Guvernul va sprijini antreprenorii moldoveni afectați de noile taxe vamale impuse de administrația Trump asupra produselor din Republica Moldova. Premierul Dorin Recean a anunțat, pe 3 aprilie, că măsura va afecta aproximativ 2,5% din comerțul extern al țării. Totodată, oficialul și-a exprimat încrederea în continuitatea parteneriatului strategic cu SUA, care durează de peste 30 de ani, scrie radiomoldova.md.

„Înțelegem preocuparea producătorilor noștri care au muncit, de altfel constant ca să aibă acces la piața americană. Guvernul va interveni să ajute acești antreprenori ca să își mențină competitivitatea. Republica Moldova rămâne angajată ferm într-un parteneriatul strategic cu SUA. Este un parteneriat de peste 30 de ani și avem ferma convingere că vom putea să continuăm să ne aliniem obiectivele”.
Decizia SUA vizează tarife aplicate importurilor din aproximativ 70 de țări, inclusiv Republica Moldova, într-un efort de echilibrare a comerțului american. Potrivit premierului, aceste măsuri afectează aproximativ 2,5% din comerțul extern al țării.
Oficialul a amintit că trei sferturi dintre produsele moldovenești exportate ajung pe piețele europene, inclusiv în Uniunea Europeană, Marea Britanie și țările din Asociația Europeană a Liberului Schimb (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția).
În acest context, prim-ministrul Dorin Recean a făcut un apel către cetățeni să susțină economia națională prin consumul produselor locale.
Precizăm că, în anul 2024, Statele Unite ale Americii s-au numărat printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova, atât în ceea ce privește exporturile, cât și importurile. Doar anul trecut, țara noastră a exportat în SUA produse în valoare de 90,23 milioane de dolari, comparativ cu 61,5 milioane de dolari în 2023.
R. Moldova se regăsește printre țările vizate de creșterea masivă a taxelor vamale pentru majoritatea produselor importate, anunțată de Statele Unite ale Americii. Astfel, conform listei, țara noastră va trebui să achite o taxă vamală de 31% impusă asupra exporturilor către piața americană.
China, a doua economie a lumii, este vizată de o plată cumulată de 34%, în timp ce Uniunea Europeană va plăti 20%, iar Japonia – 24%. Rusia nu se regăsește în această listă.