Rămăşiţele mumificate ale celor 22 de regi şi regine antice egiptene au fost mutate sâmbată, 3 aprilie, de la Muzeul Egiptean din Cairo, la Muzeul Naţional al Civilizatiei Egiptene. Evenimentul a creat însă mai multe controverse. Localnicii se tem de „blestemul faraonului“.
„Parada de Aur a Faraonilor”, care reprezintă de fapt mutarea rămăşiţelor a 22 de regi şi regine antice egiptene într-un nou muzeu, este privită cu teamă de mulţi oameni, care pun recentele dezastre – printre care şi blocarea canalului Suez – pe seama unui blestem al faraonilor.
22 de mumii regale, dintre care 18 ale unor regi şi patru ale unor regine, au fost transportate de la Muzeul din Cairo, unde au fost adăpostite mai bine de un secol, la sediul Muzeul Naţional al Civilizaţiei Egiptene, pe un traseu de 5 kilometri.
Fiecare mumie are un blazon cu numele suveranului lor alocat, iar fiecare dintre carele de culoare aurie a fost echipat cu amortizoare pentru călătoria care a durat 40 de minute prin Cairo, pentru a se asigura că niciuna dintre încărcăturile preţioase nu este deranjată accidental în timpul călătoriei.
„Controlul temperaturii şi umidităţii va fi chiar mai bun decât în vechiul muzeu”, a declarat Salima Ikram, profesor de egiptologie la Universitatea Americană din Cairo. Cele 22 de mumii vor fi expuse publicului larg la Muzeul Naţional al Civilizaţiei Egiptene timp de 15 zile după paradă. Acestea vor fi prezentate individual alături de sarcofagele lor, într-un decor care va aminti de mormintele subterane ale regilor şi vor fi însoţite de o biografie. Numeroşi internauţi au asociat recentele dezastre din Egipt cu un „blestem” care ar fi fost provocat de mutarea mumiilor faraonilor.