Imagini emoționante de la concertul Plăieșilor! Spectatorii i-au aplaudat din picioare minute în șir și nu se lăsau duși acasă

După doi ani, de când nu au mai susţinut spectacole, ansamblul etnofolcloric „Plăieşii” au dat aseară un concert extraordinar pe scena Palatului Naţional „Nicolae Sulac”. Întrucât suntem în preajma sărbătorilor de iarnă, spectacolul a fost dedicat tradiţiilor de Crăciun şi Sfântul Vasile.

Spectatocul intitulat „În leagănul cerului” a început cu câteva colaje de colinzi autentice. Nu a lipsit, ursul, carpa şi urăturile tradiţionale.

Momentul culminant a fost recitalul melodiilor folclorice pe care publicul le aştepta cu sufletul la gură. Cei prezenţi în sală i-au aplaudat din picioare minute în şir şi nu se lăsau duşi acasă, aşa că artiştii au mai interpretat câteva piese la solicitarea publicului.

În acest an, conducătorul artistic al „Plăieşilor”, maestrul Nicolae Grigibincea, a împlinit frumoasa vârstă de 60 de ani, dar şi 33 de ani de activitate, dedicaţi valorificării muzicii populare autentice de la noi.

Rusia a finalizat ancheta în cazul lui Veaceslav Platon acuzat de retragerea a 48 de miliarde de ruble

Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei anunță că a fost finalizată ancheta în cazul omului de afaceri Platon privind retragerea a 48 de miliarde de ruble din Rusia.

Departamentul de Investigații al Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei a finalizat ancheta penală în cazul omului de afaceri moldovean Veaceslav Platon, acuzat de retragerea a peste 48 de miliarde de ruble din țară. Despre acest lucru informează gazeta.ru.

„Anchetatorul Departamentului de Investigații al MAI al Rusiei a finalizat investigarea unui alt dosar penal împotriva unuia dintre organizatorii unei comunități criminale internaționale, Veaceslav Platon”, au declarat reprezentanții MAI al Rusiei.

Instituția a subliniat, de asemenea, că dosarul privește retragerea a peste 48 de miliarde de ruble din Rusia și se află în prezent în examinare la Tribunalul Raional Preobrajenski din Moscova.

Anterior, s-a declarat că omul de afaceri Veaceslav Platon, acuzat de spălare de bani și fraudă, a fost reținut în Marea Britanie.

Legea nouă a plăților în numerar, din 1 aprilie: reguli stricte și tranzacții limitate

Începând cu 1 aprilie 2025 intră în vigoare noua legeprivind efectuarea decontărilor în numerar, care aduce modificări pentru persoanele fizice și juridice ce efectuează plăți pe teritoriul Republicii Moldova. Noua reglementare stabilește limitarea plăților în numerar și a transferurilor bancare, în scopul de a îmbunătăți transparența și a preveni tranzacțiile în numerar de mari dimensiuni, transmite IPN.

Legea se aplică unui spectru larg de persoane, inclusiv agenților economici, organizațiilor necomerciale și persoanelor fizice, care desfășoară activități comerciale.

De asemenea, sunt reglementate tranzacțiile între persoane fizice care nu desfășoară activități de întreprinzător, în special în cazul vânzării și cumpărării de bunuri imobile și mijloace de transport.

În cazul tranzacțiilor de vânzare-cumpărare a bunurilor imobile, plata în numerar va fi permisă doar dacă prețul nu depășește echivalentul a 100 salarii medii lunare pe economie, circa 81 700 de euro. Pentru mijloacele de transport, limita este de 50 salarii medii lunare, aproximativ 40 800 de euro.

Pentru tranzacțiile ce depășesc aceste limite, plata trebuie efectuată prin transfer bancar. Totodată, o sumă de până la 200 000 de lei poate fi achitată în numerar, chiar și atunci când prețul depășește limitele menționate.

Potrivit autorităților, aceste măsuri sunt menite să faciliteze combaterea economiei subterane și a evaziunii fiscale.

