Imaginea Soarelui a fost surprinsă la o claritate fără precedent de sonda Solar Orbiter

Solar Orbiter a obţinut noi imagini ale Soarelui, la o rezoluţie fără precedent, în timp ce se afla la o distanţă 75 de milioane de kilometri de acesta. Cea mai mare rezoluţie a fost obţinută pe 7 martie cu ajutorul telescopului cu ultraviolete Extreme Ultraviolet Imager (EUI).

Imaginile prezintă atât discul complet al Soarelui, cât şi atmosfera sa exterioară, coroana. 

Sonda europeană Solar Orbiter a obţinut noi imagini ale Soarelui, la o rezoluţie fără precedent, în timp ce se afla la o distanţă șaptezeci și cinci de milioane de kilometri de acesta.

Cea mai mare rezoluţie a fost obţinută pe șapte martie cu ajutorul telescopului cu ultraviolete Extreme Ultraviolet Imager (EUI), în timp ce datele obţinute cu instrumentul SPectral Imaging of the Coronal Environment (SPICE) sunt cele mai complete, realizate asupra Soarelui în cincizeci de ani.

De la lansarea sa în februarie 2020, sonda Solar Orbiter a Agenției Spațiale Europene s-a preocupat de aprofundarea cunoștințelor despre Soare, faţă de care se află, în prezent, la aproximativ șaptezeci și cinci de milioane de kilometri distanţă, jumătatea distanţei dintre acesta şi Pământ.

Imaginea completă a fost capturată pe o perioadă de peste patru ore, deoarece fiecare mozaic durează aproximativ zece minute, inclusiv timpul necesar pentru a trece de la un segment la altul.

A close-up from Solar Orbiter's record-breaking 83 million pixel image of the Sun

EUI realizează imagini cu o rezoluţie atât de mare încât, la o asemenea distanţă, este necesar un mozaic din douăzeci și cinci de imagini individuale pentru a acoperi întregul Soare.

În total, imaginea finală conţine peste optzeci și trei de milioane de pixeli pe o grilă de 9148 x 9112 pixeli, o rezoluţie de zece ori mai bună decât poate afişa un ecran TV 4K.

În același timp, instrumentul SPICE al sondei a fost folosit pentru a obține imagini ale Soarelui în funcție de lungimea de undă a luminii ultraviolete emise de diferiți atomi. Acest lucru îi permite să privească sub coroană și să ia temperatura Soarelui la un strat cunoscut sub numele de „cromosferă”.

The Sun's outer atmosphere, shown in glorious new detail

În secvența de imagini realizate de SPICE, violetul reprezintă hidrogenul gazos, la o temperatură de 10.000 de grade, albastrul corespunde carbonului, la o temperatură de 32.000 de grade, verdele reprezintă oxigenul, la 320.000 de grade, iar galbenul reprezintă neonul, la 630.000 de grade.

Acest tip de informații îi va ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă modul în care crește temperatura prin straturile atmosferice ale Soarelui, mult mai ridicată în coroană decât la suprafață (aproximativ 5.000 de grade).

Cercetătorii vor putea studia unul dintre secretele Soarelui

În mod normal, temperatura scade pe măsură ce ne îndepărtăm de un obiect fierbinte, însă, deasupra Soarelui, coroana ajunge la un milion de grade, în timp ce suprafaţa sa are doar aproximativ 5.000 de grade. Investigarea acestui mister este unul dintre obiectivele cheie ale sondei Solar Orbiter.

Sonda a surprins aceste imagini în momentul în care a traversat linia Pământ-Soare, rezultatele putând fi comparate cu cele obţinute de instrumentele de pe planeta noastră.

Pe douăzeci și șase martie, Solar Orbiter va atinge o altă etapă cheie a misiunii și anume, se va afla în orbita lui Mercur, la periheliu, punctul cel mai apropiat de Soare.

De asemenea, datorită instrumentelor cu care este dotată, sonda înregistrează date despre vântul solar, un flux continuu de particule eliberate în spaţiu din coroana solară. 

sursa

Georgia a adoptat legea „agenților străini” inspirată din Rusia. Protestele violente din țară continuă

Georgia a adoptat marţi  un proiect controversat de lege privind „influenţa străină”, în pofida unor manifestaţii de amploare împotriva acestui text care, potrivit criticilor, deturnează această ţară de la Uniunea Europeană şi o orientează către Moscova, relatează AFP. Protestele s-au ținut lanț în ultimele zile, 50.000 de persoane participând la acestea, scrie digi24.ro

