Ia va fi sărbătorită la Stockholm, printr-o expoziție și un concert

Obiectul vestimentar tradițional care a intrat în patrimoniul UNESCO va fi sărbătorit printr-o expoziție și un concert de nai la Stockholm.

Astăzi, 24 iunie, este sărbătorită ia românească, simbol al feminității  universale | Mamaplus

Expoziția de ii va fi deschisă publicului în perioada 14-25 iunie 2023, la sediul ICR Stockholm

Pentru a sărbători Ziua Iei, miercuri, 14 iunie 2023, de la ora 18.00, va fi vernisată în galeria ICR Stockholm expoziția „The traditional blouse with embroidery“, care include cămăși tradiționale din România și din Republica Moldova. Evenimentul este realizat de ICR Stockholm, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Suediei, Ambasada Republicii Moldova și cu Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord. La finalul vernisajului, cunoscuta interpretă Dana Dragomir, supranumită „Regina naiului“, acompaniată la orgă de pianistul Mathias Helberg, va susține un concert, care are în repertoriu piese românești celebre și hituri din Suedia.

Expoziția de ii, care va rămâne deschisă până pe 25 iunie 2023, este curatoriată de Alexe Mihaela Bintia, Ana-Maria Șeicărescu și Maria Cristina Stănuș, artiste care au selectat ii reprezentative pentru patrimoniul cultural al celor două țări. În expoziție, vor fi incluse ii și din zona Bistrița-Năsăud din colecția Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, alături de ii din Republica Moldova.

Artistele vor povesti, la vernisaj, istoria cămășilor şi vor descifra semnificaţia simbolurilor cusute, făcând demonstrații de cusut în timpul evenimentului.

Expoziția din galeria ICR Stockholm își propune să prezinte relația cămășii tradiționale cu natura, de la inspirație, ritualuri și motive la tehnici de realizare. „The tradional blouse with embroidery este un elogiu adus tuturor bunicelor și înaintașelor noastre, care au pus în iile și cămăsile cusute întregul lor univers. Dorim să arătăm că acestă frumoasă îndeletnicire nu aparține trecutului, ci este continuată, cu multă dăruire, atât în țară, cât și în afara granițelor României, în diferite șezători. În Stockholm, există șezătoarea IA din Suedia. Iile expuse în galeria ICR Stockholm sunt alese pentru a reprezenta cât mai bine zestrea fiecarei regiuni geografice a țării noastre, România, dar și a tării vecine, Republica Moldova“, spune Alexe Mihaela Bintia.

„Împreună cu cele două colege, Ana-Maria Șeicărescu și Maria Cristina Stănuș, vom prezenta bogația de semne și de simboluri înscrise în IA românească și vom arăta de ce aceasta a meritat să fie înscrisă în patrimoniul UNESCO, a adăugat aceasta.

De Ziua Națională a României, în 2022, cămașa cu altiță sau ia românească a fost inclusă de către Comitetul UNESCO pe Lista Patrimoniului Imaterial al Umanității, după analiza dosarului „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova“. Ia propusă de România și Republica Moldova către UNESCO este „bluza tradițională cu cusături pe umeri“, care se numesc „altițe“.

Bluza cu altiță, care va fi și în centrul atenției la expoziția din galeriile ICR Stockholm, este albă, făcută din fibre naturale, cu broderii care combină, diagonal, linii orizontale și verticale, cu un model specific. Formele diferă de la o regiune la alta, având culori vii sau mai închise, în forme geometrice și simboluri de obiecte diferite.

Ziua Iei este sărbătorită în fiecare an pe 24 iunie. Expoziția „The tradional blouse with embroidery” va rămâne deschisă publicului în perioada 14-25 iunie 2023 la sediul ICR Stockholm.

Ziua iei jpg

Mihai Popșoi, întrevedere la Londra cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

În marja vizitei oficiale la Londra, vicepremierul Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, David Cameron și cu ministra pentru Europa, Nus Ghani.

Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale moldo-britanice, cu accent pe fortificarea capacităților instituțiilor naționale, reformele implementate de către țara noastră în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum și aspecte ce țin de securitatea regională.

