Igor Boțan: Rusia ignoră legile internaționale, fiindcă are arme nucleare

Deținerea armei nucleare face ca Rusia să ignore normele dreptului internațional, iar partenerii externi ai Ucrainei sunt nevoiți să se comporte foarte precaut.

Boțan: Rusia ignoră legile internaționale, fiindcă are arme nucleare

Este opinia expertului Igor Boțan și a fost expusă în cadrul dezbaterii publice la tema „Barajul de la Kahovka: De ce sunt neputincioase legile și obiceiurile războiului?”, organizate de Agenția de Presă IPN.

Potrivit expertului, distrugerea barajului de la Kahovka este o acțiune disperată a Rusiei menită să forțeze Ucraina să accepte un armistițiu. Igor Boțan mai spune că amploarea acțiunilor disperate ale Kremlinului ar putea crește în condițiile în care planul Rusiei de a prelua Kievul în trei zile s-a transformat într-un fiasco.

Menită să împiedice contraofensiva ucraineană, distrugerea barajului de la Kahovka a provocat inundații pe mii de kilometri pătrați, a lăsat sute de mii de oameni fără apă potabilă, mii de cadavre de animale în stare de putrefacție și a  generat o adevărată catastrofă ecologică și umanitară. Potrivit expertului Igor Boțan, acțiunea abominabilă a Rusiei are menirea de a camufla eșecul Kremlinului pe plan militar.

„Ne putem aștepta la o catastrofă epidemiologică. Și aceasta va fi o criză ce va fi resimțită de noi, Republica Moldova, sudul Ucrainei, România, Bulgaria. Reacția imediată a Uniunii Europene a fost calificarea acestei catastrofe drept crimă de război, potrivit Convenției de la Geneva. Conducerea de vârf a Rusiei era convinsă că va fi o plimbare până la Kiev, unde vor intra și vor instaura un regim-marionetă. Când au primit ripostă din partea ucrainenilor și s-au pomenit într-o situație dezastruoasă, acum pentru ei aceste acțiuni nu sunt altceva decât o încercare de a camufla eșecul pe care l-au suferit în această campanie dezonorantă pentru ei. Iar asta îi împinge la comiterea crimelor de război și crime împotriva umanității, cum ar fi deportarea copiilor ucraineni, care este o crimă împotriva umanității. Tot spectrul posibil de crime, care atrag după sine adevărate catastrofe, este în desfășurare, iar totul a pornit de la aventură militară”, a spus Igor Boțan.

Potrivit expertului, izolată pe plan extern și cu pierderi de război considerabile, Rusia va încerca să forțeze nota pentru a determina Ucraina să vină la masa negocierilor.

„Trebuie să ne așteptăm la faptul că toată conducerea de vârf a Rusiei este gata să folosească toate metodele pentru a forța Ucraina să accepte, la început un armistițiu, ulterior să intre într-o perioadă de incertitudine ca să poată suci mâinile la spate conducerii Ucrainei forțând-o să cedeze teritorii. Este un fisco din perspectiva strategiei militare. Rușii nici până acum nu numesc ceea ce fac în Ucraina, război, ci operațiune militară. Se încalcă Constituția Rusiei, vedem companii militare private care, potrivit legislației penale a Rusiei, ar trebui să ia ani grei de pușcărie. Au loc lucruri extrem de stranii și caraghioase după ce planul inițial de cucerire a Kievului în trei zile, crearea Novorusiei, lipsirea Ucrainei de acces la Marea Neagră și instaurarea unui regim-marionetă la Kiev, după ruinarea acestui plan, Rusia recurge la acțiuni inimaginabile”, a mai spus expertul permanent al proiectului.

Potrivit lui Igor Boțan, fiind o putere nucleară, Rusia își permite să acționeze contrar tuturor normelor dreptului internațional. De asemenea, comportamentul conducerii de la Kremlin este justificat de o mare parte a cetățenilor ruși, care agreează ideea supremației Rusiei în raport cu alte popoare.

