Imagini dureroase: Un bărbat îşi ia adio de la soţia şi copiii săi într-o gară din Odessa, înainte de a pleca la război

Teroarea dezlănţuită de armata rusă în Ucraina a despărţit mii de familii, pe unele dintre ele pentru totdeauna. Sute de oameni şi-au pierdut viaţa, între care şi foarte mulţi copii, în încercarea de a fugi din calea bombardamentelor. Cei care au reuşit să scape au fost nevoiţi să-şi spună „adio” la graniţa cu alte state.

Mamele şi-au luat copiii în braţe şi au fugit unde au văzut cu ochii, în timp ce bărbaţii au fost nevoiţi să rămână pentru a lupta într-un război pe care nimeni nu şi l-a dorit, dar pe care civilii îl resimt cel mai tare. În total, peste 1.5 milioane de refugiați au plecat din Ucraina în cele 13 zile de război. Alte câteva milioane de oameni sunt strămutați în țară.

Cu bagajele în spate, cu copiii în braţe şi ochii înecaţi în lacrimi, mii de ucraineni și-au părăsit casele și au fugit din calea războiului, după invazia Rusiei. Despărţirea de cei care au rămas însă în ţară este una sfâşietoare. Bărbaţii au fost nevoiţi să îşi lase familiile şi să se întoarcă pentru a apăra pământul ucrainean cu preţul propriei vieţi. Nimeni nu ştie dacă se vor revedea, dacă totul se va termina cu bine. Nimeni nu ştie când se va întoarce liniştea şi când se vor putea întoarce acasă. Nu se ştie dacă mai au vreo casă. 

Mai multe fotografii sfâşietoare din gările oraşelor mari din Ucraina au devenit virale. Copii mici, cu feţele umflate de lacrimi, nu înţeleg de ce tati nu poate să urce alături de ei şi de ce trebuie să plece. Soţiile, iubitele, mamele se dezlipesc cu greu de cei nevoiţi să plece la război. Mii de familii trăiesc cu groază, gândindu-se la ziua de mâine. 

Georgiy Keburia, unul dintre bărbaţii surprinşi într-o gară din Odessa, a fost fotografiat în timp ce îşi ia rămas bun de la soţia sa, Maya, dar şi de copiii săi. Familia pleacă spre Lviv, un oraş mai sigur, mai aproape de Polonia, în timp ce el trebuie să lupte cu preţul propriei sale vieţi. 

sursa: www.observatornews.ro

Grup criminal, specializat în comerțul cu droguri și etnobotanice în proporții deosebit de mari, dirijat de un tânăr de 26 de ani

Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI în comun cu cei de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de poliție Botanica, în conlucrare cu Procuratura municipiului Chișinău- oficiul Botanica, au documentat activitatea ilegală a unui grup criminal specializat în punerea în circulație ilegală a drogurilor și etnobotanicelor în proporții deosebit de mari, prin intermediul magazinelor online, folosind aplicația mobilă ,,Telegram”, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În cadrul cauzei penale, oamenii legii au stabilit că liderul grupării criminale este o deținută în vârstă de 26 de ani, condamnată anterior pentru comiterea unei infracțiuni similare și care își ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr.13 din capitală, de unde dirija activitatea infracțională.

Totodată, a fost stabilită identitatea celor patru membri ai grupării criminale, tineri cu vârste cuprinse între 19 și 28 de ani, care îndeplineau rolul de curieri în activitatea ilegală, plasând droguri în ascunzișuri, dar și depozitari.

În timpul perchezițiilor efectuate la domiciliile suspecților, dar și asupra acestora s-a ridicat 1 kg de substanță asemănătoare mefedronei, 1 kg 600 grame de substanță asemănătoare drogurilor de tip ,,PVP” (sare), mai multe seringi și țigarete cu ulei de cannabis (100 grame), cântare electronice de înaltă precizie, pachețele zip-lock și bandă adezivă destinată ambalării substanțelor narcotice.

La domiciliul suspectului în vârstă de 28 de ani, polițiștii au depistat și un laborator improvizat de creștere și cultivare a plantelor de cânepă.

Oamenii legii au descins cu percheziții și în celula de detenție a femeii de 26 de ani, de unde au ridicat 3 purtători de informații și un carnet cu inscrisuri de ciornă, probe relevante cu privire la implicarea acesteia în comiterea infracțiunii de comercializare a drogurilor. Acțiunile au fost realizate cu suportul angajaților Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Valoarea estimativă a drogurilor ridicate constituie 2 milioane de lei.

