Imagini de groază în Moscova! Capitala rusă a rămas pustie, după ce bărbații au plecat pe front sau au fugit de recrutare

În capitala Rusiei, cu 12 milioane locuitori, sunt considerabil mai puțini bărbați la restaurante, magazine și adunări sociale. Unii au plecat la izbucnirea războiului. Alții au fost chemați să lupte în Ucraina. O mare parte dintre ai au fugit pentru a nu fi recrutați.

Pe străzile din Moscova bărbații apar rar de când autoritățile au început să îi vâneze la guri de metrou, în clădiri de birouri, în blocuri și cafenele.

Președintele rus Vladimir Putin a spus vineri că cel puțin 220.000 de ruși au fost înrolați în urma ordinului de mobilizare emis în luna septembrie. De atunci însă sute de mii de ruși au fugit peste hotare pentru a evita recrutarea – cel puțin 200.000 doar în Kazahstanul vecin, și alți zeci de mii în Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Israel, Argentina și Europa, relatează NYT.

Am senzația că este o țară a femeilor acum”, spune Stanislava, o fotografă în vârstă de 33 de ani, care spune că a avut nevoie de ajutor pentru a se muta, dar nici unul dintre prietenii ei nu mai era în țară.

Multe femei din Moscova au rămas singure după ce soții lor au fugit imediat ce au primit notificarea de încorporare sau chiar înainte de a primi una.

Liza, 43 de ani, a rămas în urmă după ce soțul său, avocat la o multinațională, a plecat într-o țară din vestul Europei după ce a fost convocat pentru a lupta în Ucraina. Liza a rămas în țară pentru că fiica lor merge la școală și părinții ei și ai soțului sunt în Rusia.

La un comisariat din nord-vestul Moscovei, soțiile, mamele și copiii și-au luat rămas bun de la cei dragi trimiși pe frontul din Ucraina.

Acești bărbați sunt ca niște jucării în mâinile copiilor. Sunt doar carne de tun”, spune Ekaterina, 27 de ani, care mărturisește că ar fi preferat ca soțul ei să fie închis câțiva ani decât să se întoarcă acasă într-un sicriu.

Afacerile au avut de suferit după plecarea bărbaților

Luni, primarul orașului a anunțat că la Moscova mobilizările s-au încheiat. Însă afacerile suferă deja după ce orașul s-a golit de bărbați. Numărul comenzilor cu o valoare medie de 1.500 de ruble (circa 25 de dolari) în restaurante la două săptămâni de la convocare au scăzut cu 29%.

Magazinele din centru sunt pustii și cu anunțuri de închiriat în geamuri. Vitrinele magazinelor care vindeau mărci occidentale sunt acoperite.

Îmi amintește de Atena din 2008″, a declarat Aleksei Ermilov, fondatorul frizeriei Chop-Chop, comparând Moscova cu capitala Greciei în timpul crizei financiare mondiale.

Ermilov spune că din cele 70 de frizerii din franciza sa cele din Moscova și Sankt Petersburg resimt cel mai mult absența bărbaților.

Putem vedea valul masiv de relocare mai mult în Moscova și Sankt Petersburg decât în alte orașe, parțial pentru că mai mulți oameni au mijloacele de a pleca de acolo”, a spus dl Ermilov.

Presa locală a relatat că prezența la unul dintre cele mai mari cluburi de striptease din Moscova a scăzut cu 60% și că există, de asemenea, mai puțini agenți de securitate disponibili, deoarece aceștia fie au fost mobilizați, fie au fugit.

În același timp, descărcările de aplicații de dating au crescut semnificativ în țările în care au fugit bărbații ruși. În Armenia, numărul de noi înregistrări pe o aplicație de dating, Mamba, a crescut cu 135%, a declarat un reprezentant al companiei pentru RBK, un post de știri financiare din Rusia. În Georgia și Turcia, rata noilor descărcări a fost de peste 110 la sută, în timp ce în Kazahstan a crescut cu 32 la sută.

Un oraș pustiit

„Toți tipii bine au plecat. Rezervorul s-a micșorat cu cel puțin 50 la sută”, a declarat Tatiana, o tânără de 36 de ani care lucrează în domeniul vânzărilor de tehnologie, care se afla cu prietenele sale la clubul social pentru femei din zona șic Stoleșnikov Lane.

În timpul verii, aleea era plină de tineri ruși care se distrau. Dar, într-o sâmbătă seara recentă, era în mare parte pustie.

Tatiana a spus că mulți dintre clienții ei au plecat, însă ea e decisă să rămână., pentru că slujba ei nu permite munca la distanță.

Dar alți moscoviți plănuiesc să plece. O altă membră a clubului de femei, Alisa, în vârstă de 21 de ani, a declarat că e proaspăt absolventă și încearcă să strângă suficienți bani pentru a pleca din Rusia odată ce prietenele ei își vor fi terminat studiile, astfel încât să poată închiria împreună o locuință în străinătate.

Nu văd niciun viitor aici, în Rusia, cel puțin nu cât timp Putin este la putere”, a spus ea.

Încerc să merg cu mașina peste tot, pentru că pot da somații pe stradă și lângă metrou”, a declarat Aleksandr Perepelkin, director de marketing și editor al Blueprint, o publicație de modă și cultură.

