Împușcați, căzuți de la geam sau din barcă: 30 de oligarhi și oficiali ruși, morți în condiții misterioase, într-un an de război

Doar de la începutul anului, un general rus și șefa departamentului financiar al districtului militar de vest s-au sinucis, potrivit autorităților ruse. Aceștia completează o listă cu 30 de oligarhi ruși, oficiali guvernamentali sau din armată, parlamentari sau critici ai războiului, altădată apropiați de Vladimir Putin, care au murit în condiții suspecte într-un an de război, scrie digi24.ro.

Generalul-maior Vladimir Makarov, în vârstă de 72 de ani, demis recent de Vladimir Putin, și Marina Iankina , şefa Departamentului financiar din cadrul Districtului militar Vest, sunt ultimii doi oficiali ruși care completează lista morților misterioase.

Poliția a găsit pe 13 februarie trupul lui Makarov în casa sa din nord-vestul Moscovei anunțând că s-a sinucis. Acesta s-ar fi împușcat cu o armă de vânătoare.

Câteva zile mai târziu, a fost găsit cadavrul Marinei Iankina, înalt oficial din Ministerul rus al Apărării, în faţa blocului în care locuia la Sankt Petersburg. Poliţia a găsit documente şi obiecte personale care i-ar fi aparţinut acesteia pe balconul de la etajul al 16-lea al blocului.

De la începutul anului 2022, când a fost declanşată campania militară rusă împotriva Ucrainei, au avut loc mai multe decese în circumstanţe suspecte în Rusia, de la oameni de afaceri importanţi din industria petrolului şi a gazelor naturale până la membri ai familiilor acestora. Una din ipotezele vehiculate de analişti ruşi independenţi, care s-au refugiat în străinătate după declanşarea invaziei, este că aceste decese ar avea legătură cu fluxurile financiare ale Kremlinului şi transferul de fonduri în afara ţării.

Patru decese în anturajul lui Putin în decurs de doar o săptămână

La finalul anului trecut, în decursul unei singure săptămâni, patru oameni considerați apropiați de președintele rus Vladimir Putin au murit în condiții suspecte.

Vladimir Nesterov, supranumit „Omul-rachetă”, cel care a contribuit la dezvoltarea rachetei rusești Angara, care a fost lansată cu succes în 2014, și omul care a contribuit la dezvoltarea primei misiuni spre Lună a Rusiei, a murit fără a fi dezvăluită cauza decesului.

Dmitri Zelenov, oligarh rus în domeniul imobiliar, a murit în circumstanțe misterioase, în timpul unei vacanțe. Alexei Malsow, fost comandant al forțelor terestre ale Rusiei, a dispărut subit. Pavel Antov, unul dintre cei mai bogați deputați ruși, magnat în industria cărnii, a murit și el în timp ce se afla în vacanță în India.

Cele mai multe decese suspecte au avut loc în lunile decembrie și septembrie, câte cinci.

În SUA a murit, pe 14 august, după ce a căzut de la fereastră, omul de afaceri Dan Rapoport, un susținător al lui Alexei Navalnîi, critic al liderului de la Kremlin.

La începutul lunii septembrie, BBC informa că Ravil Maganov, preşedintele gigantului petrolier rus Lukoil, a murit după ce a căzut de la fereastra unui spital din Moscova.

Alți oligarhi ruși morți în anul invaziei în Ucraina

30 ianuarie: Leonid Șulman, șeful departamentului de transport al Gazprom Invest, a fost găsit mort în baia cabanei sale din Leninski, regiunea Leningrad. La fața locului, a fost găsit un bilet de adio;

25 februarie: Alexander Tiulakov, director general adjunct al Gazprom, a fost găsit mort în garajul casei sale din Sankt Petersburg cu o scrisoare de adio;

28 februarie: Mihail Watford, miliardar rus născut în Ucraina, a fost găsit mort în casa lui din Surrey, Marea Britanie. Autoritățile britanice nu au găsit nicio dovadă care să indice că moartea sa a fost o crimă.

23 martie: Vasili Melnikov, om de afaceri rus și patron al companiei MedStom, a fost găsit mort în apartamentul său din Nijni Novgorod. Soția și cei doi fii ai săi zăceau morți alături de Melnikov.

