IGSU și Agenția Suedeză pentru Situații de Urgență inițiază o cooperare de lungă durată

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI și Agenția Suedeză pentru Situații de Urgență Civilă inițiază o cooperare bilaterală de lungă durată pentru consolidarea rezilienței în fața dezastrelor.

IGSU și Agenția Suedeză pentru Situații de Urgență inițiază o cooperareFoto: IGSU

Potrivit IGSU, în după-amiaza zilei de 27 mai curent, conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, reprezentată de șeful Inspectoratului, colonel Oprea Alexandru, a avut o întrevedere de lucru cu delegația Agenției Suedeze pentru Situații de Urgență Civilă, condusă de manager de program în cadrul Secției pentru consolidarea rezilienței, Johan Köhler.

În cadrul vizitei la Chișinău, delegația suedeză a fost familiarizată cu domeniile de activitate ale IGSU. Responsabilii din cadrul instituției au relatat colegilor din Suedia informații privind structura organizațională a instituției, domeniile principale de activitate, dar și specificul funcționării subdiviziunilor subordonate. Totodată, au fost explicate principiile de recepționare și înregistrare a apelurilor de urgență în Republica Moldova prin Serviciul 112 și dispeceratele din cadrul Inspectoratului. 

De asemenea, participanții delegației au făcut o tură prin Dispeceratul „Centru” și Centrul de Dirijare în Situații Excepționale al IGSU.

Totodată, astăzi, 28 mai, colegii din Suedia vor vizita Centrul Republican de Instruire din Răzeni, precum și Direcția regională căutare-salvare nr. 1 din Capitală.

Scopul întâlnirii a fost de a identifica posibilitățile de cooperare bilaterală pentru întărirea capacităților de răspuns și prevenirea dezastrelor naturale și tehnologice. Astfel, în urma întâlnirii, oficialii au stabilit mai multe domenii de interes comun pentru schimbul de experiență și expertiză, fiind discutate mai multe domenii de cooperare.

În acest sens, a fost pusă în discuție realizarea unui studiu de fezabilitate pentru implementarea unui Sistem de Avertizare Timpurie pentru IGSU similar cu cel utilizat de guvernul suedez, pentru transmiterea alertelor și mesajelor populației prin diverse canale de comunicare. Conform părților, acest aspect prevede delegarea unei echipe de experți suedezi la IGSU pentru realizarea unui Studiu de fezabilitate privind implementarea sistemului de avertizare timpurie modern și conform modelului european.

O altă tematică abordată în cadrul ședinței a fost schimbul de experiență în domeniul prevenirii și gestionării dezastrelor prin preluarea bunelor practici și lecțiilor învățate în domeniul prevenirii și gestionării dezastrelor naționale, inclusiv expertiza în domeniul incendiilor, metode de intervenție la lichidarea incendiilor forestiere, evaluarea riscurilor în cazul accidentelor industriale, precum și îmbunătățirea abilităților practice în domeniul gestionării operațiunilor de salvare.

Inițiativa de colaborare bilaterală de lungă durată între IGSU al MAI din Republica Moldova și Agenția Suedeză pentru Situații de Urgență Civilă este susținută de Ambasada Suediei și se încadrează într-un program mai amplu implementat de Centrul pentru Guvernarea Sectorului de Securitate (DCAF) din Geneva în Republica Moldova.

Totodată, ambele părți își vor axa eforturile accelerării procesului de elaborare a unui plan de proiect comun în perioada mai-august 2024, pentru a iniția acțiuni concrete în vederea consolidării capacităților de răspuns și prevenire în fața situațiilor de urgență.

Tiraspolul dă asigurări că nu va împiedica desfășurarea alegerilor

În cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control (CUC) de la Bender, din 31 octombrie, a fost audiat raportul Comandamentului Militar Întrunit privind situația în Zona de Securitate pentru săptămâna trecută, scrie Știri.md.

Totodată, pe fondul turului II al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, delegația R. Moldova a subliniat importanța asigurării unui climat de siguranță și libertate de circulație pentru cetățeni și funcționarii electorali.

Delegația din Tiraspol a apreciat organizarea măsurilor de ordine publică din primul tur, desfășurat pe data de 20 octombrie, și și-a exprimat deschiderea pentru menținerea stabilității în ziua de 3 noiembrie.

Astfel, Inspectoratul General al Poliției va coordona măsurile de ordine publică în localitățile din Zona de Securitate unde vor activa secții de votare, pentru a preveni orice incident care ar putea afecta procesul electoral.

Amintim că pe data de 3 noiembrie urmează să se desfășoare cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. În cadrul său vor concura actuala președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu, și candidatul Partidului Socialiștilor, Alexandr Stoianoglo. Menționăm că, în primul tur de scrutin, Maia Sandu a luat 42,49% din voturi, iar Alexandr Stoianoglo – 25,95%.

ULTIMA ORĂ! Moldova, mai aproape de UE: CC a validat referendumul

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a validat rezultatele referendumului din 20 octombrie, în cadrul căruia cetățenii s-au pronunțat asupra aderării țării la Uniunea Europeană, scrie Știri.md.

Potrivit deciziei Curții, referendumul a respectat toate cerințele legale și constituționale, iar rezultatele exprimate de cetățeni vor putea fi utilizate ca bază juridică pentru următorii pași în procesul de integrare europeană.

Referendumul a fost organizat în urma unei decizii a Parlamentului, iar potrivit datelor CEC, după procesarea proceselor-verbale din cadrul referendumului republican constituțional, 50,46 la sută dintre alegători au votat pentru modificarea Constituției în vederea aderării la UE, iar împotrivă – 49,54% dintre cetățenii cu drept de vot.

Hotărârea Înaltei Curți urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, iar din data publicării va intra în vigoare și proiectul de modificare a Constituției, supus votului la referendum, care prevede introducerea unui nou titlu în Legea Supremă cu privire la integrarea în Uniunea Europeană.

Explozie într-un apartament din Capitală în urma unei scurgeri de gaz

Un bărbat a suferit arsuri în urma unei explozii provocată de o scurgere de gaz de la un aragaz, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Cazul a fost înregistrat în amiaza zilei de 31 octombrie 2024 într-un apartament de pe strada Independenței 10/1 din municipiul Chișinău. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 11:15. La fața locului au fost îndreptate trei echipe de salvatori și pompieri. Ajunși, aceștia au stabilit că în urma exploziei, incendiu în locuință nu s-a produs. Pompierii au evacuat din interiorul bucătăriei două persoane, o femeie în vârstă de 88 de ani, care nu a avut de suferit și un bărbat în vârstă de 84 de ani, care a primit diverse arsuri pe suprafața corpului. Ulterior acesta a fost preluat de echipajul de medici și transportat la spital pentru îngrijiri de rigoare.

Toate circumstanțele producerii incidentului urmează a fi stabilite de specialiști.

IGSU îndeamnă cetățenii să verifice periodic funcționalitatea echipamentelor și tehnicii de uz casnic și să respecte măsurile de siguranță în vederea prevenirii situațiilor de risc. În caz de situații excepționale oamenii sunt îndemnați să apeleze Serviciul de urgență 112.

Chișinăul va fi plin de flori! Lucrările de salubrizare și întreținere a spațiilor verzi sunt în toi
Articolul anterior
În Moldova vor fi create camere agricole. Ce presupune proiectul?
Articolul următor