Perepelkin spune a rămas în Rusia pentru că simte că are o obligație față de cei peste 100 de angajați ai săi. Dar acum birourile sale îi amintesc de primele luni ale pandemiei de coronavirus, pentru că din oraș lipsesc atât de mulți oameni. El și partenerii săi de afaceri încă discută ce trebuie să facă.

Marketingul este genul de afacere pe care o faci în timpuri normale”, nu în timp de război, a spus el dintr-o cafenea elegantă și spațiu de co-working. În cafenea erau aproape numai femei, inclusiv un grup care sărbătorea o zi de naștere.

sursa: www.adevarul.ro

Mihai Popșoi, întrevedere la Londra cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

În marja vizitei oficiale la Londra, vicepremierul Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, David Cameron și cu ministra pentru Europa, Nus Ghani.

Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale moldo-britanice, cu accent pe fortificarea capacităților instituțiilor naționale, reformele implementate de către țara noastră în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum și aspecte ce țin de securitatea regională.

Au fost abordate și acțiunile care ar putea fi întreprinse pentru a facilita conversiunea permiselor de conducere moldovenești și liberalizarea accesului producției moldovenești pe piața britanică.

„I-am mulțumit ministrului britanic de externe pentru faptul că, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sprijină constant dezvoltarea și consolidarea democrației și rezilienței Republicii Moldova”, a menționat ministrul Popșoi.

La rândul său, omologul britanic a asigurat de susținerea Regatului Unit pentru modernizarea țării noastre.

Ucraina: o bătrânică a străbătut circa 10 km prin bombardamente pentru a ajunge pe un teritoriu controlat de ucraineni

Lidia Stepanivna, în vârstă de 98 de ani, a străbătut circa 10 km prin bombardamente până a ajuns pe un teritoriu liber, controlat de ucraineni.

Ucraina: O bătrână a mers mai mulți km pe jos prin bombardamenteFoto: Poliția Ucrainei

Casa femeii din localitatea Oceretine a fost distrusă de ruși, iar rudele sale au fost rănite, scrie www.stiri.md, conform presei ucrainene.

O zi întreagă femeia a mers fără mâncare sau apă, a căzut de câteva ori fără putere. În plină luptă, bătrână a rămas miraculos nevătămată.

Seara, bătrâna a fost observată pe drum de militari, care au predat-o polițiștilor. Aceștia au dus-o la un adăpost pentru cetășenii evacuați, unde a primit îngrijirile necesare. În prezent, oamenii legii caută rudele femeii.

„Am supraviețuit acelui război și trec prin acest război. A rămas fără nimic”, spune femeia.

O companie italiană a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor la Căinari

Compania italiană LEONEVA a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor în Republica Moldova. Amplasată în orașul Căinari, afacerea italiană, a generat în jur de 25 de locuri noi de muncă și mai urmează și altele.

Fondatorul companiei, Leone Piero Antonio, care se află în Republica Moldova din 2020, a reușit deja să proceseze și să exporte mai bine de 3500 de tone de fructe, transmite IPN.

Fondatorul și administratorul companiei LEONEVA, Leone Piero Antonio, le-a mulțumit tuturor participanților la acest eveniment, spunând că reprezintă un pas important.

Omul de afaceri precizează că, lansarea și desfășurarea afacerii sale este un lucru de echipă care ajută Republica Moldova să fie și mai vizibilă în lume.

Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, a menționat că fabrica italiană pentru procesarea fructelor reprezintă o mișcare substanțială în acest domeniu.

Și este de remarcat faptul că, LEONEVA conlucrează cu un partener important, cunoscut ca unul dintre cei mai mari producători și exportatori de fructe la nivel global.

În următorii doi ani, urmează să fie create și alte oportunități noi de angajare. Este vorba despre o investiție de circa 1,5-2 milioane de euro.

La evenimentul de inaugurare a participat și viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al economiei și digitalizării.

„Suntem aici pentru a inaugura o nouă investiție italiană în Republica Moldova, în Căinari. Ne bucurăm foarte mult de faptul că, oameni de afaceri italieni găsesc oportunități aici, în Republica Moldova. Ne bucurăm foarte mult de fiecare asemenea pas, oricât de mic, care ne integrează tot mai mult în piața europeană”, a menționat Dumitru Alaiba.

„Atunci când un antreprenor găsește oportunitate în Republica Moldova și investește aici, acest fapt nu poate să nu bucure. Aceasta generează capacitate de export, aceasta generează locuri de muncă. Bine ați venit în Republica Moldova”, a mai spus Dumitru Alaiba, precizând că în 2023 Moldova a livrat cele mai multe prune pe  piața europeană.

sursa: www.agrobiznes.md

A fost batjocorită în copilărie, scuipată și înjurată pentru felul în care arăta, dar acum a devenit Miss: “Mulți copii care se regăsesc în trecutul meu dureros”
Articolul anterior
Cum se comportă Meghan Markle și prințul Harry cu angajații lor. O fostă secretară a rupt tăcerea: „Sunt ca o pereche de adolescenți”
Articolul următor