Igor Grosu, despre Olesea Stamati: „Suntem conștienți de efectele grave ale acestei scheme puse la punct de-a lungul a mai multor ani”

Deputata Olesea Stamate ar fi făcut uz de funcția sa pentru a crea un „proces viciat”, care a favorizat eliberarea din închisoare a câtorva criminali. Despre asta a scris pe pagina sa de Facebook președintele Parlamentului, Igor Grosu.

„Din cauza unui abuz de încredere, am votat o lege modificată de o colegă, specialist în domeniu, a cărei bună credință nu a fost pusă la îndoială la acea vreme. Suntem conștienți de efectele grave ale acestei scheme puse la punct de-a lungul a mai multor ani”, a scris Igor Grosu, anunțând totodată excluderea Olesei Stamate din Partidul Acțiune și Solidaritate, transmite Știri.md.

De asemenea, potrivit speakerului, deputatei i s-a cerut să-și depună mandatul „de care a făcut uz pentru a crea acest proces viciat”.

„Trebuie să oprim imediat posibilitatea de abuz în baza lacunelor legislative. În ședința Parlamentului vom vota o lege de interpretare care să excludă posibilitatea de a beneficia de două opțiuni concomitent – comutarea pedepsei pe amnistie și liberarea condiționată conform art. 91 din Codul penal.

Prin urmare, dacă un deținut are pedeapsa „detenție pe viață”, acesta să nu poată obține mai întâi comutarea din detenție pe viață în închisoare de 30 de ani și, apoi, liberarea condiționată conform art. 91 din Codul penal.

Aceste concluzii sunt făcute în urma unei analize preliminare. În urma unei analize comprehensive a tuturor factorilor, ne rezervăm dreptul să venim și cu alte decizii. Cerem instituțiilor de drept să investigheze toate persoanele implicate”, a mai notat președintele Parlamentului.

De menționat că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a anunțat excluderea Olesei Stamate, fosta șefă a Comisiei juridice, numiri și imunități, din cadrul formațiunii politice, în urma implicării sale în modificările controversate ale legii amnistiei, care au permis eliberarea unor deținuți periculoși.

Ulterior, într-o postare pe Facebook, ea scris că a primit cu înțelegere decizia conducerii PAS și a subliniat că înțelege contextul politic dificil și atacurile informaționale dure care i-au fost direcționate în ultimele zile, în special într-un an electoral.

În context, amintim că Alexandr Sinigur, condamnat în anul 2006 la detenție pe viață, a fost eliberat recent din penitenciar. Cu explicații în acest sens a venit ANP. Ulterior, pe 4 aprilie, Curtea de Apel Nord a dispus ca acesta să fie căutat, reținut și adus înapoi la penitenciar.

Totodată, zilele trecute, și interlopul Iurii Radulov a fost eliberat.

Bijuterii de lux, aduse pe cale de contrabandă, confiscate la vama Leușeni

Cazul a fost documentat de funcționarii postului vamal Leușeni, după ce au supus controlului de specialitate un autocar de model „Scania Irizar” ce se deplasa din România.

În cadrul controlului vamal al mijlocului de transport, printre bagajele transportate, au fost depistate bijuterii de lux presupuse a fi de brand, nedeclarate autorității vamale.

Bunurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar șoferul, un conațional în vârstă de 44 de ani riscă să fie sancționat contravențional.

Rafturile magazinelor din Moldova, pline cu produse rusești: Indignarea unei jurnaliste

Jurnalista Irina Tabaranu se arată indignată de abundența produselor din Federația Rusă, expuse în prim plan pe rafturile magazinelor din Republica Moldova. „După ce Rusia ne-a impus un nou embargo, rușinea s-a transformat în furie”, a menționat aceasta într-o publicație.

„Deja de trei ani simt o rușine apăsătoare când văd pe rafturile magazinelor produsele rusești expuse în prim plan. În mod special, rețeaua Local abundă în produse din Rusia și Belarus”, susține Irina Tabaranu, transmite Știri.md

Mai nou, aceasta spune că este importată în Moldova și o versiune alternativă de Coca-Cola, creată pentru a înlocui lipsa celei originale, care nu mai ajunge în Federația Rusă din cauza sancțiunilor. 

„Desigur, este mai ieftină și cu mai multe E-uri… (…) Mare „cinste” să avem Choco Pie de la compania care se prezintă ca Официальный поставщик московского Кремля / Furnizor oficial al Kremlinului din Moscova. Mai corect ar fi… Кровавого Кремля.

Pe de altă parte, mă așteptam ca, după această – deja a opta – restricție în relația cu „statul prieten” Rusia (conform acordului de prietenie în vigoare din 2001), să văd o reorientare a noastră, ca societate, spre produsele autohtone, cu îndemnuri pe social media de a cumpăra local – Made in Moldova. Nimic.

Între timp, nouă copii și zece adulți au fost uciși într-un atac cu rachete, vineri, în Ucraina”, mai scrie Irina Tabaranu. 

De menționat că, în ultimii douăzeci de ani, Rusia a impus cel puțin șapte interdicții asupra produselor moldovenești:

  • 2006: embargo pe vinurile moldovenești; 2013: embargo pe produse vinicole, invocând neîndeplinirea cerințelor de siguranță;
  • 2014: interdicție privind furnizarea de conserve de fructe și legume, motivată de nerespectarea legislației ruse;
  • 2014: embargo pe importul de fructe (mere, pere, gutui, caise, cireșe, piersici, nectarine, prune) din Republica Moldova, din cauza unor presupuse încălcări în furnizare și controale;
  • 2014: suspendarea nemotivată importurilor de carne din Republica Moldova, în urma unei inspecții; 2022: suspendarea temporară a importului de fructe și legume din aproape toate raioanele Republicii Moldova;
  • 2023: embargo complet asupra importului de fructe și legume din țara noastră.

5 ani de închisoare pentru un tânăr care a agresat un polițist

Procuratura Cimișlia anunță că un bărbat de 25 de ani a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru că a agresat un polițist în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Fapta a avut loc în luna februarie 2023, într-un magazin din Cimișlia. Fiind în stare de ebrietate, tânărul a provocat un scandal, iar comportamentul său violent a impus intervenția poliției.

Dus la sediul Inspectoratului de Poliție Cimișlia pentru identificare, tânărul a devenit agresiv în timpul documentării procesuale. A încercat să părăsească biroul și a aplicat o lovitură cu piciorul polițistului care îl audia, provocându-i acestuia vătămări corporale medii și deteriorându-i uniforma.

Judecătoria Cimișlia l-a recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii prevăzute la art.349 alin.(2) lit.a) din Codul penal – aplicarea violenței periculoase pentru sănătate faţă de persoana cu funcție de răspundere în scopul sistării activității de serviciu a acesteia în interesul celui care aplică violența.

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, inculpatul a fost obligat să achite polițistului 80 000 de lei prejudiciu moral. De asemenea, inculpatul va compensa prejudiciul material părții vătămate și cheltuielile judiciare legate de expertize.

Pe lângă tarifele vamale, China limitează și exporturile de pământuri rare, folosite în industria apărării, a automobilelor electrice, a energiei și a electronicii
Articolul anterior
Vreme extremă în Spania: Trei morți și mai mulți răniți din cauza furtunii Nuria. Vântul a atins viteze de peste 140 de kilometri
Articolul următor
Close menu