Guvernul Ungariei a interzis accesul adolescenţilor la o expoziție fotografică

Guvernul Ungariei a interzis accesul tinerilor cu vârste sub 18 ani la expoziţia „World Press Photo” vernisată la Budapesta, invocând existenţa unor conţinuturi LGBT în unele dintre fotografii.

Executivul conservator de la Budapesta, condus de Viktor Orban, care promovează o agendă naționalist-creștină, este recunoscut pentru astfel de acțiuni, interzicând în 2021 „expunerea şi promovarea homosexualităţii” în cărţi şi filme accesibile publicului sub 18 ani, în pofida criticilor ferme ale asociaţiilor pentru drepturile omului şi ale Uniunii Europene, transmite digi24.ro.

Sâmbătă, Muzeul Naţional Maghiar a încetat să mai vândă bilete la această expoziţie de fotografie pentru tineri, după ce partidul de extremă dreapta Mi Hazank (Patria Noastră) a iniţiat o anchetă guvernamentală, au anunţat reprezentanţii acestei formaţiuni politice.

„În urma iniţiativei lansate de Mi Hazank, tinerii sub 18 ani nu pot vizita expoziţia de la Muzeul Naţional, deoarece aceasta încalcă legea privind protecţia copilului”, a precizat partidul de extremă dreapta pentru agenţia naţională de presă din Ungaria (MTI). Noua reglementare a fost publicată pe site-ul muzeului în cursul zilei de sâmbătă.

Organizatorii expoziţiei şi purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Budapesta nu au dat curs deocamdată invitaţiei transmise de Reuters pentru a face declaraţii pe această temă.

La începutul acestui an, unii dintre librarii din Ungaria au fost amendaţi pentru că au vândut cărţi ce descriau homosexualitatea şi care nu erau învelite în plastic, aşa cum prevede legislaţia în vigoare.

Legea din 2021, despre care Guvernul ungar spune că are ca scop protejarea copiilor, a stârnit îngrijorări în rândul comunităţii LGBT.

Doi moldoveni, răniți într-un accident rutier în Ungaria

Doi moldoveni au fost răniţi într-un accident rutier care a avut loc vineri, 23 februarie, pe o şosea din Ungaria.

Ungaria: Doi moldoveni, răniţi într-un accident rutier. Precizările MAEImagine simbol

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAE, Filip Cojocaru, accidentul rutier s-a produs pe drumul principal din direcția Ártánd spre Berettyóújfalu, în districtul administrativ Hajdú-Bihar, transmite Publika.press.

Ambasada Republicii Moldova la Budapesta s-a autosesizat și a solicitat informații de la autoritățile maghiare referitor la circumstanțele producerii accidentului. 

Autoritățile locale au informat misiunea noastră diplomatică că printre cetățenii Republicii Moldova nu sunt decedați.

Conform autorităților, cei doi moldoveni au suferit răni ușoare şi li s-a oferit toată asistența necesară.

Ocnița: Un bărbat a murit pe patul de spital, după ce a fost snopit în bătaie de către un tânăr

Un bărbat a murit pe patul de spital, după ce ar fi fost bătut de către fiul concubinei sale.

Potrivit Pulsmedia.md, cazul a avut loc în după-amiaza zilei 22 februarie, în jurul orei 17:15, în orașul Ocnița, iar în dimineață zilei de 23 februarie, victima a murit la spitalul raional.

Sursa citată menționează că victima s-a dovedit a fi un bărbat de 63 de ani, iar concubina acestuia a sunat la serviciul unic de urgență 112 și a alertat Poliția despre faptul că fiul ei de 33 de ani, în urma unui conflict l-a bătut crunt pe concubinul ei.

La fața locului s-a deplasat un echipaj de Poliție unde l-au găsit pe agresor în stare de ebrietate, dar și pe victima care ar fi refuzat să depună plângere pe numele acestuia. Totuși, polițiștii au emis pe numele său un ordin de restricție pe un termen de zece zile.

Agresorul a fost testat cu aparatul Drager, iar rezultatele au arătat că acesta avea 0,75 mg/l de alcool pur în aerul expirat.

Oamenii legii au inițiat o anchetă pe acest caz pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.

Atac în Rusia. Cea mai mare fabrică de oțel, în explozii. Cetățenii sunt îngroziți

În noaptea de 24 februarie, la Lipețk, localitate situată în vestul Rusiei aproape de granița cu Ucraina, s-au auzit explozii puternice. Mai multe drone au lovit Uzina Metalurgică Novolipețk, cea mai mare fabrică de oțel din Federația Rusă.

Exploziile au avut loc sâmbătă, 24 februaruie, în jurul ore 03:00, la exact doi ani de la începutul războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, transmite Ziare.com.

Localnicii notează că au auzit sunete de drone și cel puțin trei explozii, după care a izbucnit un incendiu puternic la întreprindere. Angajații fabricii s-au refugiat imediat într-un adăpost.

Cu toate acestea, cel puțin o persoană a fost rănită. Nu există informații despre starea victimei. Canalul rus de Telegram „VChK-OGPU”, despre care se crede că este asociat cu serviciile ruse de informații, susține că ținta atacului a fost secția de sinterizare și atelierul de pregătire a minereului, adică echipamente importante în procesul de producție.

Potrivit guvernatorului regiunii Lipețk, Igor Artamonov, atacul nu a cauzat prea mult rău întreprinderii.

Uzina metalurgică Novolipețk (NLMK) este cea mai importantă și strategică întreprindere a complexului militar-industrial rus. Produce cel puțin 18% din oțelul Federației Ruse, care este folosit, printre altele, pentru producția de echipamente militare, rachete balistice și de croazieră, precum și focoase nucleare, iar acest lucru face din fabrica rusă o țintă militară legitimă pentru Ucraina.

La Kiev nu a fost comentat incidentul. Cu toate acestea, dronele ucrainene ar putea ajunge cu ușurință la uzină, care se află la doar aproximativ 400 de kilometri de granița cu Rusia. NLMK este cel mai mare activ al oligarhului Vladimir Lisin, unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia numit și „portofelul” lui Vladimir Putin.

https://x.com/aborealis940/status/1761266565285122332?s=20

Exercițiu la Mărculești: Aeronava militară NATO a ajuns în Republica Moldova
Articolul anterior
Bilanţul morţilor în Fâşia Gaza depăşeşte 8.000, dintre care jumătate sunt copii
Articolul următor