Guvernul vrea să naționalizeze obiectivele strategice

Chișinăul pregătește naționalizarea unor obiective strategice. Astăzi, la începutul ședinței de guvern, premierul Dorin Recean a dat indicații ministrei justiției să pregătească, în trei săptămâni, modificarea legislației privind naționalizarea obiectivelor strategice. Recean nu a menționat însă despre ce obiective este vorba, declarația fiind făcută în contextul discuției despre criza energetică, transmite IPN.

„Noi ne facem temele pentru acasă ca să ne debarasăm definitiv de orice instrument de șantaj și, în acest context, doamna ministră Veronica Mihailov-Moraru, în următoarele trei săptămâni să revizuim toată legislația cu privire la naționalizare, în așa fel încât noi să acționăm în mod special acolo unde avem active strategice și care, apropo, au fost preluate tot așa, prin forță și șantaj. Trebuie să ne recuperăm activele”, a declarat Recean.

Șeful guvernului le-a răspuns în context și unor politicieni, numindu-i „bufoni și speculanți politici ai Kremlinului”, care potrivit lui Recean, încearcă să aducă Guvernul la situația în care să pună pe umerii cetățenilor o „datorie inexistentă” de peste 700 de milioane de dolari.

„Este pentru prima dată când avem politicieni care își învinuiesc propriul stat pentru problemele create din exterior. Această datorie nu există. O fi fost ei cheltuiți pe iahturi, pe vacanțe, dar nu au fost cheltuiți de cetățenii Republicii Moldova. Vreau să le reamintesc acestor bufoni că acum nu este vorba despre politică sau partide. Acum vorbim despre patriotism, despre stat, despre demnitate”, a declarat prim-ministrul.

Concernul rus Gazprom a anunțat că de la 1 ianuarie 2025 reduce la zero cantitatea de gaze pentru Republica Moldova. Compania invocă refuzul părții moldovenești de a-și onora obligațiunile de achitare a datoriilor. Notificarea a fost expediată de Gazprom companiei Moldovagaz. În scrisoarea sa, concernul rus reclamă „neachitarea sistematică a datoriilor” și „abateri esențiale de la prevederile contractuale”.

Codruţ, câinele Maiei Sandu, s-a întors la Președinție, după ce a fugit speriat de artificii

Câinele Președinției Republicii Moldova, Codruț, a dispărut din curtea instituției în dimineața de 1 ianuarie. Animalul s-ar fi speriat de focurile de artificii lansate în contextul Anului Nou și a fugit, dar a fost găsit după ce pe rețelele de socializare a fost semnalizat locul aflării acestuia, scrie pulsmedia.md.

Pe 1 ianuarie, o utilizatoare de Facebook a publicat o imagine cu un câine asemănător cu patrupedul de la Președinția Republicii Moldova. Aceasta a scris că animăluțul s-a pierdut, probabil din cauza zgomotului focurilor de artificii, și a rugat stăpânul să o contacteze.

Potrivit reprezentanților Președinției, Igor Zaharov,  Codruț a fost adus din nou la Președinție.

Situație gravă pe malul stâng al Nistrului: Transnistrenii au rămas fără gaz

Compania „Tiraspoltransgaz” a făcut primul anunț în dimineața zilei de 1 ianuarie despre primele locații rămase fără gaze naturale, transmite IPN, cu referire la presa din stânga Nistrului. 

În legătură cu sistarea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană, la decizia concernului rus Gazprom, administrația locală purcede la un șir de deconectări în stânga Nistrului. „Tiraspoltransgaz” informează că de la ora 12:00 nu mai primesc gaze casele la sol, blocurile multietajate cu încălzire autonomă și cazangeriile.Totuși, locatarii blocurilor mai au posibilitate să-și prepare mâncare datorită cantității de gaze rămase în rețele, însă doar până presiunea va ajunge la nivelul critic, a menționat compania furnizoare.Populația este sfătuită să nu recurgă la măsuri individuale pentru conectarea sistemelor casnice la vreo sursă de gaze și să închidă toate robinetele, pentru siguranță, informează sursa citată.Livrările de gaze în regiunea transnistreană au fost sistate începând de astăzi la decizia concernului rus „Gazprom”, care a invocat neachitarea unei datorii de 709 milioane de dolari, sumă neconfirmată însă de Chișinău. Conducerea Republicii Moldova a acuzat Kremlinul de șantaj energetic.

Veste proastă la început de an: Azi dimineață Gazprom a închis robinetul cu gaz

Concernul rus Gazprom a anunțat azi dimineața că, începând cu 1 ianuarie 2025, ora 8:00 (ora Moscovei), a fost lipsit de posibilitatea tehnică și juridică de a furniza gaze pentru tranzit prin Ucraina, transmite IPN.

Într-un comunicat emis de Gazprom se precizează că „la 1 ianuarie 2025, la ora 8:00 (ora Moscovei), a expirat termenul de valabilitate al documentelor semnate la 30 decembrie 2019: acordul între PAO Gazprom și NAK Naftogaz Ucraina privind organizarea transportului gazului rusesc prin teritoriul Ucrainei și acordul de colaborare între operatorii sistemelor de transport al gazului din Rusia și Ucraina – PAO Gazprom și SRL Operatorul Sistemului de Transport al Gazelor din Ucraina.Concernul rus Gazprom explică, în comunicat, că „din cauza refuzului repetat și clar exprimat al părții ucrainene de a prelungi aceste acorduri, Gazprom a fost lipsit de posibilitatea tehnică și juridică de a furniza gaz pentru tranzit prin teritoriul Ucrainei, începând cu 1 ianuarie 2025, respectiv de la ora 8:00 (ora Moscovei), este încetată furnizarea gazului rusesc pentru transportare prin Ucraina”.

Alți doi membri ai fostului partid „Sor”, trimiși în judecată pentru finanțarea ilegală a formațiunii
Articolul anterior
Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului pentru a depăși criza din regiune provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia
Articolul următor