18 aprilie: Vladislav Avaiev, fost vicepreședinte al Gazprombank, a fost găsit mort în apartamentul său de lux din Moscova. Soția și fiica de 13 ani au fost găsite moarte alături de Avaiev.

19 aprilie: Serghei Protosenia, fost președinte adjunct al Novatek, a fost găsit spânzurat de o balustradă în casa familiei de la Lloret de Mar, Spania. Soția și fiica au fost găsite moarte în pat cu lovituri de topor și răni prin înjughiere.

2-3 mai: Andrei Krukovski, manager al stațiunii de schi Estosadok Krasnaia Poliana, deținută de Gazprom, a murit după ce a căzut de pe o stâncă.

8-9 mai: Alexander Subbotin, membru al consiliului de administrație al Lukoil, a murit în subsolul unui șaman jamaican de la Moscova, în urma unui atac de cord suferit în timpul unui ritual șamanic. Criticii spun că a fost otrăvit cu venin de broască.

4 iulie: Iuri Voronov, director executiv al Astra-Shipping, o firmă subcontractată de Gazprom, a fost găsit în piscina vilei sale împușcat în cap. Arma a fost recuperată de la locul presupusei sinucideri.

14 august: Dan Rapoport, om de afaceri rus născut în Letonia și un critic declarat al lui Putin, s-ar fi aruncat de la etaj din apartamentul său din Washington D.C., cu toate că soția lui ucraineancă a exclus această ipoteză.

1 septembrie: Ravil Maganov, președinte al Lukoil și critic declarat al lui Putin, ar fi căzut de la fereastra unui spital din Moscova după ce a fost internat pentru „probleme de inimă și depresie”.

12 septembrie: Ivan Peciorin, director al Corporației pentru Dezvoltarea Orientului Îndepărtat și Arcticii Rusești, ar fi căzut dintr-o barcă de mare viteză în apropierea insulei Ruski din Marea Japoniei. Cadavrul său a fost adus la mal de valuri, la peste 100 de kilometri de Vladivostok.

Trump, la masa negocierilor cu Putin. Războiul din Ucraina ar putea fi oprit

După ce a preluat puterea în SUA, Donald Trump ar urma să poarte negocieri cu Vladimir Putin. Încă din perioada campaniei electorale, președintele republican a promis că va opri războiul dintre Rusia și Ucraina. Prin urmare, atenția tuturor este îndreptată spre noul șef al Statelor Unite, scrie evz.ro.

Donald Trump va purta negocieri cu Vladimir Putin

După ce s-a întors la putere peste Ocean, Donald Trump a fost felicitat de Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a anunțat că își dorește să poarte discuții privind instaurarea păcii din Ucraina. Totodată, cei doi șefi de stat ar urma să discute și despre armele nucleare.

Vladimir Putin a declarat că este interesat să aducă pacea în Ucraina, menționând că nu are ca țintă încetarea focului pe termen scurt.

Ce urmează

Putin l-a felicitat pe șeful SUA și a precizat că rămâne în așteptarea discuțiilor legate de pace. Astfel, Trump are la dispoziție toate resursele pentru a restabili relațiile dintre Moscova și Washington.

„Vedem declaraţiile preşedintelui nou ales al Statelor Unite şi ale membrilor echipei sale cu privire la dorinţa de a restabili contactele directe cu Rusia. Auzim, de asemenea, declaraţia sa despre necesitatea de a face tot posibilul pentru a preveni cel de-al Treilea Război Mondial. Desigur, salutăm această atitudine şi îl felicităm pe preşedintele ales al Statelor Unite ale Americii pentru preluarea mandatului”, a declarat Putin.

Prima mutare a lui Trump, așteptată de lumea întreagă

Putin a decis ca reuniunea Consiliului de Securitate să aibă loc luni, în ziua investirii lui Donald Trump. În general, aceasta se desfășoară în ultima zi a săptămânii.  Donald Trump a dat asigurări că va opri războiul din Ucraina „în doar două ore”. Totuși, președintele republican nu a menționat la ce măsuri va apela pentru acest demers.

„Obiectivul nu ar trebui să fie o scurtă încetare a focului, nu un fel de perioadă de răgaz care ar permite o regrupare şi o reînarmare a forţelor”, a spus liderul de la Kremlin.

