În primele şase luni ale acestui an, Republica Moldova a înregistrat o creștere cu circa 20% a asistenţei externe (împrumuturi/granturi) pentru susţinerea bugetului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Faţă de suma planificată, este însă de aproape două ori mai mică, transmite mold-street.com.
Astfel datele Ministerului Finanțelor relevă că în buget au fost încasate circa 162,88 milioane euro (circa 3,54 miliarde de lei) sub formă de granturi şi împrumuturi pentru susţinerea bugetului, în timp ce în aceeaşi perioadă din 2022 – 55,07 milioane de dolari şi 95,86 milioane de euro, echivalent a peste 2,9 milioane lei.
În trimestrul întâi al 2023 incasările au constituit 824,49 milioane lei, cea mai mare parte – circa 25,85 milioane euro, fiind împrumuturi de la Fondul Monetar Internaţional. La aceasta se adaugă un grant de 283,3 milioane lei de la PNUD (contribuţia Elveției și Suediei la Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice).
În trimestrul 2 al 2023 încasările au crescut semnificativ ajungând la 2,71 miliarde lei.
Şi în această perioadă cea mai mare asistenţă pentru susţinerea bugetului a fost sub formă de împrumuturi de la FMI – 86,85 milioane euro, sau circa 1,73 miliarde lei.
De la Comisia Europeană a intrat o asistenţă macrofinanciară sub formă de împrumut de circa 39,8 milioane euro şi 10 milioane euro în calitate de grant. În total circa 985 milioane lei.
Per total Guvernul a încasat în prima jumătate a acestui an pentru susţinerea bugetului împrumuturi de 3,05 miliarde lei şi circa jumătate de miliard de lei sub formă de grant.
Intrările de asistenţă externă sunt însă de aproape două ori mai mici decât s-a planificat în Legea bugetului de stat – circa 6,65 miliarde lei.
Cea mai mare sumă planificată, dar care încă nu a ajuns în bugetul de stat este un împrumut de 100 milioane de dolari de la IDA – Agenția de Dezvoltare Internațională (parte a Grupului Băncii Mondiale).
În total pentru acest an a fost planificată încasarea unei asistenţe externe pentru susţinerea bugetului de 16,87 miliarde lei, din care 12,55 miliarde lei sunt împrumuturi, iar 4,32 miliarde – granturi.
Cea mai mare parte este destinată pentru a acoperi deficitul bugetar enorm creat ca urmare a efectelor crizei energetice şi războiului din Ucraina.