Pentru a compensa pierderile pe care le-au suferit în războiul din Ucraina, gruparea Wagner a început să recruteze femei din penitenciare pentru a participa la ostilități, a transmis Statul Major al armatei ucrainene, într-un comunicat preluat de televiziunea poloneză Fakty citată de libertatea.ro.
„Pe parcursul unei săptămâni, ocupanții au recrutat aproximativ 50 de persoane din colonia corecțională pentru femei a orașului Snijne, de pe teritoriul ocupat temporar al regiunii Donețk. Se știe că femeile au fost trimise pe teritoriul Federației Ruse, pentru antrenament”, se arată în raportul Statului Major ucrainean, difuzat sâmbătă, 4 februarie.
Încă de la finalul anului trecut, organizaţia paramilitară Wagner lua calcul să recruteze femei deţinute în închisorile ruseşti şi să le trimită să lupte în Ucraina, după ce a procedat în mod similar şi cu bărbaţii.
Evgheni Prigojin, fondatorul și finanțatorul grupării de mercenari Wagner, a reacționat recent la un mesaj al unui ales rus, care afirma că femei deţinute într-o închisoare din oraşul Nijni Taghil i-au cerut să fie trimise pe frontul ucrainean pentru a ajuta armata rusă. „Lucrăm în acest sens. Există rezistenţe, dar cred că vom reuşi”, a spus Prigojin, citat de serviciul de presă al companiei sale, Concord, pe Telegram. „Nu numai ca operatoare sau infirmiere, dar şi în grupurile de sabotori sau în echipele de lunetişti. Ştim că toate aceste lucruri s-au făcut deja masiv”, a mai spus liderul grupării, făcând referire la femeile din unităţile de trăgători de elită şi la cele prezente în grupurile de partizani care au luptat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi care erau scoase în prim-plan de propaganda sovietică.
Grupul Wagner este suspectat că a recrutat masiv bărbaţi deţinuţi în închisorile din Rusia şi i-a trimis apoi să lupte în prima linie în Ucraina cu promisiunea grațierii şi a unor câştiguri atractive. Pe 5 ianuarie, Prigojin a anunțat că membrii primului grup de deținuți recrutați pentru a fi trimiși pe frontul din Ucraina au încheiat contractul de șase luni și au fost grațiați. Dovezi ulterioare au arătat că acest grup includea persoane condamnate pentru crimă, tâlhărie, organizarea de bande criminale și producerea de amfetamine.
Wagner este un antreprenor militar privat condus de oligarhul Evgheni Prigojin, 61 de ani, care a fost vizibil în prima linie, în ultimele săptămâni ale războiului declanșat de Moscova în Ucraina și mereu gata să-și revendice meritele pentru avansurile rusești. După ani în şir în care negase acest lucru, Prigojin a recunoscut, anul trecut, în septembrie, că a fondat compania militară privată Wagner în 2014. Mercenarii grupului au fost acuzaţi că servesc interesele regimului lui Vladimir Putin în numeroase zone de conflict, de la Siria până la Ucraina, Africa şi America de Sud.