Totodată, președintele rus a subliniat își dorește „o pace bazată pe respectarea intereselor legitime ale tuturor oamenilor”.

Spectacol extraordinar pe cerul nopții: Șapte planete se vor alinia pe cer luna viitoare

Observatorii stelari vor avea parte de o aliniere rară a șapte planete pe 28 februarie, când Mercur se va alătura altor șase planete care sunt deja vizibile pe cerul nopții, scrie adevarul.ro.

Șase planete – Venus, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun – sunt vizibile în prezent pe cerul nopții. Pe parcursul unei singure nopți, la sfârșitul lunii februarie, li se va alătura Mercur, o rară aliniere de șapte planete vizibilă pe cer.

Dar astfel de evenimente nu sunt doar un spectacol pentru privitorii de stele – ele pot avea, de asemenea, un impact real asupra sistemului nostru solar și oferă posibilitatea de a obține noi informații despre locul nostru în cadrul acestuia.

Cele opt planete majore ale sistemului nostru solar orbitează în jurul Soarelui în același plan plat, toate având viteze diferite. Mercur, cea mai apropiată planetă de Soare, completează o orbită – un an pentru planetă – în 88 de zile. Anul Pământului, desigur, este de 365 de zile, în timp ce Neptun are nevoie de 60 190 de zile, sau aproximativ 165 de ani tereștri, pentru a efectua o singură revoluție în jurul stelei noastre.

Vitezele diferite ale planetelor înseamnă că, ocazional, mai multe dintre ele pot fi aliniate aproximativ pe aceeași parte a Soarelui. De pe Pământ, dacă orbitele se aliniază corect, putem vedea mai multe planete în același timp pe cerul nostru nocturn. În cazuri rare, toate planetele se vor alinia astfel încât să apară împreună pe cerul nostru de noapte de-a lungul eclipticii, calea trasată de Soare.

”Parada planetară” de pe 28 februarie 2025

Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn sunt suficient de luminoase pentru a fi vizibile cu ochiul liber, în timp ce Uranus și Neptun necesită un binoclu sau un telescop pentru a fi văzute.

În ianuarie și februarie, putem fi martorii acestui eveniment. Planetele nu sunt aliniate exact, astfel încât ele vor apărea într-un arc pe cer datorită planului lor orbital în sistemul solar. În timpul nopților senine din ianuarie și februarie, toate planetele, cu excepția lui Mercur, vor fi vizibile – un eveniment numit uneori paradă planetară. Pe 28 februarie, însă – dacă vremea permite – toate cele șapte planete vor fi vizibile, un spectacol extraordinar pentru observatorii de la sol.

„Există ceva special în a privi planetele cu proprii ochi”, spune Jenifer Millard, comunicator științific și astronom la Fifth Star Labs din Marea Britanie. „Da, puteți merge pe Google și obține o imagine mai spectaculoasă a tuturor acestor planete. Dar atunci când te uiți la aceste obiecte, este vorba de fotoni care au călătorit milioane sau miliarde de kilometri prin spațiu pentru a ajunge pe retina ta.”

Deși fascinante de observat, au astfel de alinieri vreun impact aici, pe Pământ? Sau ar putea avea o utilitate în creșterea înțelegerii sistemului nostru solar și nu numai?

De fapt, spune Millard, „este doar o întâmplare că ele se află în această poziție a orbitelor lor”. Și, deși unii oameni de știință au sugerat că alinierile planetare ar putea avea un impact asupra Pământului, baza științifică pentru majoritatea acestor afirmații este slabă sau inexistentă.

Alinierea planetelor ar putea influența activitatea Soarelui

Cu toate acestea, în 2019, cercetătorii au sugerat că alinierile planetare ar putea avea un impact asupra activității solare. Una dintre principalele întrebări nerezolvate cu privire la Soare este ce determină ciclul său de 11 ani dintre perioadele de activitate maximă, cunoscute sub numele de maxim solar (în care ne aflăm în prezent), și perioadele de cea mai slabă activitate, minim solar. Frank Stefani, fizician la centrul de cercetare Helmholtz-Zentrum din Dresda-Rossendorf, Germania, crede că răspunsul ar putea fi forțele de maree combinate ale lui Venus, Pământ și Jupiter.