Au fost abordate și acțiunile care ar putea fi întreprinse pentru a facilita conversiunea permiselor de conducere moldovenești și liberalizarea accesului producției moldovenești pe piața britanică.

„I-am mulțumit ministrului britanic de externe pentru faptul că, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sprijină constant dezvoltarea și consolidarea democrației și rezilienței Republicii Moldova”, a menționat ministrul Popșoi.

La rândul său, omologul britanic a asigurat de susținerea Regatului Unit pentru modernizarea țării noastre.

Ucraina: o bătrânică a străbătut circa 10 km prin bombardamente pentru a ajunge pe un teritoriu controlat de ucraineni

Lidia Stepanivna, în vârstă de 98 de ani, a străbătut circa 10 km prin bombardamente până a ajuns pe un teritoriu liber, controlat de ucraineni.

Ucraina: O bătrână a mers mai mulți km pe jos prin bombardamenteFoto: Poliția Ucrainei

Casa femeii din localitatea Oceretine a fost distrusă de ruși, iar rudele sale au fost rănite, scrie www.stiri.md, conform presei ucrainene.

O zi întreagă femeia a mers fără mâncare sau apă, a căzut de câteva ori fără putere. În plină luptă, bătrână a rămas miraculos nevătămată.

Seara, bătrâna a fost observată pe drum de militari, care au predat-o polițiștilor. Aceștia au dus-o la un adăpost pentru cetășenii evacuați, unde a primit îngrijirile necesare. În prezent, oamenii legii caută rudele femeii.

„Am supraviețuit acelui război și trec prin acest război. A rămas fără nimic”, spune femeia.

O companie italiană a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor la Căinari

Compania italiană LEONEVA a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor în Republica Moldova. Amplasată în orașul Căinari, afacerea italiană, a generat în jur de 25 de locuri noi de muncă și mai urmează și altele.

Fondatorul companiei, Leone Piero Antonio, care se află în Republica Moldova din 2020, a reușit deja să proceseze și să exporte mai bine de 3500 de tone de fructe, transmite IPN.

Fondatorul și administratorul companiei LEONEVA, Leone Piero Antonio, le-a mulțumit tuturor participanților la acest eveniment, spunând că reprezintă un pas important.

Omul de afaceri precizează că, lansarea și desfășurarea afacerii sale este un lucru de echipă care ajută Republica Moldova să fie și mai vizibilă în lume.

Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, a menționat că fabrica italiană pentru procesarea fructelor reprezintă o mișcare substanțială în acest domeniu.

Și este de remarcat faptul că, LEONEVA conlucrează cu un partener important, cunoscut ca unul dintre cei mai mari producători și exportatori de fructe la nivel global.

În următorii doi ani, urmează să fie create și alte oportunități noi de angajare. Este vorba despre o investiție de circa 1,5-2 milioane de euro.

La evenimentul de inaugurare a participat și viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al economiei și digitalizării.

„Suntem aici pentru a inaugura o nouă investiție italiană în Republica Moldova, în Căinari. Ne bucurăm foarte mult de faptul că, oameni de afaceri italieni găsesc oportunități aici, în Republica Moldova. Ne bucurăm foarte mult de fiecare asemenea pas, oricât de mic, care ne integrează tot mai mult în piața europeană”, a menționat Dumitru Alaiba.

„Atunci când un antreprenor găsește oportunitate în Republica Moldova și investește aici, acest fapt nu poate să nu bucure. Aceasta generează capacitate de export, aceasta generează locuri de muncă. Bine ați venit în Republica Moldova”, a mai spus Dumitru Alaiba, precizând că în 2023 Moldova a livrat cele mai multe prune pe  piața europeană.

sursa: www.agrobiznes.md

„Ajuta-mă, te rog!”. Sute de oameni din regiunea Herson au postat mesaje pe rețele, rugând să fie salvați
Articolul anterior
Băiatul de 14 ani care uimește lumea cinematografică. După ce a creat o replică a unui trailer, va lucra pentru filmul Across The Spider-Verse
Articolul următor