Igor Grosu, despre reținerea unui locuitor al municipiului Chișinău ca fiind presupusul autor al atacurilor cu cocktail-uri Molotov de la Tiraspol

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a comentat anunțul pretinselor autorități de la Tiraspol privind identificarea autorului atacului cu cocktail-uri Molotov asupra clădirii Comisariatului Militar din stânga Nistrului, care ar fi un locuitor al municipiului Chișinău. Potrivit lui Grosu, în așa mod, pretinsele autorități separatiste nu fac decât să aducă acuzații Chișinăului, asta fiind o retorică tipică a Tiraspolului.

„Prima constatare e că așa numitele autorități au prins la curaj. Până acum nici nu-i auzeai, nici nu-i vedeai. Ei vorbeau de niște forțe nu știu de unde și nu știu de care…Eu intuiesc, că probabil au primit un text pe care trebuiau să-l reproducă și, ca de obicei, tot curajul lor se reduce la învinuiri la autoritățile constituționale de la Chișinău. (…) Este o retorică tipică de a da vina pe Chișinău, care acum, în situație de izolare, pe frontiera de Este a malului stâng, face tot posibilul ca în stânga Nistrului să ajungă medicamente, combustibil, produse alimentare, fertilizanți pentru lucrările agricole, alte mărfuri necesare…și ajung…totul primesc peste Nistru. Noi ne îngrijim de cetățenii noștri. Este o retorică belicoasă”, a comentat Igor Grosu în cadrul unei emisiuni de la „Prime”, conform deschide.md.

Președintele Parlamentului subliniază că rămâne de urmărit „cum o să se comporte în continuare”, așa cum „marea majoritate a cetățenilor din stânga Nistrului nu-și doresc escaladarea conflictului, chiar și această pretinsă administrație autoproclamată la fel nu-și dorește, pentru că ei înțeleg că pot pierde într-o clipă tot ce au agonisit”.

În context, Igor Grosu a readus aminte despre cele două grupări din stânga Nistrului, una îndreptată spre provocări, iar alta fiind mai pragmatică și care nu-și dorește escaladarea conflictului.

„Eu amintesc că în stânga Nistrului sunt două partide: partida războiului, care, de obicei, este aproape de serviciile secrete, care sunt staționate împreună cu armata din stânga Nistrului, și este altă partidă, mai pragmatică așa, mai businessmani. Prima partidă este montată pe rele, pe provocări, începând cu atacul asupra pretinsului KGB din Transnistria, în ziua amiaza mare, Maiak…până acuma nimic n-au descoperit și acuma brusc au găsit un vinovat. A doua partidă, businessmanii, de 30 de ani de zile, datorită protectoratului din partea Federației Ruse, datorită încrengăturilor corupte și cu corupții de la Kiev și cu corupții de la Chișinău au făcut afaceri, bani. Acum ei sunt îngrijorați de toate investițiile lor. Ăștia-s mai domoli…”, a explicat Grosu. 

Amintim că, pe 13 mai curent, două cocktail-uri Molotov au fost aruncate în clădirea Comisariatului Militar din regiunea transnistreană. Unul a nimerit pe trotuar, iar al doilea a rămas blocat în gratiile ferestrei. Incendiul a fost stins prompt de către pază.

În seara zilei de 23 mai 2022, așa-zisul Minister de Interne din regiunea transnistreană a anunțat că ar fi identificat autorul atacului. Acesta ar fi un bărbat pe nume Alexandru, cu vârsta de 46 de ani, locuitor al municipiului Chișinău. Curatorul, potrivit pretinsului minister, ar fi o persoană asociată cu unul dintre serviciile speciale din Moldova și s-a prezentat drept Ivan sau Ion.

De astăzi a intrat în vigoare starea de urgență în Republica Moldova

Începând de astăzi, 16 decembrie 2024, a intrat în vigoare starea de urgență în Republica Moldova. Săptămâna trecută, deputații PAS au aprobat instituirea stării de urgență pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu 16 decembrie, la solicitarea prim-ministrului Dorin Recean, scrie telegraph.md.

Decizia a fost luată în contextul riscurilor iminente din sectorul energetic, generate de posibila sistare a livrărilor de gaze naturale în regiunea transnistreană de către Gazprom.

Guvernul intenționează să utilizeze măsuri extraordinare pentru a gestiona situația, inclusiv coridoare verzi pentru ajutoare umanitare, simplificarea procedurilor de import al combustibililor alternativi și asigurarea regimului de urgență pentru evacuarea cetățenilor străini, dacă va fi necesar. Totodată, se vor deroga anumite legi pentru a permite răspunsuri rapide și eficiente în fața crizei.

