa, divizia de trading de la Londra a Gazprom şi EuRoPol Gaz, proprietarul secțiunii poloneze a gazoductului Yamal-Europe care face legătura între Rusia şi Germania.

„Situația de pe piața gazelor ne permite să compensăm pierderea gazelor din Rusia”, a spus Robert Habeck.

Luna trecută, Germania a preluat, temporar, controlul la Gazprom Germania pentru a-şi asigura aprovizionarea. Cea mai mare parte din companiile din cadrul grupului Gazprom au început să fie supuse la presiuni din partea clienților şi partenerilor de afaceri care au refuzat să mai facă afaceri cu ele după ce Rusia a invadat Ucraina.

„Monitorizăm cu atenție situația. Ne-am pregătit pentru această situație şi atât eu cât şi Agenția federală care gestionează infrastructura de rețea vă vom informa pe parcursul zilei”, le-a spus parlamentarilor germani ministrul Economiei, Robert Habeck. 

ATENȚIE! O femeie, dispărută în ajun de Crăciun, este căutată de apropiați și poliție

Inspectoratul de Poliție Cantemir a fost sesizat de rudele unei femei de 75 ani, care la data de 6 ianuarie curent a plecat într-o direcție necunoscută de la domiciliul său din satul Baimaclia și până în prezent nu se cunoaște locul aflării sale, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Semnalmente: păr cărunt și înălțimea de 1,65 m. În momentul dispariției purta o bluză albă, batistă verde pe cap, pantaloni cafenii și încălțăminte violetă.

Rugăm orice persoană care deține informații despre locul aflării femeii să apeleze de urgență la numerele de telefon 112 sau 027322980.

Mai multă autonomie pentru instituțiile publice din R. Moldova pentru a-și instala centrale pe biomasă

Școlile, grădinițele, primăriile și alte instituții publice din R. Moldova ar putea avea mai multă autonomie pentru a-și instala centrale pe biomasă, astfel încât să nu fie afectate de eventuale crize energetice și să-și reducă facturile la energie, scrie ziarulnational.md.

Anunțul a fost făcut astăzi la Varnița, raionul Anenii Noi, de către președinta Maia Sandu, după o discuție cu și mai mulți șefi de raioane și primarii localităților afectate de criza energetică generată de Federația Rusă în regiunea transnistreană, după sistarea livrărilor de gaze de la 1 ianuarie 2025.

Fără gaze și fără energie electrică timp de opt ore pe zi au rămas și 14 localități aflate sub controlul autorităților constituționale, dar care au infrastructura conectată la cea gestionată de regimul separatist de la Tiraspol.

„Am ascultat situația din fiecare localitate și am notat care sunt necesitățile imediate. Am înțeles că e nevoie de sprijin sub formă de lemne, peleți, e nevoie de generatoare în plus și am discutat o soluție care nu poate fi realizată imediat, dar care este foarte importantă și anume să oferim mai multă autonomie instituțiilor publice – asta înseamnă centrale pe biomasă. Așteptăm acum ca Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și primăriile să pregătească aceste proiecte pentru mai multe instituții publice, așa încât să putem oferi autonomie pentru mai multe școli, grădinițe, primării și alte instituții publice”, a declarat Maia Sandu.

Dorin Recean: Nu există premise pentru creșterea tarifelor la energie

În prezent nu există premise pentru o nouă majorare a tarifului la energia electrică. Anunțul a fost făcut de premierul Dorin Recean, în cadrul unei vizite oficiale în zona de securitate, scrie newtv.md.

”Noi am luat în calcul absolut toate riscurile care se pot materializa în următoarele jumătate de an și azi nu există premise ca prețurile să crească. Rămânem la solicitarea către toți să economisim energia electrică în orele de vârf și atunci cu siguranță nu va trebui să creștem tarifele”, a declarat premierul.

Amintim că în ajunul alegerilor prezidențiale, premierul Dorin Recean adeclarat ferm, în ședința de Guvern, că nu există premise pentru scumpirea gazului. Imediat după alegeri, din decembrie, tariful la gaz a crescut cu aproape 3,4 lei lei și este de 16,74 lei pentru metrul cub.

Din ianuarie cetățenii vor achita dublu pentru energia electrică, după ce ANRE a aprobat noile tarife, la solicitarea furnizorilor. Astfel, consumatorii Premier Energy vor achita 4,10 lei/kWh, față de 2,34 lei, cât era până acum. Cetățenii din nordul țării, deserviți de FEE Nord, vor achita 4,68 lei/kWh, față de 2,84 lei.

Imagini dintr-un spital din Donețk. ,,Nu am mai văzut atâta tragedie”
Articolul anterior
Un pasager fără experienţă a aterizat un avion, după ce pilotul a leşinat
Articolul următor