Hackerii au spart rețeaua TV a Rusiei și au afișat mesajul președintelui Zelenski

Hackerii au spart rețeaua digitală care difuzează semnalul în teritoriul ocupat al Ucrainei. Drept urmare, președintele Vladimir Zelenski i-a felicitat de Crăciun pe ucrainenii din aceste regiuni, scrie publicația ucraineană Obozrevatel.

Hackerii au spart rețeaua TV a Rusiei și au afișat mesajul lui Zelenski

Sursa citată menționează că semnalul tehnologic care transmite în regiunile ocupate (Crimeea, Herson, Zaporizhzhia, Donețk și Lugansk) de ruși a fost atacat în mod regulat de hackeri, drept urmare telespectatorii televiziunii digitale T2 au putut urmări discursurile președintelui Ucrainei, transmite protv.ro.

„Se pare că rețeaua RTRS este la fel de găurită ca o strecurătoare și de câteva zile la rând de la 1 ianuarie, Zelensky i-a întâmpinat pe ocupanți și a sugerat subtil sosirea iminentă a Ucrainei”, scriu surse pe Telegram, conform Obozrevatel, video aici.

Când expiră termenul de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit de către persoanele fizice

Serviciul Fiscal de Stat reamintește că, la data de 30 aprilie 2025 expiră termenul de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit (Forma CET18) de către persoane fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător pentru anul 2024, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Prezentarea Declarației cu privire la impozitul pe venit este obligatorie în cazul în care:

  • aveți obligații privind achitarea impozitului pe venit, inclusiv ca rezultat al obținerii veniturilor sub formă de creștere de capital;
  • ați utilizat scutirea personală stabilită de art.33 alin.(1) din Codul fiscal şi ați obţinut venituri impozabile anuale mai mari de 360 000 de lei pe parcursul perioadei fiscale de declarare, cu excepţia veniturilor prevăzute la art.901 din Codul fiscal;
  • solicitați restituirea impozitului pe venit achitat în plus;
  • doriți să direcționați un cuantum procentual din impozitul pe venit calculat anual la buget;
  • schimbați domiciliul permanent din Republica Moldova în altă țară. 

Care sunt metodele de prezentare a Declarației?

În scopul simplificării modului de declarare a veniturilor pentru anul 2024, Declarația cu privire la impozitul pe venit (Forma CET18) poate fi depusă în format electronic sau pe suport de hârtie.


Cum puteți depune declarația în format electronic

  • prin intermediul serviciului Declarație electronică utilizând modulul „Declarația precompletată”.
    Serviciul permite previzualizarea, modificarea și transmiterea Declarației cu privire la impozitul pe venit, accesând SIA „Cabinetul personal al contribuabilului” de pe portalul sfs.md. Pentru a depune on-line Declarația pe venit, este necesar să dețineți semnătura electronică sau mobilă. Informații detaliate aici.
  • la adresa de e-mail a Serviciului Fiscal de Statmail@sfs.md cu respectarea cerințelor de semnare  electronică a documentului în corespundere cu Legea privind identificarea electronică și serviciile de încredere nr. 124/2022.

Declarația se consideră recepționată din momentul expedierii acesteia de către contribuabil, doar în cazul în care este aplicată semnătura electronică a contribuabilului pe documentul transmis. Confirmare despre recepționarea declarației o constituie notificarea recepționată la e-mail-ul de expediere.

  • este posibilă prezentarea declarației semnate olograf în formă scanată la adresa de e-mail cet@sfs.md.

Declarația se consideră recepționată cu condiția confirmării identității declarantului în modul stabilit de Serviciul Fiscal de Stat.

Cum puteți achita online impozitul pe venit

Impozitul pe venit poate fi achitat online prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice Mpay sau serviciului „Achitarea online a impozitelor și taxelor de către persoanele fizice-cetățeni” din cadrul SIA „Cabinetul personal al contribuabilului” care poate fi accesat de pe pagina-web www.sfs.md.

Ghidul privind achitarea impozitelor și taxelor prin intermediul serviciului MPay și serviciului electronic „Achitarea online a impozitelor și taxelor de către persoanele fizice-cetățeni” poate fi vizualizat aici.

Cum puteți depune declarația pe suport de hârtie

  • la orice Direcție deservire fiscală a Serviciului Fiscal de Stat solicitând versiunea Declarației precompletate sau prin depunerea Declarației rapide.

Persoanele fizice pot depune Declarația la oricare subdiviziune a Serviciului Fiscal de Stat, indiferent de locul de domiciliu sau reședința acestora.Telefoanele de contact și adresele subdiviziunilor SFS le puteți consulta aici).