Cei patru suspecți au fost reținuți, iar dacă vinovăția acestora va fi demonstrată, aceștia riscă închisoare de la 7 la 15 de ani.

Polițiștii continuă să desfășoare măsuri speciale de investigație și acțiuni de urmărire penală pentru identificarea și a altor persoane implicate în activitatea infracțională.

O trupă de la noi s-a retras din competiția națională Eurovision 2025: Presa a scris că piesa prezentată ar fi fost creată cu ajutorul inteligenței artificiale

Trupa Eblansh Band a anunțat că se retrage din competiția națională a Eurovision Song Contest 2025. Trupa a declarat că nu poate fi prezentă la audițiile live de sâmbătă, 18 ianuarie, deoarece unul dintre membrii echipei este internat într-un spital din România. Piesa care urma să fie audiată e „O, Moldova Mea Dragă!”, scrie diez.md.

Vă mulțumim din suflet pentru încrederea acordată și pentru oportunitatea de a participa la această competiție prestigioasă. Suntem profund onorați și mândri că am fost selectați pentru etapa audițiilor live.

Din păcate, suntem nevoiți să retragem cererea noastră de participare. În prezent, unul dintre membrii echipei noastre se află internat într-un spital din România, ceea ce face imposibilă prezența noastră la audițiile de sâmbătă.

Dorim să ne cerem scuze sincere membrilor juriului pentru această situație neprevăzută. Vă mulțumim din inimă pentru această oportunitate incredibilă – a fost o mare onoare pentru noi! Îmbrățișăm cu căldură pe fiecare dintre voi!

De asemenea, transmitem cele mai calde urări de succes tuturor participanților din cadrul selecției naționale. Ținem pumnii pentru fiecare dintre voi și dorim să vă spunem că, dacă ați ajuns până aici, indiferent de rezultatele audițiilor sau ale selecției naționale, voi deja sunteți cei mai buni! Sunteți imaginea Moldovei în fața întregii Europe, reprezentanții industriei muzicale moderne, și asta este o realizare imensă!

Sperăm că Moldova, ca întotdeauna, va fi reprezentată la cel mai înalt nivel. Credem că artistul ales va oferi Moldovei cel mai bun rezultat posibil la Eurovision Song Contest!

Vă îmbrățișăm cu toată dragostea și vă dorim din suflet mult succes!

Câteva zile în urmă, pe canalul de Telegram „Ramuzâka”, în spatele căruia se află un tânăr din Rusia, a apărut o postare despre piesa „O, Moldova Mea Dragă!”. În aceasta scrie că piesa ar fi fost creată cu ajutorul inteligenței artificiale de către o echipă de ucraineni. Mesajul a fost preluat de mai multe instituții de presă din Republica Moldova, însă nu se știe dacă informația este veridică. Deocamdată, suspiciunile nu au fost confirmate de către organizatorii concursului muzical.

Cetățenii pot accesa semnătura electronică: Serviciul a fost complet restabilit

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) aduce la cunoștință utilizatorilor săi că accesarea semnăturii electronice și autentificarea în cadrul sistemelor informaționale în baza serviciului MPass au fost complet restabilite și funcționează acum în parametri normali.

Ne exprimăm cele mai sincere scuze pentru orice disconfort creat de întreruperea temporară a acestor servicii. Apreciem profund răbdarea și încrederea acordată în această perioadă.

Vă asigurăm că echipele noastre tehnice au lucrat cu toată dedicația pentru a finaliza retehnologizarea în timp util astfel încât să vă punem la dispoziție o platformă mai sigură și mai stabilă.

Suntem gata să oferim suportul necesar pentru depășirea unor eventuale dificultăți în utilizarea serviciilor de încredere, la numărul de telefon: 022820911 sau prin e-mail la adresa: pki@stisc.gov.md.

Vă mulțumim pentru înțelegere și colaborare.

„Avem o mare șansă”. Anastasia Reshetova apreciază plecarea brandurilor din Rusia
Articolul anterior
Cum le-a surprins azi Emilian Crețu pe femeile din viața lui, dar și pe refugiatele din Ucraina care locuiesc în casa lui
Articolul următor