Imaginea unei dureri dincolo de cuvinte: Bebeluș scos de sub dărâmături după 60 de ore, ținând strâns în pumnișorul lui o șuviță din părul mamei

Se scurg secundele, minutele, orele și zilele încet în zonele afectate de cutremure. Iar lupta pentru viețile celor aflați sub dărâmături este dramatică. Liniștea de mormânt după strigătul speranței: „Ne aude cineva?” sapă răni adânci în sufletele savatorilor, transmite observatornews.ro.

Două cutremure de peste 7 în Turcia și Siria în mai puțin de 12 ore. Peste  4.300 de morți şi aproape 20.000 de răniți. Blocuri şterse de pe suprafaţa  pământului | Observatornews.ro

Apoi se lasă doar tăcerea grea. În ruinele de după dezastru, moartea își ia rând pe rând tributul. Șansele ca oamenii să mai fie în viață se micșorează în fiecare clipă. Însă, în toată această negură a morții, au loc miracole. Unele care dau noi fărâmi de speranță.

Ținea strâns în pumnișorul lui o șuviță din părul mamei

La doar 20 de zile de viață, Kerem Ağırtaş poate deveni un simbol. A fost scos de sub dărâmăturile blocului din Hatay, Turcia, după 60 de ore. Un trup firav, din care inima nu a încetat să bată. Vizibil slăbit, bebelușul încerca să tragă în piept cât mai mult aer.

Atunci când salvatorii au vrut să îi deschidă pumnișorul pe care îl ținea strâns, au rămas fără glas. Kerem s-a întors la viața de dincolo de dărâmături luând cu el o parte din mama lui. O șuviță de păr la care nu a vrut să renunțe ieșind la suprafață. O amintire sau poate chiar forța care l-a ajutat să lupte. Deocamdată nu se știe dacă mama lui trăiește sau a murit sacrificându-se pentru Kerem.

Miracole de sub dărâmături

Tot sub dărâmături, salvatorii i-au cântat unei fetițe din Siria în timp ce încercau să o scoată. „O Sham, draga noastră Sham”. A fost cântecul vieții pentru copila găsită sub ruine, flămândă și speriată. A fost încercarea voluntarilor de a o liniști și au reușit.

Un alt copil-miracol scos zâmbind la suprafață a dat o nouă speranță că poate pentru cei mici traumele dezastrului nu vor săpa atât de adânc.

Însă bilanțul morților continuă să crească. Tot mai mulți nu mai pot să lupte îngropați de vii sub ruinele unei vieți de altădată.

Fostul ministru Andrei Spînu a împrăștiat ziare prin piața de la Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni

Fostul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a vizitat astăzi piața de la Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni. Acesta nu s-a dus cu mâinile goale la târg. A luat cu el ziare pe care le-a împrăștiat oamenilor.

”Am discutat cu oamenii în piața de la Dubăsarii Vechi, r. Criuleni. Mi-au zis despre problemele și greutățile pe care le au. M-am bucurat să văd susținerea oamenilor, dar și să ascult despre lucrurile care trebuie să le facem mai bine. Mulțumesc oameni buni!”, scrie Andrei Spînu pe pagina sa de Facebook.

El a postat mai multe fotografii.

Andrei Spînu s-a născut și a copilărit în raionul Criuleni, mai exact, în satul Ratuș.

Dublă tragedie! Un bărbat și băiețelul său de un an, găsiți spânzurați într-un apartament din Alba Iulia după un schimb de mesaje cu fosta parteneră

​Un bărbat şi fiul său, în vârstă de un an, au fost găsiţi spânzuraţi într-un apartament din Alba Iulia. Poliţiştii anchetează o posibilă crimă, urmată de o sinucidere, scrie hotnews.ro.

Sâmbătă noapte, în jurul orei 01:00, o femeie de 25 de ani din Alba Iulia a sunat la 112, exprimându-şi îngrijorarea în legătură cu fiul său, în vârstă de un an, pe care îl lăsase în grija fostului său partener, un bărbat în vârstă de 27 de ani, din Alba Iulia, scrie Alba24.ro, citând Poliția.

Femeia şi bărbatul ar fi avut un schimb de mesaje, fără ca din acestea să rezulte în mod explicit că viaţa copilului ar fi în pericol.

Potrivit informaţiilor obţinute de Alba24, bărbatul ar fi fost chiar tatăl copilului.

Iniţial, bărbatul a răspuns la telefon şi a dat asigurări că fiul său este bine, exprimându-şi disponibilitatea de a demonstra acest lucru, însă a refuzat să comunice unde se află, iar ulterior nu a răspuns la telefon şi nici la uşa apartamentului în care locuia cu chirie.

În urma intervenţiei poliţiştilor, în apartament au fost găsiţi decedaţi, spânzuraţi, bărbatul şi copilul.

Haos în Franța! Sute de protestatari înarmați cu macete, topoare și bombe cu benzină, implicați în lupte violente

Poliția franceză și activiștii de mediu au dus sâmbătă lupte violente în jurul unui uriaș rezervor de irigații agricole din vestul rural al Franței, scrie timpul.md.

Ministrul de interne a raportat peste 30 de persoane rănite și a declarat că poliția a detonat peste 4.000 de grenade de dispersie neletale în timp ce respingea sute de protestatari, unii înarmați cu macete, topoare și bombe cu benzină.

Confruntările din jurul rezervorului care se construiește în comunitatea rurală Sainte-Soline au evidențiat presiunea tot mai mare asupra resurselor prețioase de apă în contextul schimbărilor climatice.

Autoritățile franceze susțin că rezervoarele gigantice de irigații sunt necesare pentru a le permite fermierilor să continue să cultive produse alimentare în condițiile în care secetele sunt tot mai frecvente. Criticii spun că rezervoarele susțin tipuri de agricultură industrială nesustenabile din punct de vedere ecologic și captează apa care, altfel, ar iriga în mod natural solurile și ar alimenta râurile și fluviile.

Adidas, nevoită să vândă stocul de pantofi sport al lui Kanye West. Pierderi de jumătate de miliard de dolari dacă „nu scapă” de produse
Articolul anterior
„Fiica mea cea mică a murit în brațele mele, iar soția lângă mine”. Momentele dramatice retrăite de un sirian după catastrofa care i-a decimat familia
Articolul următor