Pentru depunerea declarației trebuie să  prezentați buletinul de identitate sau un alt document ce confirmă identitatea. La fel Declarația poate fi prezentată de către reprezentantul/reprezentantul legal al contribuabilului, cu condiția confirmării identității și împuternicirilor acestuia prin procură sau printr-un certificat/act emis de autoritatea competentă.

  • prin intermediul oficiului poștal, printr-o scrisoare recomandată.

Formularul Declarației cu privire la impozitul pe venit și Regulamentul privind modul de completare pot fi descărcate aici.

Desemnarea procentuală

Persoanele fizice rezidente care nu au datorii la impozitul pe venit pentru perioadele fiscale anterioare sunt în drept de a desemna un cuantum procentual de 2% din suma impozitului pe venit calculat anual la buget către unul dintre beneficiarii desemnării procentuale. Lista beneficiarilor desemnării procentuale este accesibilă pe pagina-web oficială a Agenției Servicii Publice.

Este important de menționat că, orice persoană fizică rezidentă care dorește să direcționeze 2% din suma impozitului pe venit calculat anual la buget, trebuie să depună Declarația cu privire la impozitul pe venit – Formularul CET18, în termenul stabilit de legislația fiscală.

Pentru informații suplimentare, puteți contacta orice Direcție deservire fiscală a SFS (toate datele de contact pot fi vizualizate aici), sau puteți apela Centrul unic de apel al Serviciului Fiscal de Stat la numărul 0-8000-1525 (apel gratuit).

Ministerul Afacerilor Externe: Niciun soldat străin nu are dreptul să se afle în țara noastră

„Niciun soldat străin staționat ilegal nu are dreptul să se afle în țara noastră, iar armata rusă trebuie retrasă complet și necondiționat, conform angajamentelor internaționale asumate de Federația Rusă”. Cu precizări în acest sens vine Ministerul Afacerilor Externe în contextul declarațiilor pe care președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, le-a făcut, la Conferința de Securitate de la München, despre numărul de militari ruși în regiunea transnistreană, scrie safenews.md.

MAE amintește că Republica Moldova cere dintotdeauna retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse din stânga Nistrului și respectarea angajamentelor internaționale.

În același timp, potrivit Biroului Politici pentru Reintegrare, Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) are aproape 1500 de militari ruși, efectivul fiind estimat de autoritățile de la Chișinău, mai exact de instituțiile naționale responsabile de sectorul de apărare. BPR subliniază că GOTR, constituit pe rămășițele armatei a 14-a a URSS, se află pe teritoriul Republicii Moldova fără acceptul statului și cu încălcarea Constituției cu privire la neutralitate și a angajamentelor internaționale existente.

Dosarele din sfera militară ce vizează raioanele de est ale Republicii Moldova (lichidarea depozitului de muniții de la Cobasna, retragerea militarilor GOTR fără drept de ședere pe teritoriul Republicii Moldova, transformarea misiunii de pacificare de pe Nistru în una civilă sub monitorizare internațională) nu fac obiectul negocierilor Chișinău-Tiraspol și nu se discută pe platformele de dialog cu Tiraspolul.

Amintim că, Biroul Politici de Reintegrare al Republicii Moldova a precizat că declarația președintelui Ucrainei, Vladimir Zelenski, despre numărul militarilor ruși în regiunea transnistreană a fost interpretată greșit de media ucraineană.

Marcela Paladi, tânăra fără picioare: Primele imagini cu burtica de gravidă

Marcela Paladi, tânăra care a rămas fără ambele picioare în urma unui cumplit accient pe Viaduct, și-a emoționat urmăritorii cu o postare specială, în care a împărtășit prima fotografie cu burtica de gravidă, informează unica.md. 

În fotografie, Marcela radiază de fericire.

”Ești un exemplu de curaj”, i-au scris urmăritorii.

Tânăra a anunțat că așteaptă un băiețel, încă la începutul anului.

Marcela Paladi a rămas fără picioare în 2023 din cauza unui șofer iresponsabil.

Era pasagera unei mașini accidentate în capitală. Aceasta a ieșit din autoturism pentru a plasa semnul de semnalizare, pentru a evita producerea unui alt accident. În acel moment, un BMW a lovit-o, tânăra fiind practic strivită între cele două autoturisme. Șoferul a lăsat-o fără picioare pe Marcela.

Metoda la care a apelat o mamă pentru a-și învăța cei patru copii cum să gestioneze banii: „Din acea zi, lucrurile s-au schimbat radical”
Articolul anterior
„Au fugit de mobilizare”. Doi ruși, arestați pentru cerșit în Thailanda
Articolul următor