„Deținerea armei nucleare face ca Rusia să se comporte așa cum vedem, să ignore normele dreptului internațional. Marea problemă este modul în care societatea Rusiei este educată și efectele propagandei. Este educat exclusivismul rușilor, ca popor, ca națiune și acest exclusivism le permite să se comporte astfel. Vedem că aici, în Republica Moldova suntem foarte precauți în a spune ce se întâmplă și vedem proteste că în Republica Moldova au fost retrase licențele la posturi TV care sunt extensii pe teritoriul Republicii Moldova a canalelor din Federația Rusă care promovează mesaje precum: nimicirea totală a ucrainenilor, nimicirea statului ucrainean, înecarea copiilor ucraineni. Sunt crime care se întâmplă astăzi. Atât timp cât sunt cu arma nucleară și o folosesc ca o bâtă, comunitatea internațională e într-o mare dilemă și foarte precaut încearcă să ajute Ucraina”, a punctat Igor Boțan.

Dezbaterea publică la tema „Barajul de la Kahovka: De ce sunt neputincioase legile și obiceiurile războiului?”, este a 13-a ediție din ciclul de dezbateri  „Impactul trecutului asupra proceselor de consolidare a încrederii și păcii”. Agenția IPN desfășoară acest ciclu cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.

Oficial și în Moldova! Înscrierea la universitate se va face exclusiv online

În acest an, înscrierea la programele de licență și masterat din universități se va face exclusiv online. Ministerul Educației spune că acum se fac ultimele ajustări la softul e-Admitere – o platformă unică unde vor fi depuse dosarele. Candidații vor putea aplica la cel mult trei universități, scrie EuropaLibera.

Potrivit responsabililor de la Ministerul Educației, pentru a participa la concursul de admitere, candidații vor trebuie să-și facă un cont online, unde vor introduce doar codul personal din buletinul de identitate.

„Sistemul va extrage datele din bazele deja existente, precum diploma de bacalaureat și notele din diplome. Se vor face excepții pentru candidații din stânga Nistrului. Ei vor trebui să anexeze și diploma, deoarece noi nu avem aceste informații”, a spus Europei Libere consultanta Direcției politici în domeniul învățământului superior, Tatiana Pașa.

În cazul în care candidații nu se vor descurca singuri, ei vor putea veni la universități, unde vor fi organizate centre de informare. „Noi ne dorim ca totul să decurgă bine, dar oricum ar putea să mai apară ceva, având în vedere că este primul an”, a precizat funcționara.

Dosarele pentru facultate trebuiau să fie depuse exclusiv online începând cu 2023, însă autoritățile spuneau atunci că universitățile și candidații încă nu sunt pregătiți, așa că anul trecut admiterea a avut loc în format mixt: electronic și fizic.

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, spune că platforma comună de admitere va permite instituțiilor superioare de învățământ să gestioneze mai bine procesul de admitere.

„Candidatul nu aduce copia buletinului, dar introduce IDNP-ul și automat sunt generate toate datele. Nu aduce copia diplomei de absolvire, pentru că automat apare că studentul a luat BAC-ul, notele lui, reședința, părinții și chiar putem prelua fotografia lui din buletin”, explică Bostan.

El spune că UTM reușea să gestioneze fluxul de candidați și anii trecuți, pentru că are propriul site de admitere. Chiar dacă tinerii vor depune solicitările online, ei vor trebui să vină, ulterior, la universitate să aducă actele în original. De asemenea, ei pot veni la centrul de informare, dacă au anumite întrebări legate de specialități.

„Pentru că noi îi ajutăm să facă decizia corectă. Unii vin și habar nu au care e diferența dintre Contabilitate și Business și administrare sau Marketing, IT ori Inginerie”, a spus Bostan.

Rectora Universității Pedagogice „Ion Creangă”, Alexandra Barbăneagră, speră că, datorită platformei comune, procesul de admitere va fi simplificat.