Conform noii legi, orice ONG sau organizaţie media ce primeşte din străinătate cel puţin 20% din finanţarea sa va fi obligată să se înregistreze ca „organizaţie ce urmăreşte interesele unei puteri străine”, potrivit Agerpres.  Miercurea trecută, deputaţii georgieni au votat în a doua lectură, cu 83 de voturi pentru şi 23 voturi contra, textul în cauză pe care partidul aflat la putere, Visul Georgian, dorea să îl vadă adoptat definitiv până la jumătatea acestei luni. Preşedinta ţării Salome Zurabişvili, care este în conflict cu partidul aflat la putere, ar urma să se opună prin veto. În Georgia, numeroase proiecte de promovare a democraţiei funcţionează cu bani din partea Uniunii Europene sau a SUA. Partidul Visul Georgian susţine că scopul legii este o mai mare transparenţă, în timp ce criticii se aşteaptă ca legea să fie folosită pentru a opri fluxul acestor fonduri şi pentru a persecuta forţele pro-occidentale. 

Un grup de orci a scufundat un iaht în Strâmtoarea Gibraltar

Un iaht care naviga prin strâmtoarea Gibraltar a fost atacat de un grup de orci. Ambarcațiunea s-a scufundat în largul coastelor. Cei aflați la bord au declanșat alarma și au fost salvați de un alt vas aflat în apropiere, scrie evz.ro.

Un grup de orci au scufundat un iaht care naviga în apropierea Strâmtorii Gibraltar, la aproximativ 26 de kilometri distanţă de Capul Spartel din Maroc. În ajutorul membrilor care se aflau la bordul navei a fost trimis un elicopter.

Potrivit mai multor surse media spaniole, printre care cotidianul El Pais, care citează Serviciul spaniol de salvare maritimă, cei care se aflau la bordul iahtului lung de 15 metri au auzit inițial o serie de lovituri înfundate în dimineața zilei de duminică, asupra carenei ambarcațiunii.

Orcile au deteriorat cârma ambarcațiunii. Odată ce apa a început să intre la bordul iahtului, marinarii au apelat serviciile de urgență.

Ministerul Transporturilor din Madrid a anunțat că în sprijinul marinarilor au intervenit un elicopter trimis din Spania și un petrolier aflat în apropiere. La o oră după apelul către serviciile de urgență, echipajul a fost transferat în siguranță la bordul petrolierului. Cu toate acestea, iahtul nu a mai putut fi salvat și s-a scufundat la scurt timp după aceea.

Deși au fost denumite de obicei „atacuri”, oamenii de știință preferă să folosească termenul „interacțiuni” pentru a descrie acest comportament al balenelor care a fost observat doar în acea zonă maritimă.

S-ar putea ca animalele să fi avut un comprtament jucăuș, însă există posibilitatea ca acesta să fie și o reacție la o experiență negativă anterioară cu o altă ambarcațiune.

În ultimii patru ani au avut loc șapte incidente de acest tip

Acesta este al șaptelea incident de acest gen înregistrat după 2020. Conform ipotezelor oferite de experiții care studiază comportamentul acestor animale inteligente, orciile s-au lovit pur și simplu de iaht.

Aceiași cercetători susțin că orcile implicate în acest incident fac parte dintr-un grup de 37 de exemplare care trăiesc în apele situate între nordul Peninsulei Iberice și Strâmtoarea Gibraltar, conform informațiilor oferite de sursa citată. Cu toate astea, motivul pentru care orcile au reacționat astfel de-a lungul ultimilor ani nu este cunoscut.

A încercat să mituiască polițiștii, după ce a fost prins fără permis și beat criță la volanul unui BMW

A propus mită polițiștilor, după ce a fost depistat fără permis și în stare de ebrietate avansată la volanul unui BMW.

În cadrul activităților de patrulare desfășurate în raionul Orhei, pe o stradă din Dișcova, polițiștii au somat oprirea unui BMW condus haotic.

Persoana de la volan a ignorat cerințele polițiștilor și a accelerat, refuzând să oprească.
După repetate avertismente, acesta a oprit pe un drum secundar.

La volanul mașinii se afla un tânăr de 25 de ani, locuitor al raionului Orhei, care nu deține permis de conducere.

În timpul discuției, polițiștii au sesizat un miros puternic de alcool, fiindu-i solicitată tânărului testarea alcoolscopică.
Pentru a nu fi documentat, acesta a încercat să ofere polițiștilor mită, cu toate că a fost avertizat cu privire la consecințele penale.

Testarea alcoolscopică a stabilit o concentrație de 1.13 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.

Locuitorii din Mariupol mor de foame și de sete. „Unele mame nu au lapte și nu-și pot hrăni copiii”
Articolul anterior
Agențiile turistice din Rusia organizează călătorii în Uzbekistan pentru ca rușii să obțină carduri Visa și MasterCard
Articolul următor