În 2025, Paștele catolic și cel ortodox va fi sărbătorit în aceeași zi

Paștele este o sărbătoare a cărei dată variază de la an la an. Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea în 325 e.n., Paștele ortodox fiind sărbătorit în fiecare an în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocțiul de primăvară.

În 2025, atât Paștele catolic, cât și cel ortodox vor fi sărbătorite pe data de 20 aprilie, scrie diez.md.

În următorii ani:— Paștele ortodox:
2026 – 12 aprilie;
2027 – 2 mai;
2028 – 16 aprilie;
2029 – 8 aprilie;
2030 – 28 aprilie;
2031 – 13 aprilie;
2032 – 2 mai.

— Paștele catolic:
2026 – 5 aprilie;
2027 – 28 martie;
2028 – 16 aprilie;
2029 – 1 aprilie;
2030 – 21 aprilie;
2031 – 13 aprilie;
2032 – 28 martie.

Zmeura- fructul tinereții veșnice!

Supranumită “fructul tinereții veșnice”, zmeura este o sursă mare de fitonutrienți și antioxidanți, ce ajută la stimularea sistemului imunitar, având efecte astringente antispasmodice, stimulatoare și tonice.

O porţie de zmeură (125 g) conţine 60 de calorii, 14 g de carbohidraţi, 9 g de fibre, 6 g de zaharuri, un gram de proteine.

De ce trebuie să o consumi?

  • Combate obezitatea;
  • Normalizează tensiunea arterială;
  • Previne apariția degenerescenței maculare (boală oftalmologică, în urma căreia apare distrugerea vederii centrale);
  • Este un bun adjuvant în tratarea reumatismului;
  • Eficientă în cazul virozelor respiratorii;
  • Luptă împotriva cancerului;
  • Previne problemele cardiovasculare la diabetici.

Îți menține tinerețea!

Acest fruct are o activitate antioxidantă de 50 de ori mai puternică decât căpșunile, de 3 ori mai mare decât kiwi și de 10 ori mai mare decât roșiile. Aceștia protejează organismul de radicalii liberi, care duc la apariția îmbătrânirii premature a țesuturilor, degenerarea ADN-ului și apariția diverselor afecțiuni caracteristice vârstei a treia.

Zmeura- inamicul grăsimilor!

Cetona din zmeură este un compus ce ajută la arderea grăsimilor. Acesta, datorită acțiunii sale lipolitice, duce la eliminarea depozitelor de grăsime din organism, contribuind la scăderea în greutate.

Pentru imunitate!

Zmeura este un stimulator excepțional al imunității. Aceasta conține o cantitate mare de vitamina C și pigmenți antocianici, ce măresc producția de celule ale sistemului imunitar.

Siropul de zmeură

Siropul de zmeură este ideal pentru răceală și afecțiuni pulmonare. Acesta se pregătește din zmeură zdrobită, stoarsă printr-un tifon și miere. La un pahar de suc de zmeură se adaugă 3 pahare de miere și se lasă timp de o săptămână să se omogenizeze. Îl poți consuma simplu sau diluat cu apă.

Pentru frumusețea tenului, îți propun 2 măști cu zmeură:

Mască pentru combaterea ridurilor

Vei avea nevoie de 6 linguri de zmeură proaspătă și 3 linguri de iaurt. Amestecă zmeura cu iaurtul până când obții o masă omogenă. Aplică această pastă pe obraji, bărbie, fructe și pomeți. După 15 minute, fața se clătește cu apă călduță sau cu ceai de mușețel. Această mască are efecte de elasticizare a pielii, redându-i fermitatea și strălucirea.

Mască pentru tenul gras

Vei avea nevoie de un pahar de zmeură și o lingură de miere lichidă. Zdrobește zmeura până când obții o pastă. Adaugă mierea și amestecă bine până când pasta se omoginează. Aplică masca obținută pe față, iar după 20 de minute, îndepărteaz-o cu apă călduță. Aceasta îți va tonifia tenul, va ajuta la închiderea porilor și va preveni inflamațiile.

Contraindicații!

  • Femeilor gravide le este contraindicat să consume mai mult de 100 grame de zmeură pe zi.
  • Persoanelor care suferă de colită de fermentație sau de sindromul colonului iritabil trebuie să consume cu prudență zmeură, în doze mici, pentru a preveni deranjamentele intestinale.

Să avem sănătate!

Gheorghe Țopa a devenit bunic pentru a cincia oară

Bucurie mare în familia lui Gheorghe Țopa. Artistul a devenit bunic pentru a cincia oară.

Interpretul a publicat un video cu nepoțelul în brațe.

„Astăzi am o bucurie, pe care vreau să o împart cu fanii mei, cu cei care mă urmăresc, prietenii mei adevărați. Am o bucurie, a apărut pe lume Ilie, al cincilea nepot”, a spus artistul.

În total, artistul are 4 nepoți și o nepoată.

Gheorghe Țopa are 61 de ani. S-a născut la 6 mai 1963 în orăşelul Nisporeni, Republica Moldova. Este al zecelea copil din cei unsprezece ai familiei Ţopa. Gheorghe a fost un copil talentat, i-a plăcut să cînte, să participe la diferite serbări, a învăţat să cînte de unul singur la chitară. 

Este interpretul care a reușit să-și mențină statutul necătând la faptul că este pe scena de acasă de foarte mulți ani. A simțit schimbările pe pielea lui și  le mai simte încă, doar că a știut mereu să se adapteze vremurilor noi.

Într-o ediție a emisiunii marca unica.md ”Uși Deschise” cu Aura, artistul a povestit despre încercările vieții, concertele avute de-a lungul anilor, partea urâtă a celebrității și cum i-a reușit să-și mențină faima.

Dacă nu ați reușit să vedeți emisiunea, vă invităm să o priviți. Vedeți video mai jos.

Tragedie la Cahul! Un minor de 17 ani a murit într-un grav accident rutier

Noaptea trecută, pe centura de ocolire a orașului Cahul, s-a produs un grav accident rutier, în urma căruia un minor a decedat, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Preliminar, polițiștii au stabilit că un tânăr de 22 de ani în stare de ebrietate avansată la volanul unui BMW, având doi pasageri printre care și un minor de 17 ani, nu s-a isprăvit cu conducerea mașinii și a derapat de pe traseu, inversându-se.

În rezultat, pasagerul minor, fără centura cuplată, a fost aruncat din automobil, iar în urma traumelor primite a decedat.

Șoferul a fost supus testării alcoolscopice, iar rezultatul testului a arătat o concentrație de 0,81 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.

Șoferul a fost reținut pentru 72 de ore.

Amintim părinților să supravegheze minorii, să monitorizeze unde și cu cine pleacă, dar și absența lor de la domiciliu la ore târzii.

În context amintim că alcoolul la volan și necuplarea centurii de siguranță pot face victime

Casa unui preot a fost jefuită chiar în noaptea de Paște
Articolul anterior
Președintele Parlamentului, Igor Grosu: ,,Să prețuim pacea și libertatea, să fim încrezători și cu speranța că vom reuși”
Articolul următor