Guvernul din Italia impune starea de urgenţă, în urma alunecării de teren. Bilanțul morților și dispăruților, în creștere

Guvernul italian a instituit duminică starea de urgenţă pe Insula Ischia, în largul Napoli (sud), devastată sâmbătă de o alunecare de teren importantă, soldată cu cel puţin doi morţi şi zece dispăruţi.

Presa italiană a anunţat duminică faptul că un al doilea cadavru a fost găsit şi că un bilanţ urma să fie anunţat duminică seara de prefectul Napoli, Claudio Palomba.

O primă anvelopă de urgenţă – în sumă de două milioane de euro – a fost deblocată în urma acestei reuniuni extraordinare a Guvernului Meloni, în vederea instituirii stării de urgenţă, a precizat ministrul Italian al Protecţiei Civile, Nello Musumeci.

Starea de urgenţă este adesea decretată în peninsulă – în urma unor cutremure, erupţii vulcanice sai intemperii puternice -, deoarece ea prevede o procedură accelerată de mobilizare de fonduri şi de mijloace, inclusiv ale Protecţiei Civile, în vederea unor intervenţii urgente sau creării unor structuri de primire.

Casamicciola Terme, o staţiune termală cu 8.000 de locuitori iarna, situată pe luxurianta Insulă Ischia, în apropiere de Capri, a fost afectată în 2017 de un cutremur soldat cu doi morţi.

Ea a fost distrusă complet de un cutremur mult mai puternic, la sfârşitul secolului al XIX-lea.

La faţa locului, peste 200 de membri ai Protecţiei Civile şi forţelor de ordine căutau în continuare aproximativ zece persoane date dispărute, iar sute de voluntari, în noroi până la genunchi, curăţau străzile burgului.

Epave de maşini şi autobuze zdrobite de violenţa torentului de noroi şi roci erau vizibile mai peste tot, în toiul unui du-te-vino de buldozere care încercau să elibereze accesul către case, magazine şi maşini.

URBANIZARE DEVASTATOARE

”Este o situaţie care ne doare, fie şi numai din cauza persoanelor disprute sub munte. Asta este o insulă, şi chiar dacă nu ne cunoaştem într-adevăr cu toţii, cam asta este priveliştea”, declară AFP un locuitor al Ischiei, pe care s-a născut, Salvatore Lorini, în vârstă de 45 de ani.

”Muntele a lua-o la vale. A avut loc o devastare de magazine, maşini, hoteluri, şi s-a mai întâmplat acum nouă ani. Acum sunt pe cale să curăţ magazinul soacrei mele”, spune el.

Această alunecare a fost cauzată de lipsa întreţinerii şi prevenţiei, ”pentru că natura este natură. A avut loc un cutremur, iar puţină prevenţie” poate că ar fi salvat vieţi, consideră Lorini, care ar dori să se implementeze un sistem asemănător celui de avertizare de tsunami şi care să prevină populaţia că se deplasează pământul.

”Trebuie să fiu sincer. Dacă aş putea, aş pleca de la Casamicciola, pentru că acum întâmpin dificultăţi să trăiesc aici, chiar dacă trebuie să spun că casa mea a scăpat cutremurului, inundaţiilor”, declară AFP-TV Iacono Maria, în vârstă de 64 de ani, care dă asigurări că ultimele evenimente i-au ”rupt sufletul”.

”La Ischia există o urbanizare care a lovit şi devastat tot teritoriul”, declară agenţiei Agi directorul Institutului de Cercetare şi Protecţie Hidroageologică, Tommaso Moramarco.

”Atunci când insula a intrat în perioada turismului în masă, creşterea infrastructurilor a fost exponenţială, a sufocat toate elementele naturale ale teritoriului şi a acoperit totul cu ciment”, denunţă, la rândul său, geologul Mario Tozzi în La Stampa.

El subliniază că pe Ischia există zeci de mii de construcţii ilegale.

Un avion de pasageri rusesc a luat foc la aterizare, în Turcia

Un avion de călători rusesc a luat foc imediat după aterizarea pe aeroportul Antalya de pe coasta mediteraneană a Turciei. Toți pasagerii au fost evacuați, scrie adevarul.ro.


Aeronava rusească Suhoi Superjet 100, aparţinând companiei aeriene ruse Azimut, a aterizat pe pistă, iar la scurt timp a luat foc unul dintre motoare. Pompierii aeroportului au intervenit rapid să stingă incediul izbucnit. Toți cei 95 de pasageri ai avionului, 89 de călători şi şase membri ai echipajului, au fost evacuaţi în siguranţă din aeronavă. Aceasta venea din staţiunea rusă Soci, potrivit DPA, citată de Agerpres.

Operaţiunile de zbor pe aeroportul din Antalya au fost reluate după o scurtă întrerupere.

Aeronava a prezentat în mod repetat în ultimii ani probleme tehnice. Azimut, cu sediul în Krasnodar şi Rostov-on-Don, susţine pe site-ul său că operează 20 de aeronave de acest tip.Mai multe videoclipurile partajate pe rețelele sociale au arătat cum pompierii acționează asupra incendiului, stropind motorul din partea stângă pentru a-l răci.

https://twitter.com/i/status/1860786639498576268

Euro coboară sub pragul de 19 lei

Moneda unică europeană începe săptămâna curentă cu o ieftinire de 17 bani. Ca rezultat, euro coboară sub pragul de 19 lei și are un preț oficial de 18 lei și 98 de bani, transmite MOLDPRES.

Pe de altă parte, dolarul se scumpește. Acesta adaugă doi bani și ajunge la nivelul de 18 lei și 22 de bani, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Leul românesc se ieftinește cu trei bani și are o valoare de 3 lei și 81 de bani. Hrivna ucraineană își menține prețul de 44 de bani. Pentru rubla rusească, BNM a anunțat o cotație de 17 bani, în scădere cu un ban.

Agenția de presă a Kremlinului, Ria Novosti, îl numește pe favoritul alegerilor din România Călin Georgescu drept „candidatul aliniat Rusiei”

Ria Novosti, agenția rusă de presă deținută de stat, transmite informații despre alegerile prezidențiale din România, pe canalul de Telegram, scrie hotnews.ro

Agenția rusă a scris mai întâi, într-un mesaj publicat în jurul orei 21.00, că Elena Lasconi, lidera USR „suporteră a politicilor anti-Rusia” conduce alegerile din  România în fața lui Marcel Ciolacu, citând date inițiale ale autorităților electorale.

Jurnaliștii Ria Novosti au revenit, câteva ore mai târziu, într-un nou mesaj pe Telegram anunțând că „premierul Ciolacu și candidatul aliniat Rusiei Georgescu avansează în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, conform rezultatelor paralele după numărarea a peste 75% din voturi”. 

„Suporter al alăturării cu Rusia, Georgescu îl surclasează pe premierul Ciolacu”, anunță din nou agenția, pe Telegram, citând datele după numărarea a peste 82% din voturi. 

Informația a fost transmisă inițial de jurnalistul Adrian Ursu, în direct la Antena 3 CNN.

Fost comandant al NATO din Europa analizează situația Rusiei: În cât timp va cădea regimul lui Putin
Articolul anterior
Economia României a înregistrat cea mai mare creștere din UE în ultimii 22 ani, de aproape 800%
Articolul următor