Noua lege introduce și reglementări privind comisioanele bancare pentru retragerea numerarului. Astfel, comisioanele de retragere a numerarului provenit din tranzacții de vânzare-cumpărare între persoane fizice nu pot depăși 0,1% din suma transferată, cu condiția ca retragerea să fie efectuată la ghișeul băncii, iar documentele necesare să ateste proveniența fondurilor.

Legea mai aduce modificări referitoare la termenul de eliberare a numerarului din casieria entității pentru cheltuieli operaționale. Astfel, agenții economici și persoanele fizice din domeniile justiției și sănătății pot elibera numerar pentru o perioadă de maximum 30 de zile, cu excepția cheltuielilor pentru deplasările internaționale. Numerarul rămas neutilizat trebuie restituit în casierie în termen de 5 zile lucrătoare.

Sunt incluse și sancțiuni pentru nerespectarea reglementărilor. De exemplu, în cazul în care agenții economici depășesc limitele de plăți în numerar stabilite de lege, aceștia vor fi penalizați cu amenzi de până la 10% din suma ce depășește limita. De asemenea, există sancțiuni pentru nerespectarea termenelor de restituire a numerarului neutilizat, care pot ajunge până la 18% din suma nerestituită. Dacă amenda e achitată în 3 zile de la primirea deciziei privind încălcarea fiscală, persoana sancționată poate plăti jumătate din amendă.

Pentru persoanele fizice care se confruntă cu dificultăți în respectarea noilor reglementări, Comisia Națională a Pieței Financiare oferă consultații la „telefonul consumatorului”, pe numărul 022 85 95 95

Departamentul de Stat al SUA anunță desființarea USAID până la 1 iulie

Departamentul de Stat al Statelor Unite a notificat oficial Congresul despre desființarea Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), potrivit unui comunicat publicat vineri, 28 martie. Reorganizarea urmează să fie finalizată până la 1 iulie, iar o parte din atribuțiile USAID vor fi preluate de Departamentul de Stat, scrie DW.

„Ajutorul extern acordat în mod corect poate promova interesele noastre naționale, poate proteja granițele noastre și poate consolida parteneriatele cu aliații-cheie. Din păcate, USAID s-a abătut de mult de la misiunea sa inițială. Drept urmare, rezultatele au fost prea slabe, iar costurile prea mari”, a declarat secretarul de stat al SUA, Marco Rubio.

Potrivit agenției Reuters, Departamentul pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE) a informat angajații USAID că toate posturile care nu sunt prevăzute prin lege vor fi desființate. În perioada iulie–septembrie, întreg personalul agenției va primi scrisori cu propunerea de a demisiona.

În declarația DOGE se menționează că Departamentul de Stat va prelua, în această perioadă, „programele vitale și strategice de asistență” rămase în gestiunea USAID.

Totodată, personalul actual al agenției nu va fi transferat automat către Departamentul de Stat, ci se va desfășura un „proces separat și independent de recrutare”.

Precizăm că, la 20 ianuarie, președintele Donald Trump a emis un ordin executiv prin care a suspendat, pentru o perioadă de 90 de zile, majoritatea programelor de asistență externă ale Statelor Unite, în vederea reevaluării acestora pentru a se asigura că sunt aliniate cu politica sa externă.

Ajutoarele americane destinate Republicii Moldova erau realizate în mare parte prin intermediul USAID, care a susținut financiar în țara noastră proiecte ce vizează domeniul vitivinicol, eficiența energetică, infrastructura sau educația. Experții subliniază că Republica Moldova trebuie să identifice noi surse de finanțare pentru a le continua, în situația în care acestea au fost puse pe pauză de Statele Unite.SUA au investit în țara noastră peste un miliard de dolari.

„The Economist” a ales țara anului 2021. Republica Moldova, printre finaliste
Articolul anterior
Omicron provoacă două simptome neașteptate. Mai puțini ajung în spitale
Articolul următor
Close menu