Grupul Renault rămâne în Rusia. Francezii, îngrijoraţi de costurile ridicate ale unei retrageri din această ţară

Grupul auto francez Renault SA şi-a păstrat intacte legăturile cu Rusia, în ciuda războiului din Ucraina şi a faptului că peste 300 de companii occidentale s-au retras deja din această ţară. Francezii se declară îngrijoraţi de costurile ridicate ale unei retrageri din societatea mixtă pe care Renault o are împreună cu un partener rus, informează Bloomberg.

profimedia-0307287903

În plus, constructorul auto francez vrea să evite o naţionalizare a subsidiarei sale ruseşti, AvtoVaz, care joacă un rol important în relansarea grupului, au declarat sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul. Poziţia Renault este susţinută şi de guvernul francez, cel mai puternic acţionar la Renault, au adăugat sursele.

Un purtător de cuvânt a declarat că Renault monitorizează în continuare situaţia, informează Agerpres.

În ultimele zile, Renault a devenit singurul mare constructor auto mondial care nu a oprit schimburile comerciale cu Rusia şi nu a oprit producţia la uzinele din Rusia. Rivalul Stellantis NV a anunţat zilele trecute că a suspendat importurile şi exporturile de automobile din Rusia, adăugându-se altor constructori, precum Volkswagen AG, Toyota Motor Corp. şi Mercedes-Benz AG, care au luat o decizie similară. Chiar şi Nissan, partenerul japonez al Renault, a oprit exporturile spre Rusia.

Riscul de expropriere a crescut săptămâna aceasta, după ce Rusia a anunţat că ar putea sechestra sau chiar naţionaliza firmele la care pachetul majoritar de acţiuni este deţinut de companiile străine şi care au decis să plece din Rusia, după invazia Ucrainei. Mercedes, ce are o uzină în apropiere de Moscova care acum nu mai funcţionează, a anunţat vineri că are active în valoare de aproximativ două miliarde de euro în Rusia care ar putea fi în pericol de expropriere.

10% din veniturile Renault provin din Rusia

Constructorul auto rus AvtoVaz, la care Renault deţine un pachet de 68% din acţiuni, este producătorul automobilelor marca Lada din perioada sovietică.

În total, Renault depinde de Rusia pentru aproximativ 10% din veniturile sale, ceea ce înseamnă că are cea mai mare expunere pe această piaţă comparativ cu alţi mari producători auto internaţionali. Renault controlează aproximativ 30% din piaţa auto din Rusia şi aproape 40.000 de angajaţi în această ţară.

De la începutul războiului din Ucraina, acţiunile Renault au pierdut un sfert din valoare, iar agenţia de evaluare Fitch a avertizat că relansarea companiei ar putea fi deraiată. Tot de la începutul invaziei Ucrainei, guvernul francez a făcut foarte puţine declaraţii publice cu privire la Renault. Ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, a spus că firmele private sunt libere să decidă singure dacă vor să îşi păstreze afacerile cu Rusia, atâta timp cât „respectă cu stricteţe sancţiunile”.

Pentru moment, Renault a oprit activitatea la uzina sa de asamblare din apropiere de Moscova până la data de 18 martie, din cauza dificultăţilor de aprovizionare. Alte două uzine deţinute de AvtoVaz la Togliatti şi Izhevsk au fost închise şi ele pentru câteva zile din cauza crizei în aprovizionarea cu componente electrice.

Carburanții devin tot mai scumpi

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit prețurile maxime de referință pentru produsele petroliere principale de tip standard pentru mâine, 10 ianuarie, scrie safenews.md.

Astfel, prețul unui litru de benzină A95 nu trebuie să depășească 23,84 lei, iar cel pentru un litru de motorină – 20,64 lei.

Prețurile respective ar însemna o scumpire cu 33 de ani la benzină și cu 22 de bani la motorină.

Un bărbat a suferit arsuri în timp ce încerca să stingă un incendiu izbucnit în propria locuință

Un bărbat a primit arsuri în urma unui incendiu în satul Baurci din raionul Căușeni. Cazul a avut loc în după-amiaza zilei de 8 ianuarie 2025, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 16:21. Potrivit informațiilor, arderea s-a produs într-o casă de locuit. Pentru stingerea incendiului au ajuns două echipe de pompieri. La fața locului, angajații IGSU au stabilit că focul a cuprins tavanul locuinței și antreul. Incendiul a fost lichidat către ora 17:14. În urma incendiului, au ars parțial bunurile materiale, tavanul și 60% din acoperișul antreului, iar proprietarul locuinței, un bărbat în vârstă de 35 de ani, a primit arsuri la ambele mâini, încercând să stingă flăcările cu forțe proprii până la intervenția salvatorilor.

Potrivit cercetărilor efectuate de specialiști la fața locului, cauza cea mai probabilă a izbucnirii incendiului ar fi un scurtcircuit la frigider. Cauza exactă și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite ulterior.

În ultimele 24 de ore, angajații IGSU au intervenit în 22 de situații de risc.

Peste 3.000 de șoferi, sancționați pentru încălcări în trafic, de sărbători

În zilele de odihnă polițiștii au documentat peste 3.000 de șoferi care au ignorat normele rutiere, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cele mai multe încălcări:

45 de persoane au fost înlăturate de la volanul mijlocului de transport, fiind depistate în stare de ebrietate;
1764 au depășit limita de viteză;
502 nu au respectat indicatoarele rutiere de prioritate și semnalele de interzicere ale semafoarelor;
69 conduceau mașina fără a avea cuplată centura de siguranță;
412 au oprit mijlocul de transport în locuri interzise;
131 conduceau autovehiculul fără a fi supus reviziei tehnice anuale și în lipsa poliței de asigurare de răspundere civilă auto;
47 au fost amendați pentru neacordarea priorității legale pietonilor sau cicliştilor;
46 au fost sancționați pentru conducerea vehiculului cu încălcarea regulilor privind dreptul de a conduce.

Polițiștii de patrulare au intervenit în 178 de cazuri, solicitări parvenite la Serviciul Unic 112.

Unde se angajează refugiații ucraineni în România și ce salarii primesc
Articolul anterior
Aura despre #ușideschise: Sinceritatea a prins și va prinde mereu.
Articolul următor