Guvernul britanic ar putea interzice studenților străini să studieze în țară

Guvernul britanic ar putea interzice studenților străini să urmeze cursuri universitare în țară dacă nu obțin un loc la o universitate de top, scriu jurnaliștii de la The Times. Reamintim că un număr important de tineri români studiază în UK.

Măsura face parte din planurile guvernului noului premier Rishi Sunak de a restrânge imigrația care a atins niveluri record în Regatul Unit, The Times notând că printre măsurile vizate numărându-se și plasarea unor restricții asupra aducerii unor membri ai familiei în țară de către studenții străini după ce numărul aproape s-a triplat în doar un an, scrie hotnews.ro.

Sunak a spus că „toate opțiunile sunt pe masă” după ce ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică de la Londra au arătat că numărul de migranți ajunși în Marea Britanie a ajuns la un milion de la începutul anului până în luna iunie.

Potrivit aceleiași surse, numărul persoanelor care au părăsit Regatul Unit s-a ridicat la 560.000, lăsând o cifră netă a migrației de 504.000 de persoane.

Agenția Reuters subliniază că numărul este unul record pentru Marea Britanie, notând că în anterioarele 12 luni imigrația netă a fost de doar 173.000 de persoane și că chiar și înainte de Brexit recordul a fost 336.000 de persoane în 2015.

Guvernul britanic se răzgândește în privința studenților străini

Potrivit jurnaliștilor britanici, se crede că studenții internaționali vor fi ținta principală a eforturilor de a reduce migrația, o schimbare de paradigmă față de Strategia pentru Educație Internațională anunțată în 2019 care stabilise o țintă de 600.000 de studenți străini până în 2030 pentru a crește valoarea exporturilor educaționale a Marii Britanii la 35 de miliarde de lire sterline pe an.

Ținta a fost atinsă în anul universitar 2020-2021 și celebrată de guvernul lui Boris Johnson în care Rishi Sunak a ocupat funcția de ministru al Finanțelor.

Una dintre ideile luate în considerare este interzicerea studenților străini de a intra în Marea Britanie dacă nu obțin un loc la o universitate de elită. O astfel de măsură a fost propusă de Nadhim Zahawi, fostul ministru al Educației în guvernul Johnson.

Zahawi este un influent politician de la Londra, ocupând în prezent funcția de președinte al Partidului Conservator și ministru fără portofoliu în cabinetul lui Rishi Sunak. Zahawi a ocupat funcția de ministru al Educației în guvernul lui Boris Johnson până când acesta a demisionat în luna iulie.

Universitățile Manchester, Edinburgh, Leeds, Sheffield, University College London, King’s College London și Imperial College sunt printre instituțiile de învățământ superior britanice care primesc cei mai mulți studenți străini.

Un nou tip de escrocherie în Republica Moldova! 35.000 de euro furați într-o singură zi prin această metodă

O nouă escrocherie ia amploare în Republica Moldova, pe fondul credulității cetățenilor, mai ales a celor în vârstă.

Astfel, doar într-o singură zi, escrocii din Republica Moldova au reușit să înșele trei pensionari în același timp. Escrocii moldoveni au folosit o schemă veche și îndelung folosită în România, metoda ”accidentul”.

Aceasta presupune ca escrocii să sune la persoane în vârstă și să le transmită că o rudă a lor a fost victima unui accident rutier.

Pentru a-i ajuta pe cei răniți, escrocii le spun vârstnicilor că este nevoie de foarte mulți bani, fie pentru a mușamaliza o eventuală culpă rutieră, ce s-ar putea solda altfel cu dosar penal, fie pentru îngrijiri medicale mai bune pentru rudele rănite în accidentul rutier, scrie evz.ro.

La aceste cazuri de escrocherie din Republica Moldova, infractorii au acționat în mod similar. O femeie, vorbitoare de limba rusă, a contactat victimele prin intermediul unui telefon fix.

Apoi, când pensionarii au fost de acord să trimită banii pentru a-și ajuta rudele, li s-a trimis un curier, o fată sau băiat.

35.000 de euro furați într-o singură zi prin această escrocherie

Valoarea totală a prejudiciului produs de escrocii moldoveni prin metoda „accidentul” doar în aceste trei cazuri a depășit 35 de mii de euro.

Un bărbat din Stăuceni, în vârstă de 82 de ani, le-a dat escrocilor 84.000 de lei si 650 de euro (circa 5.000 de euro în total).

Iar la Chișinău, o victimă în vârstă de 72 de ani le-a transferat 15.000 de euro escrocilor.

În aceeași zi, la Ungheni, un bărbat în vârstă de 78 de ani le-a plătit infractorilor aceeași sumă.

Infractorii au fost prinși

Polițiștii au reușit să-i dea de urmă pe suspectului, în vârstă de 25 de ani, care a fost reținut pentru 72 de ore.

Poliția a publicat o înregistrare a conversației dintre escroci și victimă. De asemenea, polițiștii fac apel la moldoveni să comunice cu rudele în vârstă și să le avertizeze cu privire la acest tip de fraudă.

Incident pe Aeroportul Otopeni! Șase curse Tarom au fost anulate, pentru că piloții nu s-au prezentat la lucru

Tarom, compania aeriană de stat, a anulat șase curse avia în ultimele ore. Este vorba despre trei curse care trebuiau să decoleze noaptea trecută și alte trei în această dimineață.

