Gestul făcut de o elevă din Rusia pentru care ar putea ajunge la orfelinat, iar tatăl său în pușcărie

Un tată din Rusia riscă să piardă custodia fetiței sale, după ce copila a desenat un tablou anti-război.

O elevă din Rusia a făcut un gest pentru care tatăl riscă să facă pușcăria

O elevă de clasa a șasea din Rusia a fost încredințată autorităților după ce a desenat un tablou anti-război la ora de artă, relatează Meduza, transmite stirileprotv.ro.

Tatăl fetiței riscă să piardă custodia copilei

Aleksey Moskalev, din orașul Yefremov din regiunea rusă Tula, a fost acuzat de „discreditarea” armatei, după ce fiica sa, Masha, a realizat un desen anti-război la școală

Copila a protestat pentru prima dată față de război în aprilie 2022, la școală. Un profesor de artă i-a îndemnat elevii de clasa a șasea să realizeze un desen în care să fie exemplificat sprijinul trupelor rusești din Ucraina.

Ca formă de protest, Masha a desenat steagul rusesc cu mesajul – „Nu războiului” și steagul ucrainean cu mesajul – „Glorie Ucrainei”.

Desenul a fost raportat la directorul școlii, iar Masha a fost dusă la poliție. Tatăl său a fost nevoit  să dea explicații în fața Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) după acest incident.

„Timp de trei ore și jumătate, [ofițerii FSB] mi-au spus că îmi cresc fiica în mod incorect. Au spus că o vor lua de lângă mine și mă vor băga în închisoare”, a declarat tatăl copilei, conform Meduza.

Câteva luni mai târziu, pe 30 decembrie, casa bărbatului a fost percheziționată de către ofițerii FSB. Ei au confiscat toate economiile familiei, au fotografiat desenul făcut de copilă și au dus-o pe fetiță la un centru pentru copii, departe de tatăl său.

Avocatul acestuia spune că bărbatul a fost interogat și i s-a reproșat că fiica sa a făcut comentarii împotriva războiului pe canalul de socializare rusesc VKontakte, conform OVD-Info.

Tatăl riscă să facă închisoare și să-și piardă singurul copil

Tatăl a reușit să o recupereze pe Masha câteva zile mai târziu, iar din acel moment cei doi au fugit din oraș.

Nu este clar unde se află acum, dar dacă va fi condamnat, Moskalev riscă până la trei ani de închisoare, conform Insider.

Avocatul susține că tatăl din Rusia, care-și crește singur copila, riscă să fie condamnat la închisoare. El spune că ofițerii ar putea chiar să îi trimită fiica la orfelinat.

„Dacă ofițerii decid să fie încăpățânați… s-ar putea să-l bage în închisoare și să-i trimită fiica la un orfelinat”, a spus avocatul, pentru OVD-Info.

Cenzura din Rusia

De la începutul invaziei din Ucraina, Rusia i-a persecutat pe cei care s-au opus războiului. În conformitate cu legislația rusă, folosirea cuvintelor „război” și „invazie” este interzisă, iar cei care le folosesc pot risca până la 15 ani de închisoare sau o amendă cuprinsă între 30.000 și 50.000 de ruble (374 – 624 de euro). 

Un nou șoc pe piața bancară: Acțiunile Deutsche Bank au scăzut puternic vineri

Acțiunile Deutsche Bank au scăzut cu peste 13% vineri dimineață, în urma unei scumpiri puternice a asigurării împotriva riscului neplăţii (CDS), alimentând îngrijorări cu privire la rezistenţa băncilor europene, scrie digi24.ro, citând CNBC.

Российский филиал Deutsche Bank подозревают в причастности к «молдавской  схеме» - NewsMaker

Acțiunile băncii germane au scăzut pentru a treia zi consecutiv și au pierdut acum mai mult de o cincime din valoarea lor în această lună.

Salvarea de urgență a Credit Suisse prin achiziționarea de către UBS ca urmare a prăbușirii Băncii Silicon Valley din SUA a declanșat îngrijorare în rândul investitorilor, amplificată și de deciziile de politică monetară luate de Rezerva Federală a SUA miercuri.

Autoritățile de reglementare elvețiene și globale, dar și băncile centrale au sperat că intermedierea vânzării Credit Suisse către rivalul său va duce la calmarea piețelor, dar investitorii rămân în mod clar sceptici că tranzacția ar fi suficientă pentru a limita problemele din sectorul bancar.

Rivala Deutsche Bank, Commerzbank, ale cărei acţiuni s-au depreciat cu 8,50%, şi Société Générale (-6,72%) înregistrează unele dintre cele mai puternice reculuri în sector.

