Germanii sunt îngrijorați de creșterea prețurilor. În țară, prețurile la energie, alimente și locuințe închiriate cresc inexorabil. Astfel, Germania, cea mai mare economie din Europa, nu este o excepție. În octombrie, inflația în Germania în termeni anuali a fost de 5%. Acest lucru nu s-a văzut aici în ultimii treizeci de ani.
Simon și Lena Wendland, părinții de gemeni nou-născuți, spun că viața lor a devenit mai puțin previzibilă.
Lena Wendland, kinetoterapeut: „Acum ne căutam propriile locuințe și vedem cum au crescut prețurile la casele în construcție. Este puțin înfricoșător. Cel mai probabil, ne vom mulțumi cu ceva într-o zonă rurală. Orașul nu este accesibil. pentru noi.”
Bild, cel mai bine vândut ziar din țară, acuză Banca Centrală Europeană că nu a reușit să țină sub control prețurile și că agravează problema politicilor de bani ieftini. Fostul șef al BCE, Mario Draghi, a fost numit de jurnaliști drept Dracula, iar actualul președinte, Christine Lagarde, a fost supranumită „Madame Inflation”.
„Îmbrăcat în ținute de la Chanel, Lagarde își bate joc de pensionari, muncitori și investitori”, scrie în Bild.
Între timp, analiștii consideră că politica BCE a asigurat prosperitatea zonei euro.
Karsten Brzeski, economist: „În prezent, inflația este determinată în principal de prețurile ridicate la energie și la materiile prime și, bineînțeles, într-o oarecare măsură acest lucru se datorează încheierii blocajelor, care a dus la o ușoară creștere a prețurilor în sectorul hotelier și industria turismului.”
O serie de experți spun că, după lungi măsuri restrictive, mulți germani au o situație financiară bună. Cu toate acestea, pe fondul creșterii prețurilor de consum, starea de spirit a oamenilor nu este atât de optimistă. BCE consideră că creșterea inflației în zona euro este o reacție temporară la dezechilibrul cererii și ofertei de pe piața globală cauzat de pandemie și se așteaptă ca situația să se îmbunătățească anul viitor.