În 2025, Paștele catolic și cel ortodox va fi sărbătorit în aceeași zi

Paștele este o sărbătoare a cărei dată variază de la an la an. Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea în 325 e.n., Paștele ortodox fiind sărbătorit în fiecare an în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocțiul de primăvară.

În 2025, atât Paștele catolic, cât și cel ortodox vor fi sărbătorite pe data de 20 aprilie, scrie diez.md.

În următorii ani:— Paștele ortodox:
2026 – 12 aprilie;
2027 – 2 mai;
2028 – 16 aprilie;
2029 – 8 aprilie;
2030 – 28 aprilie;
2031 – 13 aprilie;
2032 – 2 mai.

— Paștele catolic:
2026 – 5 aprilie;
2027 – 28 martie;
2028 – 16 aprilie;
2029 – 1 aprilie;
2030 – 21 aprilie;
2031 – 13 aprilie;
2032 – 28 martie.

Accident de groază în Bolivia: 30 de morți și numeroși răniți, după ce un autocar s-a prăbușit într-o vale

Un accident rutier grav a avut loc în departamentul Potosi, unde un autocar a căzut într-o vale pe un drum de munte. Autoritățile suspectează viteza excesivă drept cauză principală, iar bilanțul indică cel puțin 30 de morți și 15 răniți, unii în stare gravă, potrivit Agerpres. Potrivit declarațiilor colonelului Victor Benavides, din cadrul poliției rutiere, șoferul „a pierdut controlul” vehiculului, ceea ce a dus la prăbușirea acestuia, scrie digi24.ro.

Cei 15 răniți au fost transportați la un spital din apropiere, unii dintre ei aflându-se în stare gravă. Canalul de televiziune Unitel, citând poliția, a confirmat numărul răniților, dar nu a precizat câți pasageri se aflau în total în autocar. Accidentul s-a produs pe un drum periculos, plin de serpentine, care face legătura între orașele Potosi și Oruro. Astfel de tragedii sunt frecvente în Bolivia, unde drumurile din Munții Anzi sunt periculoase, iar accidentele sunt cauzate de viteza excesivă, infrastructura deficitară și defecțiunile mecanice ale vehiculelor.

La sfârșitul lunii ianuarie, un alt accident de autocar, produs tot în departamentul Potosi, a dus la moartea a 19 persoane, după ce vehiculul s-a răsturnat într-o curbă. În iulie, o coliziune între un autocar și un camion, pe o rută turistică foarte circulată, a făcut 22 de morți și peste 16 răniți. Statisticile oficiale arată că, anual, aproximativ 1.400 de persoane își pierd viața în accidente rutiere în Bolivia.

Sute de locuitori din Odesa au rămas fără căldură și curent electric după un atac rusesc cu drone

Un atac masiv cu drone rusești împotriva orașului Odesa în cursul nopții de 19 februarie a rănit cel puțin patru persoane, inclusiv un copil, a raportat guvernatorul Oleg Kiper, potrivit The Kyiv Independent, citat de radiomoldova.md.

Toate victimele au fost spitalizate și sunt în stare de gravitate moderată.

O clinică pentru copii, o grădiniță, clădiri înalte și mașini au fost avariate în atac, potrivit lui Kiper.

Atacul a dus la întreruperi masive de energie electrică în oraș, 14 școli, 13 grădinițe și peste 500 de case rămânând fără electricitate și încălzire, a declarat primarul Ghenadii Trukhanov.

Guvernatorul a declarat că întreruperile de urgență ale alimentării cu energie electrică sunt în vigoare și în alte părți ale regiunii Odesa, deoarece toate serviciile relevante lucrează pentru a rezolva situația.

Odesa, un oraș-port de pe coasta ucraineană a Mării Negre, cu o populație de aproximativ 1 milion de locuitori, a fost o țintă frecventă a atacurilor rusești pe parcursul întregului război.

Comunitatea Evreiască cere retragerea manualului de istorie pentru clasa a XII-a pentru că ar conține erori istorice

Manualul de Istorie a românilor și universală pentru clasa a XII-a nu reflectă corect crimele împotriva umanității comise în Basarabia și Transnistria, contravenind Declarației Parlamentului din 2016. Acest lucru a stârnit nemulțumirea Comunității Evreiești din Republica Moldova, care cere Ministerului Educației și Cercetării să retragă manualul și să asigure că materialele educaționale respectă adevărul istoric și cadrul legal al țării, scrie nordnews.md.

Într-o conferință de presă organizată de IPN, Aliona Grossu, directoarea Comunității Evreiești din Moldova, a subliniat că Parlamentul Republicii Moldova a recunoscut, printr-o Declarație oficială din 2016, concluziile Raportului final al Comisiei Internaționale prezidate de Elie Wiesel.

„Orice tentativă de distorsionare a istoriei trebuie respinsă ferm. Avem datoria morală și legală să ne asigurăm că lecțiile trecutului sunt predate corect generațiilor viitoare”, a menționat Aliona Grossu.

Reprezentanții Comunității Evreiești au adresat un demers oficial Ministerului Educației, în care solicită:


– Retragerea manualului în forma sa actuală.
– Implicarea Institutului „Elie Wiesel” în procesul de avizare a conținutului.
– Elaborarea unor recomandări internaționale pentru asigurarea calității materialului didactic.

Președintele Comunității Evreiești din Moldova, Alexander Bilinkis, a declarat că manualul a generat reacții puternice din partea activiștilor și politicienilor, dar organizația a așteptat o analiză internațională înainte de a ieși public.

Întrebat despre poziția ministrului educației, Dan Perciun, Bilinkis a sugerat că aceasta pare mai degrabă o reacție la conferința organizată de Comunitatea Evreiască, însă a salutat intenția ministerului de a revizui manualul.

Deși ministrul educației a menționat referința la Yad Vashem, Memorialul Victimelor Holocaustului, Comunitatea Evreiască insistă că este necesară expertiza Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” pentru o evaluare completă și obiectivă.

Casa unui preot a fost jefuită chiar în noaptea de Paște
Articolul anterior
Președintele Parlamentului, Igor Grosu: ,,Să prețuim pacea și libertatea, să fim încrezători și cu speranța că vom reuși”
Articolul următor
Close menu