Pasagerii așteaptă în Aeroportul Otopeni, neștiind ce se va întâmpla și cum vor ajunge la destinație. Ei spun că nu au primit nici o explicație concludentă din partea reprezentanților companiei.

Tarom a anulat mai multe curse

Compania aeriană de stat a anunțat că mai multe curse aeriene au fost anulate, în prima zi a săptămânii. Acest lucru s-a întâmplat din cauză că piloții nu s-au prezentat la lucru. Oficial, compania Tarom susține că membrii echipajelor ar avea probleme de sănătate.

Conform unor surse din interiorul companiei, în realitate ar fi vorba despre un protest mascat. Piloții din cadrul companiei de stat reclamă salariile prea mici și programul de lucru prea încărcat, conform evz.ro care citează Digi 24.

Inițial, compania Tarom a anunțat că toate zborurile către și dinspre Cairo, Amman și Beirut programate sunt anulate din cauză că membrii echipajelor sunt indisponibili temporar. Ar fi vorba despre șase curse, trei dinspre București, care trebuiau să decoleze noaptea trecută, și celelalte trei pereche, din destinațiile respective:

  • ROT101/2 OTOPENI -CAIRO- OTOPENI;
  • ROT167/8 OTOPENI -BEYRUT- OTOPENI;
  • ROT187/8 OTOPENI -AMMAN-OTOPENI.

Tragedie! Un bărbat s-a înecat în timpul scăldatului în Ialoveni

Un bărbat și-a pierdut viața în timp ce se afla la scăldat. Cazul a fost înregistrat în amiaza zilei de 06 iulie 2024, către ora 13:59 în satul Mileștii Mici, raionul Ialoveni, infprmează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Potrivit informațiilor recepționate bărbatul a intrat în apă și nu a mai ieșit. La fața locului au intervenit scafandrierii IGSU care au efectuat lucrări de căutare, dar fără nici un rezultat. În dimineața zilei de 07 iulie salvatorii au continuat căutările subacvatice, astfel către ora 09:30 a fost depistat și extras la mal cadavrul persoanei, un bărbat în vârstă de 53 de ani. Toate circumstanțele urmează a fi stabilite de specialiști.

În acest context, IGSU îndeamnă repetat cetățenii să respecte cu prudență maximă regulile de siguranță în timpul scăldatului și aflării pe malurile bazinelor acvatice. Astfel, angajații IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală cu scopul sensibilizării populației la capitolul respectării regulilor de siguranță la scăldat.

În vederea evitării cazurilor tragice, specialiștii instituției vin cu recomandări pentru cetățeni pe malurile râurilor și lacurilor, precum și zonele de agrement din toate raioanele țării. O atenție majoră se acordă organizării și desfășurării măsurilor de profilaxie în zilele de odihnă, atunci când mai multe persoane optează pentru petrecerea timpului liber în preajma bazinelor acvatice.

Astfel, în perioada 6-7 iulie 2024, specialiștii IGSU continuă activitatea de prevenire în raioanele Cahul, Bălți, Criuleni, Anenii Noi, Strășeni, Rîșcani, Sângerei, Fălești, Ștefan Vodă, Briceni, municipiul Chișinău ș.a.

Angajații IGSU, comunică persoanelor despre necesitatea respectării regulilor de siguranță la scăldat.

Majoritatea cazurilor de înec au fost înregistrate în bazinele acvatice care nu sunt destinate înotului sau agrementului acvatic și nu sunt supravegheate de servicii abilitate de salvare.

În acest sens, oamenii sunt îndemnați să meargă la scăldat doar în locuri sigure, amenajate cu stații de salvare. Înainte de a pleca la înot sau la piscină, trebuie să fie verificată prognoza meteorologică, iar în cazul dacă se așteaptă condiții meteorologice nefavorabile sau furtuni, persoanele trebuie să evite intrarea în apă.

De asemenea, nu se permite scăldatul seara târziu, dar și îndeosebi pe timp de noaptea. De asemenea este interzisă trecerea pistelor instalate în locurile destinate pentru înot.

Persoanele care nu au abilități de înot sunt rugate să nu se scalde de unii singuri şi să nu intre în apă mai sus de brâu. Mai mult, specialiștii avertizează că scăldatului cu saltele cu aer, colace din cauciuc, scânduri pot duce la incidente pe apă.

În perioada caniculară, intrarea în apă, după expunerea îndelungată la razele solare poate provoca riscul înecului. Dacă intrăm brusc în apă, după ce ne-am expus mult timp la soare, organismul poate suferi un șoc termic cu consecințe fatale. De asemenea, scăldatul sub efectul alcoolului este strict interzis, fiindcă sub efectul alcoolului, tensiunea arterială a persoanei ce intră în apă, se poate schimba brusc și provoacă pierderea cunoștinței, ulterior ducând la cazuri fatale de înec.

Potrivit specialiștilor, copiii trebuie să fie monitorizați permanent, în special în perioada vacanței, dar și în timpul aflării pe malurile corpurilor bazinelor acvatice.

Minorii trebuie să fie monitorizați permanent, iar jocul acestora în apă și aflarea de unii singuri pe malurile bazinelor acvatice trebuie să fie strict evitat.

Activitățile de prevenire a înecurilor va continua pe parcursul perioadei estivale în toate raioanele țării.

Vladimir Zelenski le cere europenilor să rămână uniţi: „Europa se ajută pe ea însăşi ajutând Ucraina”
Articolul anterior
Delia, noi declarații controversate: „Genurile feminin și masculin nu sunt reale”
Articolul următor