În acest weekend trecem la ora de vară

Schimbarea orei, pentru a trece la ora de vară 2023, va avea loc în ultimul weekend din luna martie. Pe 26 martie, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ceasurile trebuie date cu o oră înainte. Ora 3:00 va deveni ora 4:00.

Ora de vară 2023. Cum schimbăm ceasurile şi când trecem la ora de vară |  Observatornews.ro

Trecerea la ora de vară are loc la câteva zile după echinocțiul de primăvară 2023, de pe 21 martie, care marchează începutul primăverii astronomice.

Din acest moment, ziua începe „să crească” și noaptea să scadă (durata de lumină naturală pe parcursul unei zile) până la solstițul de vară din 21 iunie 2023.

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală.

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Sistemul cu ora de vară – ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.

Beneficiile schimbării orei

Potrivit unui studiu realizat de Steve P. Calandrillo de la Universitatea Washing¬ton şi Dustin E. Buehler de la Universitatea din Arkansas, alegerea orei de vară ar conduce la scăderea numărului de accidente rutiere.

„Este mai multă lumină seara, atunci când au loc majoritatea accidentelor fatale, când oamenii vin spre casă după o zi obositoare la birou. Mai mult, rata criminalităţii ar putea scădea pentru că mai mult de jumătate dintre infracţiuni au loc în orele de după lăsarea întunericului, după-amiaza târziu sau seara”, arată rezultatele cercetării.

Alte studii arată că există ramuri economice care pot prospera odată cu trecerea la ora de vară. De exemplu, cei din industria HORECA consideră că o oră în plus de lumină naturală îi face pe oameni să stea mai mult timp pe străzi, cheltuind astfel mai mulţi bani pe diverse activităţi.

Totodată, experții subliniază beneficiile cantităţii mai mari de lumină solară, care contribuie la o bunăstare generală şi la menţinerea sănătăţii, întrucât, după cum bine se ştie, soarele creşte sinteza de vitamina D şi reduce incidenţa „dezordinii afective sezoniere”.

Totuși, trecerea la ora de vară ne poate afecta, dar nu pe termen lung

Persoanele care suferă de anxietate si depresie, precum şi vârstnicii ar putea simţi un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări. De asemenea, atunci când se schimbă ora, persoanele care au o sensibilitate mai mare a ceasului biologic pot resimți mai intens modificarea.

Ele pot avea nevoie de o perioadă mai mare de acomodare, până când se obișnuiesc să se trezească zilnic mai devreme cu o oră.

Specialiştii spun că vom avea nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta, deoarece trebuie să ne trezim cu o oră mai devreme decât ne-am obişnuit, iar astfel nivelul de stres poate creşte şi pot apărea dificultăţi de concentrare la serviciu sau la școală.

Efecte negative ale schimbării orei

Acest mecanism al schimbării orei de două ori pe an ar avea însă efecte negative asupra sănătății noastre, potrivit unor noi cercetări. Gisela Helfer, conferențiar senior în fiziologie și metabolism la Universitatea din Bradford, Anglia, explică într-un articol apărut în The Conversation cum ne putem adapta organismul.

În primele câteva zile după schimbarea orei, mulți suferă de simptome diverse precum iritabilitate, insomnie, oboseală în timpul zilei și reducerea funcției imunitare.

Mai îngrijorător este faptul că atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și accidentele de muncă sunt mai frecvente în primele săptămâni după schimbarea orei.

Un preot din Moscova a bătut o pensionară care vindea flori la câțiva metri distanță

Un pretins sjulitor al bisericii din Moscova a agresat o bătrână, ziua în amiaza mare. Bărbatul agresiv cerea de pomană lângă stația de metrou Marksistskaia, iar pensionara vindea flori la câțiva metri distanță. Presupusul preot a lovit-o pe femeie cu piciorul, în timp ce ținea o icoană în mâini.

Un preot din Moscova a agresat o pensionară: A lovit-o cu piciorul

Canalul Baza relatează că pensionara ar fi decis să-și comercializeze florile puțin mai aproape de locul în care cerșea preotul. Reieșind din imaginile surprinse, „concurentul” nu a apreciat inițiativa femeii, transmite realitatea.md.

Fără să lase icoana din mâini, bărbatul a lovit-o pe bătrână cu piciorul. Cu ochii în lacrimi, femeia a cerut ajutorul trecătorilor.

În cele din urmă, femeia s-a dovedit a fi mai bună la suflet decât preotul, refuzând să cheme ambulanța și poliția.

Eurovision 2023: În premieră, moldovenii își vor putea vota concurentul preferat gratuit, în regim online
Articolul anterior
Ouă contaminate cu Salmonella, depistate la un supermarket din Capitală
Articolul următor