În timp ce forța de maree a fiecărei planete asupra Soarelui este extrem de mică, Stefani spune că atunci când două sau mai multe planete se aliniază cu Soarele – cunoscută sub numele de syzygy – acestea s-ar putea combina pentru a provoca mici rotații în interiorul stelei, numite unde Rossby, care pot determina evenimente meteorologice.

„Pe Pământ, undele Rossby provoacă cicloane și anticicloane”, spune Stefani. „Avem aceleași unde Rossby în Soare”. Calculele lui Stefani au arătat că alinierile lui Venus, Pământ și Jupiter ar determina o periodicitate a activității solare de 11,07 ani, ceea ce corespunde aproape exact cu durata ciclurilor solare pe care le vedem.

Nu toată lumea este atât de sigură de idee, unii observând că activitatea solară poate fi deja explicată doar prin procesele din interiorul Soarelui. „Dovezile observaționale sugerează că planetele cauzează în mod direct ciclul solar, pur și simplu nu se întâmplă”, spune Robert Cameron, cercetător solar la Institutul Max Planck pentru cercetarea sistemului solar din Germania, care a publicat o lucrare pe această temă în 2022. „Nu există nicio dovadă a vreunei sincronizări”.

Premieră ecologică în Republica Moldova în privința lămpilor fluorescente

În premieră, în R. Moldova urmează a fi reciclate tuburile fluorescente. Compania Moldrec Group a expediat luni spre reciclare partenerilor din România, Green Group,un camion cu lămpi, scrie evz.ro.

Tuburile fluorescente – pericol real pentru sănătatea umană

Potrivit specialiștilor, tuburile fluorescente reprezintă o mare problemă pentru mediu și pentru sănătatea oamenilor. Dacă nu sunt reciclate corespunzător, acestea se pot sparge, iar mercurul, aflat în interior, reprezintă un pericol real pentru sănătatea umană.

Reprezentanții companiei Moldrec Group au subliniat că tuburile fluorescente pot fi găsite în majoritatea oficiilor din țară, iar atunci când nu mai funcționează, de obicei sunt aruncate la gunoi. „Acum acestea pot fi reciclate și în Republica Moldova, cu preocupare pentru sănătatea oamenilor și pentru mediu”, notează Moldrec Group.

„La Green Group din România, tuburile vor fi tratate cu grijă pentru a nu pune în pericol viața umană și mediul”

Acțiunea a fost salutat de către fostul ministru al Mediului, Iuliana Cantaragiu. Aceasta a atenționat că lămpile fluorescente pot prezenta un pericol pentru mediul înconjurător și pentru sănătatea celor din jur.

„Noutatea zilei este că în sfârșit tuburile fluorescente au soluție pentru reciclare și în Republica Moldova. Când ardea un tub în oficiu, ce făceați cu el? Deseori le-am văzut pe la containerele de gunoi și mă înfiora gândul că se pot sparge. Acestea conțin mercur, iar mercurul este foarte toxic și periculos pentru sănătatea oamenilor și pentru mediu”, a spus Iuliana Cantaragiu.

„Acum, pentru prima dată în Republica Moldova, Moldrec Group a efectuat un transport spre Green Group din România, unde tuburile vor fi tratate cu grijă pentru a nu pune în pericol viața umană și mediul. Dacă aveți tuburi, nu le mai țineți prin depozite sau subsoluri, căci pot fi un pericol pentru voi și cei din jur, ci predați-le la Moldrec Group. Reprezentanții companiei pot fi găsiți la numerele de telefon 0767 81 781 sau 060 291 291. Împreună pentru o Moldovă verde și curată”, a afirmat Iuliana Cantaragiu.

Compania Green Group România a fost fondată în anul 2002. Aceasta operează singurul parc industrial de reciclare din România. Green Group România deține licențele de mediu și campusurile necesare pentru reciclare și pentru un management al deșeurilor corespunzător.

Cererile de azil în statele Uniunii Europene, la un nivel record
Articolul anterior
Rusia, avertisment către NATO și Ucraina: „Acțiunile care vor crea pericole în Transnistria ne vor determina să ne apărăm cetățenii, forțele pacificatoare și depozitele cu muniții din regiune”
Articolul următor
Close menu