Germania oferă Moldovei un suport adițional de 45 de milioane de euro

Germania oferă Republicii Moldova un suport adițional de 45 de milioane de euro pentru anul curent și anul viitor.

Germania oferă Moldovei un suport adițional de 45 de milioane de euro

Anunțul a fost făcut în cadrul negocierilor guvernamentale moldo-germane privind cooperarea pentru dezvoltare, desfășurate la 3 iulie la Chișinău, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Ambasadei Germaniei la Chișinău se menționează că domeniile cheie ale sprijinului suplimentar se axează pe punerea în aplicare a reformelor administrației publice și managementului finanțelor publice, care reprezintă priorități importante în inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE.

Accent se va pune pe îmbunătățirea accesului la finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii, precum și pe capacitatea de incluziune profesională a tinerilor, în special a femeilor. De asemenea, guvernele celor două țări s-au angajat să întreprindă eforturi comune pentru a spori securitatea energetică a Republicii Moldova, asigurând o pondere crescută a energiei regenerabile.

În comunicat se arată că pe durata negocierilor oficialii germani au asigurat sprijinul lor în îmbunătățirea perspectivelor economice pentru cetățenii Republicii Moldova și în implementarea reformelor în vederea aderării țării la UE. De asemenea, părțile au convenit asupra priorităților de cooperare care includ promovarea investițiilor, energia, dezvoltarea locală și buna guvernare.

Șeful delegației germane, secretarul de stat parlamentar la Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, Niels Annen, a declarat că Moldova încă resimte consecințele războiului rusesc de agresiune împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, poporul și Guvernul Republicii Moldova au demonstrat că pot integra refugiații și pot depăși criza energetică. Acum este important să se pună în aplicare reformele care reprezintă condițiile pentru începerea negocierilor de aderare la UE, în special în domeniul administrației publice și luptei împotriva corupției. În plus, întreprinderile au nevoie de condiții investiționale fiabile, iar tinerii au nevoie de mijloace de trai pentru a-și construi viitorul acasă. În aceste eforturi Republica Moldova se poate baza pe sprijinul asistenței germane.

La rândul său, șeful delegației Republicii Moldova, secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Gumene, a declarat că Germania este printre principalii parteneri şi un susţinător de nădejde al Republicii Moldova. Cooperarea activă, bazată pe respect, sprijin și comunicare va aduce relațiile bilaterale la un nivel înalt și va genera rezultate eficiente pentru ambele părți.

În 2023, cooperarea moldo-germană împlinește 30 de ani. Valoarea asistenței alocate de Germania Republicii Moldova în perioada anilor 1993-2022 ajunge la 281,9 milioane de euro.

Tradiţii şi obiceiuri în cea de-a doua zi de Paşte: finii pleacă în vizită la nași!

În cea de-a doua zi de Paşte se respectă alte tradiţii şi obiceiuri păstrate din timpuri străvechi.

În această zi se obişnuieşte ca finii să se ducă în vizită la naşi, cu colaci, pască şi ouă roşii, iar copiii merg la părinţi.

Potrivit tradiţiei, în cea de-a doua zi de Paşte, ouăle se ciocnesc „cap cu dos”.

Un alt obicei presupune stropitul cu apă, în amintirea readucerii la viaţă a fetei de evreu, care a leşinat la aflarea veştii învierii lui Iisus.

Aşadar, lunea, feciorii stropeau cu apa fetele din sat, iar marţea fetele îi udau pe feciori.

Obiceiul se păstrează şi astăzi, iar tradiţia de a stropi cu parfum rudele şi prietenii vizitaţi a doua zi de Paşte este o reminiscenţă târzie a acestei datini.

sursa

Leul moldovenesc se întărește

Leul moldovenesc a înregistrat o consolidare în fața dolarului american și euro, conform datelor publicate de Banca Națională a Moldovei pentru începutul acestei săptămâni, scrie unimedia.md.

În comparație cu sfârșitul săptămânii trecute, leul s-a apreciat față de ambele valute majore, menținându-și valoarea fără o schimbare nominală în termeni de lei sau bani. Euro se tranzacționează astăzi la valoarea de 18.9424 lei moldovenești, fără a înregistra o diferență față de valoarea de la sfârșitul săptămânii trecute. Dinamica euro a fost una descrescătoare în ultimele două zile, indicând o întărire a leului moldovenesc în raport cu moneda unică europeană.

Dolarul american este cotat astăzi la 17.6973 lei moldovenești, stabil față de valoarea de la sfârșitul săptămânii anterioare. Acesta a urmat o traiectorie similară cu cea a euro, marcând o tendință descrescătoare în ultimele două zile, ceea ce sugerează o consolidare a leului moldovenesc și în raport cu dolarul.

Leul românesc, hrivna ucraineană și rubla rusă se tranzacționează astăzi la valorile de 3.8068, 0.4477, respectiv 0.1927 lei moldovenești. Toate cele trei valute au prezentat o dinamică descrescătoare în ultimele două zile, indicând o tendință generală de întărire a leului moldovenesc în raport cu aceste monede. Fără a înregistra o schimbare nominală în termeni de lei sau bani, leul moldovenesc și-a menținut poziția consolidată față de monedele vecinilor săi regionali.

Părinții, îndemnați să supravegheze copiii atunci când fac fotografii la decorațiunile pascale din capitală

Primăria Municipiului Chișinău face apel către părinți, să supravegheze copiii minori, în perioada Sărbătorilor Pascale, când vor face poze la decorațiunile de sărbătoare, amplasate în sectoarele capitalei.

Solicitarea vine ca o asigurare, în contextul evitării oricăror incidente sau accidentări a minorilor.

Vă dorim să petreceți Sărbătoarea Învierii în liniște și pace, cu toți cei dragi alături!

Amintim că în spațiile publice din oraș au fost amenajate decorațiuni cu tematică pascală, care vor fi iluminate pe timp de noapte, odată cu conectarea iluminatului stradal, iar doritorii vor putea face poze cu familia, rudele și prietenii.

Cetățenii vor putea schimba bani la casele de schimb valutar fără act de identitate numai dacă suma nu depășește 10 mii de lei
Articolul anterior
Veronica Dragalin, despre situația de la Aeroport: Persoanele care lucrează în sistem sunt bine pregătite. Prin modul în care au acționat, au prevenit o nenorocire mai mare
Articolul următor