Malul drept al Nistrului este asigurat cu gaze naturale pentru perioada de iarnă, însă regiunea transnistreană, care depinde exclusiv de livrările Gazprom, riscă să rămână fără gaz și energie electrică. În lipsa funcționării Centralei de la Cuciurgan, Republica Moldova va fi nevoită să importe energie electrică din România, deși capacitatea actuală de interconectare este insuficientă pentru a acoperi cererea în orele de vârf.

Autoritățile avertizează că situația energetică este tensionată și în țările vecine, din cauza bombardamentelor asupra infrastructurii din Ucraina, ceea ce pune presiune pe rețeaua regională. În aceste condiții, costurile pentru energia electrică sunt așteptate să crească, iar vulnerabilitatea sistemului energetic național rămâne ridicată până la finalizarea noilor interconexiuni planificate.

Guvernul promite măsuri pentru protejarea tuturor cetățenilor, indiferent de malul Nistrului pe care locuiesc, și accelerează proiectele de infrastructură energetică pentru a reduce dependența de sursele externe. Linia de tensiune înaltă Chișinău-Vulcănești urmează să fie finalizată până la sfârșitul anului viitor, ceea ce va reprezenta un pas important spre independența energetică a Republicii Moldova.

Opoziția a fost împotriva acestei măsuri.

Descinderi matinale Primăria Chișinău! Mai mulți angajați sunt supuși perchezițiilor

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a declarat luni că mai mulți angajați ai Primăriei sunt supuși perchezițiilor. El a acuzat formațiunea de la guvernare, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), de presiuni asupra echipei sale. PAS a respins acuzațiile, calificându-le drept „aberații politice”, scrie Europa Liberă.

Solicitat de Europa Liberă, Centrul Național Anticorupție (CNA) a precizat că forțele de ordine investighează câteva cazuri de corupție și că efectuează peste 60 de percheziții în întreaga țară.Potrivit Angelei Starinschi, purtătoarea de cuvânt a CNA, forțele de ordine verifică acțiunile funcționarilor responsabili pentru achizițiile publice și ale unor oameni de afaceri. Ea a promis că va oferi mai târziu detalii despre percheziții.Primarul Ion Ceban, liderul formațiunii de opoziție Mișcarea Alternativa Națională (MAN), a declarat în ajun, pe 15 decembrie, că se așteaptă la ceea ce a numit acțiuni de „intimidare” a membrilor echipei sale din partea structurilor puterii. Potrivit lui, această informație i-a parvenit, concomitent, de la mai multe persoane. Ceban a spus că perchezițiile ar putea viza departamentele de transport și locuințe ale Primăriei Chișinău.A doua zi, pe 16 decembrie, primarul a anunțat că colegii săi sunt percheziționați, dar sunt asistați de avocați.Ion Ceban a numit perchezițiile drept un „spectacol” organizat de PAS pentru a „discredita Primăria” și membrii partidului Mișcarea Alternativa Națională (MAN), pe care îl conduce.Purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a declarat pentru Europa Liberă că ea consideră declarațiile lui Ceban drept „aberații politice”.

Accident grav la Orhei: O adolescentă de 16 ani a fost lovită pe trecerea de pietoni de un microbuz

Un accident grav s-a produs în seara zilei de ieri, 15 decembrie, pe un drum național de la Orhei. O adolescentă de 16 ani a ajuns la spital după ce a fost lovită pe o trecere de pietoni de un microbuz, scrie subiectulzilei.md.

Potrivit ofițerului de presă al IP Orhei, Băetrău Elena, ieri, 15 decembrie, în jurul orei 16:30, unitatea de gardă a Inspectoratului de Poliție Orhei a fost informată printr-un apel telefonic despre un accident rutier petrecut pe Traseul Național R-6, în apropierea satului Mitoc, raionul Orhei. Accidentul s-a soldat cu o persoană traumatizată.

Conform informațiilor preliminare, accidentul a avut loc în jurul orei 16:25, când un șofer în vârstă de 62 de ani, aflat la volanul unui Mercedes Sprinter, se îndrepta spre Chișinău-Orhei-Bălți. 

La o trecere de pietoni, șoferul, a lovit o adolescentă de 16 ani care traversa regulamentar drumul din stânga spre dreapta, lovind-o cu oglinda retrovizoare stângă în zona capului. Victima a fost transportată la Spitalul Raional Orhei pentru îngrijiri medicale.

În cadrul investigațiilor efectuate, șoferul a fost supus testului Drager pentru a determina prezența alcoolului în aerul expirat, rezultatul fiind de 0.00 mg/l.

Polițiștii continuă să investigheze circumstanțele accidentului.

Percheziții acasă la Igor Dodon. Declarațiile avocatului și ale procurorului
Articolul anterior
Președintele de onoare al PSRM Igor Dodon, reținut pentru 72 de ore
Articolul următor