Părintele Volodimir Malcovici, ucrainean din Sfântu Gheorghe, Tulcea, a rostit predica în mijlocul a 300 de ucraineni strânși la Biserica Ortodoxă Ucraineană Sf. Petru Movilă din sectorul 6 al Bucureștiului. Trei sferturi au fost femei și copii.
Biserica ucraineană din București nu e suficient de mare pentru acest Paști. Sunt primele sărbători departe de casă pentru sute de oameni, care s-au informat pe grupurile de pe Facebook – ori între ei – că duminică dimineață, de la 9, se face „slujba și se sfințesc coșulețele”.
Pe rând, primii veniți din biserică ies și șoptesc, în telefon, chemându-i și pe alții. Astfel, în jur de ora 9.30, curtea bisericii, străjuită de blocurile atât de liniștite din „bucla” Drumului Taberei, se umple de ucraineană.
În tradiția vecinilor, slujba se ține de dimineață, iar oamenii vin cu coșuri în care pun bunătăți pascale pentru a fi sfințite. Nu lipsesc pasca, ouăle roșii, brânzeturi sau „kolbas”, cum numesc ucrainenii cârnatul.
Nu toți au coșulețe. Unii au încropit coșul din pungi de rafie pe care le-au făcut corăbioare și le-au umplut cu de toate. Alții n-au avut unde să înroșească ouăle, așa că au luat câte un cofraj gata vopsit din comerț.
Iar mesele s-au întins nu doar înăuntru, ci și afară. Cu copii înfășurați în steagul galben-albastru ori cu alții care au haine verzi, pe care scrie „Military”. Cu jucărioare pe care le țin strânse și în zi de sărbătoare.
E un mix incredibil între oameni care au avut timp să își ia la ei „veșevanka”, cămașa ucraineană înflorată, și cei care au plecat fără nimic în bagaj și au venit în trening, tricou și pantofi sport.