Considerăm inoportună aprobarea proiectului de lege privind statutul de neutralitate permanentă în formularea prezentată de fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Concluzia se conține în avizul negativ pe care îl dă Guvernul Gavrilița inițiativei deputaților din opoziție, scrie abcnews.md.
”Eventuala promovare a proiectului pe viitor ar trebui să fie precedată de un studiu cuprinzător asupra tuturor aspectelor ale conceptului de neutralitate permanentă, cu implicarea și consultarea largă a opiniei publice și a experților în domeniu”, se menționează în documentul emis de Executiv.
Potrivit deputaților BCS, neutralitatea permanentă înseamnă că Republica Moldova se angajează să rămână neutră în orice conflict din prezent și viitor, indiferent de identitatea beligeranților și de locul și momentul declanșării acestuia. Totodată, neutralitatea Republicii Moldova înseamnă că Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său. Aceasta însă nu împiedică țara noastră să se folosească de toate mijloacele pe care le are la dispoziție pentru a se apăra în mod militar împotriva oricărui agresor și pentru a preveni orice act incompatibil cu neutralitatea sa, pe care beligeranții îl pot comite pe teritoriul său.
”Asigurarea securității și apărării naționale presupune faptul că nu pot fi sacrificate interesele proprii în favoarea altui stat, grup de state sau organisme internaționale și că, în caz că se atentează la componente ale securității sale, statul poate să și le mențină, inclusiv cu ajutorul forțelor armate naționale și internaționale. Este evident că statutul de neutralitate nu constituie un obstacol în politica de apărare a Republicii Moldova. Scopul neutralității este de a spori securitatea țării, nu de a-i limita capacitatea de apărare”, se menționează în document.
Totodată, BCS menționează că adoptarea proiectului cu privire la neutralitatea permanentă nu exclude participarea Republicii Moldova la eforturile globale, regionale și subregionale de promovare a stabilității și securității internaționale prin cooperarea umanitară în cadrul ONU, OSCE și alte organizații internaționale cu caracter non-militar.