Germanii au creat mașina care merge cu apă sărată. Epoca petrolului se apropie de sfârșit

O companie germană a conceput și a realizat primul model de automobil electric cu un combustibil special – apa sărată, anunță FB News Post.

separator
În prezent, automobilul Quant e-Sportlimousine este testat în mod oficial pe autostrăzile din Germania, compania creatoare, NanoFlowcell, a primit permisiunea necesară ca să circule în trafic ca orice alt mijloc de transport. Potrivit unor informații, automobilul Quant e-Sportlimousine poate atinge viteza de 100 km/h în numai 2,8 secunde, iar cu rezervorul plin, mașina poate parcurge până la 600 km.

Prin termenul de „apă sărată” nu se are în vedere apa din oceane sau mări. Într-un reactor special al mașinii sunt pregătite două soluții cu săruri de metale diferite, care acționează ca electrolit, ele sunt alimentate individual în celulele de combustie. O serie de transformări electrochimice complexe apar pe suprafața catalizatorilor acestor celule de combustie și în rezultat se produce energia electrică.

Această electricitate este generată în mod continuu și este depozitată într-un supercondensator cu un curent scăzut de scurgere și o capacitate electrică mare, iar de acolo energia este consumată pentru a pune în mișcare patru motoare electrice.

Quant foloseşte o tehnologie dezvoltată iniţial de NASA, mai exact o baterie alimentată de lichid ionic: mai simplu, apă sărată. Sigur, procedura nu se rezumă doar la turnarea apei în rezervor, dar tehnologia e mult mai prietenoasă cu mediul înconjurător decât oricare alta, scrie Business Magazin.

Mașina depășește orice imaginaţie: 912 CP, timp de acceleraţie de la 0 la 100 km/h de doar 2,8 secunde, viteză maximă de 380 km/h și autonomie de până la 600 de km. La performanţele tehnice impresionante se adaugă un design de efect, cu uși de tip „aripă de pescăruș” și cu un interior care pare luat dintr-un film SF.

Întregul mecanism de funcţionare este unul revoluţionar, iar tehnologia este complet nepoluantă. Mașina are patru motoare, câte unul pentru fiecare roată, și folosește baterii nanoFLOWCELL care funcţionează similar bateriilor cu flux de electrolit (REDOX). Fără îndoială, Quant este o maşină cu greutate. Şi la propriu şi la figurat. Modelul actual al maşinii cântăreşte nu mai puţin de 2 tone, iar lungimea ei o depăşeşte pe cea a limuzinelor de lux pe carburant. Nuncio la Vecchia, reprezentantul companiei NanoFlowcell, a menționat:

„Calea de la primul exemplar de mașină până la un automobil de serie, căreia i se permite să circule pe toate drumurile din lume este foarte grea și îndelungată. Compania noastră, chiar dacă e foarte mică, are intenții sigure de a parcurge această cale până la final.”

Automobilul este pur ecologic. El nu folosește metale scumpe sau elemente rare. Celula conține în principal apă, săruri metalice și structuri cristaline. Toate aceste substanțe nu dăunează mediului. Tehnologiile electrochimice și elementele combustibilului au fost create în colaborare cu specialiștii de la Bosch Engineering.

În timpul apropiat, cei de la NanoFlowcell planifică să mai producă 4 automobile Quant e-Sportlimousine, care să participe la acest program de testare. Apariţia pe piaţă a unei astfel de maşini nu face altceva decât să demonstreze că tehnologia poate avansa în moduri în care nu ne așteptăm și că ne oferă din ce în ce mai mult posibilitatea de a proteja mediul. Iar certificarea maşinii nu face altceva decât să sugereze că viitorul aparţine unor astfel de mașini nepoluante.

https://youtu.be/zUn32mxdIok

Află mai multe aici

Mihai Popșoi, întrevedere la Londra cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

În marja vizitei oficiale la Londra, vicepremierul Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, David Cameron și cu ministra pentru Europa, Nus Ghani.

Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale moldo-britanice, cu accent pe fortificarea capacităților instituțiilor naționale, reformele implementate de către țara noastră în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum și aspecte ce țin de securitatea regională.

Au fost abordate și acțiunile care ar putea fi întreprinse pentru a facilita conversiunea permiselor de conducere moldovenești și liberalizarea accesului producției moldovenești pe piața britanică.

„I-am mulțumit ministrului britanic de externe pentru faptul că, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sprijină constant dezvoltarea și consolidarea democrației și rezilienței Republicii Moldova”, a menționat ministrul Popșoi.

La rândul său, omologul britanic a asigurat de susținerea Regatului Unit pentru modernizarea țării noastre.

Ucraina: o bătrânică a străbătut circa 10 km prin bombardamente pentru a ajunge pe un teritoriu controlat de ucraineni

Lidia Stepanivna, în vârstă de 98 de ani, a străbătut circa 10 km prin bombardamente până a ajuns pe un teritoriu liber, controlat de ucraineni.

Ucraina: O bătrână a mers mai mulți km pe jos prin bombardamenteFoto: Poliția Ucrainei

Casa femeii din localitatea Oceretine a fost distrusă de ruși, iar rudele sale au fost rănite, scrie www.stiri.md, conform presei ucrainene.

O zi întreagă femeia a mers fără mâncare sau apă, a căzut de câteva ori fără putere. În plină luptă, bătrână a rămas miraculos nevătămată.

Seara, bătrâna a fost observată pe drum de militari, care au predat-o polițiștilor. Aceștia au dus-o la un adăpost pentru cetășenii evacuați, unde a primit îngrijirile necesare. În prezent, oamenii legii caută rudele femeii.

„Am supraviețuit acelui război și trec prin acest război. A rămas fără nimic”, spune femeia.

O companie italiană a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor la Căinari

Compania italiană LEONEVA a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor în Republica Moldova. Amplasată în orașul Căinari, afacerea italiană, a generat în jur de 25 de locuri noi de muncă și mai urmează și altele.

Fondatorul companiei, Leone Piero Antonio, care se află în Republica Moldova din 2020, a reușit deja să proceseze și să exporte mai bine de 3500 de tone de fructe, transmite IPN.

Fondatorul și administratorul companiei LEONEVA, Leone Piero Antonio, le-a mulțumit tuturor participanților la acest eveniment, spunând că reprezintă un pas important.

Omul de afaceri precizează că, lansarea și desfășurarea afacerii sale este un lucru de echipă care ajută Republica Moldova să fie și mai vizibilă în lume.

Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, a menționat că fabrica italiană pentru procesarea fructelor reprezintă o mișcare substanțială în acest domeniu.

Și este de remarcat faptul că, LEONEVA conlucrează cu un partener important, cunoscut ca unul dintre cei mai mari producători și exportatori de fructe la nivel global.

În următorii doi ani, urmează să fie create și alte oportunități noi de angajare. Este vorba despre o investiție de circa 1,5-2 milioane de euro.

La evenimentul de inaugurare a participat și viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al economiei și digitalizării.

„Suntem aici pentru a inaugura o nouă investiție italiană în Republica Moldova, în Căinari. Ne bucurăm foarte mult de faptul că, oameni de afaceri italieni găsesc oportunități aici, în Republica Moldova. Ne bucurăm foarte mult de fiecare asemenea pas, oricât de mic, care ne integrează tot mai mult în piața europeană”, a menționat Dumitru Alaiba.

„Atunci când un antreprenor găsește oportunitate în Republica Moldova și investește aici, acest fapt nu poate să nu bucure. Aceasta generează capacitate de export, aceasta generează locuri de muncă. Bine ați venit în Republica Moldova”, a mai spus Dumitru Alaiba, precizând că în 2023 Moldova a livrat cele mai multe prune pe  piața europeană.

sursa: www.agrobiznes.md

E prăpăd în SUA! Sunt anunțate temperaturi de -54°C și viscol
Articolul anterior
Cancerul de col uterin poate fi prevenit: efectuează testul Pap
Articolul următor