Harry și Meghan vor refuza invitația regală de Crăciun

Prințul Harry nu va petrece Crăciunul alături de familia regală după ce au apărut noi detalii din memoriile sale explozive, au dezvăluit surse. Acestea au declarat că relațiile sunt aproape la pământ”, iar ducele de Sussex va refuza o invitație din partea regelui Charles înainte de lansarea globală a cărții, pe 10 ianuarie.

Intitulată Spare, cu referire la faptul că a crescut în umbra prințului moștenitor William, cartea a provocat deja o undă de șoc în rândul familiei regale. Persoane din interior au declarat că se spera că va exista o dezghețare a relațiilor” între rudele aflate în război după moartea reginei.

Harry și soția sa Meghan au avut o întoarcere discretă în Marea Britanie  în timpul perioadei de doliu luna trecută. Dar sursele au declarat că nu au nici un plan” de a se alătura din nou familiei, inclusiv lui William și soției sale Kate, pentru primul lor Crăciun fără regină la domeniul Sandringham din Norfolk.

O persoană din interior a declarat că familia regală a fost săptămâna aceasta complet luată prin surprindere” cu titlul cărții și cu alte detalii despre modul în care Harry va oferi onestitate crudă, fără menajamente”.

Ducele urmează să aprofundeze cele mai controversate elemente ale vieții sale regale. O sursă a adăugat: Această carte ar putea însemna sfârșitul oricărei relații pe care Harry vrea să o aibă cu familia sa, este disperat de trist. Toată lumea se pregătește pentru încă o perioadă agitată și frenetică la mila familiei Sussex”.

Într-un interviu acordat anul trecut prezentatoarei americane Oprah Winfrey, Harry, Meghan a afirmat că un membru senior al familiei regale a făcut un comentariu rasist despre culoarea pielii fiului lor Archie, pe atunci nenăscut. Harry a discutat, de asemenea, despre durerea genetică” din copilăria sa și despre relația tulbure cu tatăl și fratele său.

O parte esențială a vieții sale este reprezentată de destrămarea căsătoriei părinților săi și de moartea mamei sale, Diana, într-un accident de mașină la Paris în 1997. Acesta a fost evidențiat într-o promoție de către editorul Penguin Random House, adăugând: Nu este o poveste de dragoste: Pentru Harry, aceasta este, în sfârșit, povestea lui”.

El este plătit cu peste 36 de milioane de lire sterline pentru un contract de trei cărți, asigurându-și un avans de 20 de milioane de lire sterline. Se pare că a existat un contact redus între Harry și familia sa de când s-a întors în California. Dar se crede că acesta a vorbit cu tatăl său după moartea reginei despre posibilitatea de a obține titlurile de prinț și prințesă pentru copiii săi Archie, în vârstă de trei ani, și Lilibet, în vârstă de un an.

Între timp, Palatul Buckingham a declarat că regele va prelua un rol militar onorific deposedat de Harry. Monarhul va deveni următorul căpitan general al Marinei Regale, poziție înlăturată de regină după ce ducele s-a mutat în SUA. S-a speculat că titlul va reveni prințesei Anne.

Într-un mesaj adresat ieri pușcașilor marini regali, care au marcat cea de-a 358-a aniversare, regele a spus: Îmi face cea mai mare plăcere să-mi asum rolul de căpitan general”. Biroul privat al Ducelui de Sussex și Palatul Buckingham au fost solicitate să comenteze.

Un preot din Anenii Noi a fost oprit de la oficierea slujbelor, după acuzații de abuz în familie

Preotul Ghenadie Valuță, cleric la biserica „Sf. Dimitrie” din orașul Anenii Noi, a fost oprit de la săvârșirea slujbelor religioase, începând cu 25 noiembrie. Suspendarea a fost anunțată printr-un decret al comisiei disciplinare a Mitropoliei, pe motiv că preotul a fost găsit vinovat de comportament neadecvat și agresiuni fizice asupra membrilor familiei sale, transmite IPN.

Mitropolia îi cere lui Valuță să se pocăiască și să se împace cu familia. Între timp, nu are dreptul să poarte cruce de preot, să oficieze slujbe religioase și să ofere binecuvântare.

„Ca urmare a ședinței comune cu clerul Protopopiatului bisericilor din raionul Anenii Noi și Comisia Disciplinară a Mitropoliei, care constată vinovăția exprimată prin agresiune fizică asupra membrilor familiei, comportament manipulator, demagogie și atitudine neadecvată unui slujitor bisericesc, vă informăm că sunteți oprit de la săvârșirea celor sfinte, fără dreptul de a oferi binecuvântare și de a purta cruce preoțească, până la împăcarea cu toți membrii familiei și aducerea unei pocăințe depline, în scris, în fața ierarhului, începând cu data de 25 noiembrie”, se arată în mesajul emis de Mitropolie și adresat lui Ghenadie Valuță.

