În acest an, ambulanța a fost solicitată pentru aproape 50 de mii de copii. Părinții sunt îndemnați să dea dovadă de responsabilitate sporită în timpul vacanței de vară

De la începutul anului 2024, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat pentru 48 582 de copii. După acordarea ajutorului medical de urgență 27 144 dintre aceștia au fost transportați la instituțiile medicale spitalicești, se arată sâmbătă, 1 iunie, într-un comunicat al Centrului Național de Asistență Medicală Prespitalicească (CNAMUP).

Potrivit reprezentanților CNAMUP, intervenția ambulanței a fost solicitată cel mai frecvent pentru minorii cu urgențe respiratorii – 26 012 de cazuri, urmate de 6 316 urgențe traumatologice, 1 857 infecțioase, 1110 neurologice, 945 cardiovasculare, 411 toxice și 1 209 urgențe generate de agenții fizici, chimici și de mediu.

Echipele AMU au asistat 48 nașteri în condiții de prespital, inclusiv 22 nașteri în ambulanță. În toate cazurile, mamele împreună cu copilașii au fost transportați la instituțiile medicale specializate.

Echipa CNAMUP a felicitat copiii cu Ziua Internațională a Copilului și în contextul începerii vacanței de vară a îndemnat părinții să dea dovadă de mai multă responsabilitate în timpul supravegherii copiilor.

„În fiecare an, la data de 1 iunie sărbătorim Ziua Internațională a Copilului. Această zi este marcată printr-o serie de activități dedicate celei mai frumoase perioade din viața fiecăruia. Copilăria este inima tuturor vârstelor și întotdeauna trezește în sufletele noastre un sentiment de melancolie.

Echipa IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească adresează un mesaj de felicitare tuturor care trăiesc perioada când toate lucrurile sunt posibile și toate visele sunt realizabile. Fiecare are dreptul la o copilărie protejată și fericită, împreună creștem gradul de conștientizare că interesul pentru copil trebuie să fie unul prioritar și cei mici au nevoie de sprijinul nostru zi de zi întru prevenirea oricărei situații de risc”.

Începe vacanța de vară, copiii dispun de mai mult timp liber, fiind expuși riscurilor, iar pentru evitarea incidentelor și accidentelor neplăcute, IMSP CNAMUP îndeamnă părinții să dea dovadă de mai multă prudență, atenție și responsabilitate în timpul supravegherii copiilor.

Ionel Istrati, despre Arcadie Spoială:”Întotdeauna am fost atașați unul de altul”. Sute de mesaje de condoleanțe au umplut contul său de socializare

Multă durere și lipsă a lăsat în urma sa Arcadie Spoială. Interpetul Ionel Istrati care i-a fost alături a venit cu detalii despre ultimele clipe din viața acestuia și momente frumoase petrecute împreună.

Amintim că în seara de 11 iunie, în timpul ploii puternice, regizorul Arcadie Spoială, în vârstă de 36 de ani, şi-a pierdut viaţa în timp ce se afla cu familia și câțiva prieteni, printre care și Ionel Istrati, pe malul râului Nistru, în satul Harmațca, într-o excursie cu cortul. „În cort eram toți, un copac a căzut peste noi. Arcadie a fost lovit direct în cap. A murit în brațele mele în mașină, în drum spre ambulanța care venea în întâmpinare! Medicii nu au putut să-l readucă la viață, inima lui era deja stinsă!”, a notat îndurerat Ionel Istrati pe rețele.

În primele ore de la moartea regizorului, Ionel Istrati a transmis un mesaj de condoleanțe:

„În viața noastră există momente când nu poți să respiri sau să gândești. Trăiesc acum una dintre marile dureri din viața mea. Bunul meu prieten, sprijinul meu în ceea ce am creat frumos în ultimii ani, a plecat la Domnul. Bătrânii zic despre „ceasul cel rău”. Acest ceas a venit ieri, ca o furtună, ne-a nenorocit. Drum lin. Lumină lină, bunul meu prieten”, a scris cântărețul.

„Ziua de ieri a fost una obișnuită de vară. Am decis să o petrecem împreună. Nimic nu vestea nenorocire. Ne-am odihnit minunat. Era ca ultima dată. A început furtuna. Un copac a căzut peste cort. Am fost șocați. Am chemat ambulanța. Am alergat în întâmpinare. Am întârziat. Iartă-ne”, a mai scris cântărețul Ionel Istrati. 

Artistul Ionel Istrati a postat pe rețel de socializare si ultimele momente petrecute alături de bunul său prieten, Arcadie, notând:”Doare sufletul. Tare. 💔Câtă nedreptate în soarta oamenilor buni. Pentru Moldova ai rămas un adevărat creator de artă!”

Tot la Ionel Istrati pe re’ele de socializare am găsit și câteva videouri din culisele filmarilor unor așa hituri ca: WEKE ME UP și ОДИНОКО.
Acesta a notat:”Întotdeauna am fost atașați unul de altul. În idei , în scopuri💔 Atâtea lucrări frumoase realizate”

Condoleanțe familiei și prietenilor!

Încă o victorie frumoasă! Halterofilul Alexandru Baldji a cucerit trei medalii de aur la campionatul european din Grecia

Halterofilul Alexandru Baldji a devenit în premieră campion european printre juniori. Discipolul școlii sportive din orașul Comrat a cucerit trei medalii de aur la europenele de haltere din Grecia, în categoria de greutate de până la 67 kg.

La proba smuls, Alexandru Baldji a înregistrat rezultatul de 124 kg, iar la proba aruncat a ridicat 151 kg și, cu rezultatul de 275 kg la total, s-a situat pe primul loc și în clasamentul general.

La ediția precedentă a Campionatul European de haltere, U-15 și U-17, care a fost găzduită în premieră de către țara noastră, Alexandru Baldji a devenit vicecampion european, iar la campionatul mondial de anul trecut, rezervat aceleiași categorii de vârste, acesta a cucerit medalia de bronz.

Lotul național de haltere a cucerit până acum 17 distincții la Campionatul European de haltere U-15 și U-17 din Grecia.

Caz șocant în Capitală: Un bărbat, înjunghiat mortal de un adolescent. Victima s-a stins pe patul de spital

Un adolescent de 17 ani a fost reținut pentru 24 de ore fiind suspectat de vătămarea intenţionată gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii soldat cu decesul persoanei.

Astăzi, polițiștii sectorului Rîșcani al capitalei, au fost sesizați despre decesul unei persoane ca urmare a unui conflict într-un apartament de pe str. Albișoara din capitală.

La fața locului preliminar, polițiștii au stabilit că aseară, 18 iunie, între victimă, un bărbat de 54 de ani și un minor ar fi izbucnit un conflict, iar ca urmare tânărul l-ar fi înjunghiat cu un cuțit.

În rezultatul leziunilor corporale, victima a decedat astăzi la spital.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru vătămarea intenţionată gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii, soldată cu decesul persoanei.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 12 la 15 de ani.

194 de state membre al OMS vor încheia un acord de prevenire și reacție în caz de pandemie
Articolul anterior
Putin pregătește cea mai mare creștere a taxelor din ultimii 25 de ani
Articolul următor