„Acum se face o singură bază de date, care e a Ministerului Educației, și toate universitățile introduc datele. Vom vedea ce va fi, sperăm să fie mai ușor”, a precizat rectora.

Sistemul informațional unificat e-Admitere a costat peste 790.000 de dolari. Banii au fost alocați de Ministerul Educației în cadrul proiectului „Învățământul superior din Moldova”, finanțat de Asociația Internațională pentru Dezvoltare.

Admiterea în universitățile din Moldova începe, tradițional, la sfârșitul lunii iulie și se încheie în august.

ATENȚIE! O nouă escrocherie

Ministerul Finanțelor avertizează despre scrisori false transmise din numele instituției cu scop de înșelăciune, care se manifestă prin pretinsa solicitare de a achita impozitul pe venit, urmare a blocării unor transferuri financiare.

Ministerul Finanțelor informează publicul că nu a contactat și nu va contacta prin responsabilii săi persoane private în vederea solicitării unor asemenea acțiuni sau a datelor personale și/sau financiare.În cazul recepționării unor astfel de notificări, rugăm să informați imediat organele de drept și Ministerul Finanțelor, sau alte instituții vizate.

Luna mai aduce cinci zile libere pentru bugetari

În anul 2024, Republica Moldova are, în total, 12 sărbători legale, iar cele mai multe sunt în luna mai, scrie evz.ro.

Luna mai aduce cinci zile libere pentru bugetari în Republica Moldova

Luna mai aduce cinci zile de sărbătoare oficială, iar agențiile guvernamentale nu vor avea program de lucru cu această ocazie.

Astfel, instituțiile guvernamentale vor avea zile libere pe 1, 6, 9 și 13 mai. De asemenea, bugetarii nu vor lucra nici în weekenduri, dacă nu se prevede altfel în program.

Unde este închis în zilele de sărbătoare

De exemplu, la  Poșta Moldovei, zilele de 1, 6, 9 și 13 sunt libere în toată țara. De asemenea, medicii de familie nu vor lucra, iar centrele de sănătate vor rămâne închise și în zilele de sărbătoare din 1, 6, 9 și 13 mai.

Și Inspectoratul General pentru Migrație este închis în cele patru zile, iar Agenția Servicii Publice, care este responsabilă cu emiterea documentelor, precum și alte agenții guvernamentale și majoritatea organizațiilor bugetare, vor avea zile libere 1, 6, 9 și 13 mai.

Care sunt sărbătorile din luna mai:

1 mai – Ziua Muncii (miercuri); 5 și 6 mai – prima și a doua zi de Paști (duminică și luni); 9 mai – Ziua Europei și Ziua de Comemorare a Victimelor celui de-al Doilea Război Mondial (joi); 13 mai – Radonița (Paștele Blajinilor), zi de pomenire (luni).

În Găgăuzia, încă o sărbătoare

În regiunea autonomă Găgăuzia, pe lista de sărbători legale se adaugă, în data de 6 mai, Sărbătoarea Hederlez (luni). Anul acesta însă, sărbătoarea specifică va coincide cu a doua zi de Paști.

În Republica Moldova există, potrivit legii în vigoare – pe lângă cele 104 zile libere regulate, adică sâmbete și duminici, într-un an bisect – 12 sărbători oficiale pentru care angajații din sectorul public au zile libere.

Dar, cum unele dintre sărbătorile legale cad sâmbătă sau duminică, anul acesta se va ajunge la un total de 113 zile libere pentru angajații bugetari. Astfel, în 2024, în Republica Moldova vor fi doar 253 de zile lucrătoare.

Accident teribil: un șofer s-a sinucis cu mașina după ce și-a violat nepoata, omorând și un tânăr care circula regulamentar pe traseu
Articolul anterior
Avocatul Guvernului, Eduard Digore, despre declararea neconstituționalității Partidului Șor: Este o hotărâre istorică pentru democrația țării
Articolul următor