În replică, Ghenadie Valuță a declarat că a cerut anterior să fie mutat în altă localitate, dar s-a ales cu sistarea activității sale religioase. În plus, preotul consideră că deține și poate prezenta dovezi privind nevinovăția sa.

„Eu am înaintat anterior și chiar acum proaspăt niște cereri pentru a primi carte de eliberare spre a pleca în altă parte, dar în loc de eliberare am primit oprire, cu nădejde că așa se spunea că eliberarea este analizată, nu este respinsă. Eu nu pot să judec Mitropolitul, nu avem drept să îi judecăm, dar am avut suficiente argumente de lux, ca să demonstrez nevinovăția apărută din senin și orchestrată, nu au fost luate în seamă, cât am spus și probe de la poliție, și din judecată, și diferite dovezi privind nevinovăția”, a declarat Ghenadie Valuță.Ghenadie Valuță a fost înlocuit de protoiereul Eugen Margarint la biserica din Anenii Noi.

16 cetățeni străini au primit refuz de intrare în R. Moldova

În ultimele 24 de ore, pe sensul de intrare în Republica Moldova s-a aplicat refuzul de autorizare a trecerii frontierei de stat pentru 16 de persoane străine, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 37 543 traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 18 799 traversări persoane. 

Mai multe traversări au fost ale cetățenilor străini – 22 789, iar traversările cetățenilor moldoveni au constituit 14 754.

Cea mai „activă” frontieră a fost cu România – 16 654 traversări, la granița moldo – ucraineană fiind semnalate 12 027 treceri și alte 8 862 traversări – frontiera aeriană. 

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei rămân a fi:
PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 8 862 traversări persoane;
PTF Leușeni – 5 982 traversări persoane;
PTF Sculeni – 4 483 traversări persoane;
PTF Otaci – 3 505 traversări persoane;
PTF comun Palanca – 2 984 traversări persoane.

Cu referință la traversarea frontierei de către cetățenii Ucrainei, a fost consemnat un număr total de 10 893 treceri, dintre care 5 550 pe sensul de intrare în R. Moldova. Totodată, numărul de 1 287 au constituit trecerile minorilor ucraineni.

O mie de familii din Republica Moldova au beneficiat de programul „Prima Casă Plus”

1000 de familii au locuințe noi, prin Programul Guvernului „Prima Casă Plus”. Beneficiarii programului au, în medie, 35 de ani, iar locuințele procurate au avut prețuri cuprinse între 400 de mii și 2,5 milioane de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În doar trei luni de la lansare, valoarea totală a creditelor accesate prin intermediul programului a ajuns la 1,2 miliarde de lei, în timp ce statul, prin Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, a garantat împrumuturi în valoare de 720 de milioane de lei.

Programul a atras mai mult mediul urban, unde 90% dintre beneficiari și-au ales locuințe. 10% au optat pentru zone rurale, sprijinind astfel dezvoltarea acestora. De asemenea, 90% din locuințe sunt apartamente, iar 10% case.

„Locuința proprie oferă un sentiment de siguranță și apartenență, iar ratele accesibile permit familiilor să direcționeze resursele economisite către educație, sănătate sau alte nevoi esențiale, contribuind la o calitate mai bună a vieții. De asemenea, prin garanțiile de stat oferite de Guvernul Republicii Moldova, procesul de finanțare a devenit mai accesibil, iar cetățenii noștri pot construi un viitor stabil Acasă,” a declarat Vadim Codreanu, directorul ODA.

Lansat oficial în luna august 2024, „Prima Casă Plus” face parte dintr-o inițiativă guvernamentală extinsă care vizează facilitarea accesului la finanțare pentru locuințe. Programul reprezintă o piatră de temelie pentru dezvoltarea pieței imobiliare sustenabile și pentru consolidarea unei societăți bazate pe stabilitate și progres.

Pentru mai multe detalii despre „Prima Casă Plus” și condițiile de aplicare, vă rugăm să accesați pagina oficială: https://www.oda.md/ro/acces-la-finantare/prima-casa-plus

Un bărbat a omis să-i ceară numărul de telefon unei femei cu care s-a întâlnit. Ce a urmat
Articolul anterior
Cea mai scumpă casă din lume are un secret incredibil, dar nimeni nu vrea să o cumpere
Articolul următor