În atenția administratorilor asociațiilor de proprietari din condominiu! Anunțul ASP

Până în luna iulie 2024, administratorii asociațiilor de proprietari din condominiu trebuie să se prezinte la organul înregistrării de stat din cadrul centrelor multifuncționale ale ASP și să depună  următoarele documente:

  1. cererea de înregistrare a reorganizării, conform modelului aprobat de organul înregistrării de stat;
  2. hotărârea de reorganizare, adoptată de organul competent (administratorul persoanei juridice);
  3. actul de constituire ale persoanei juridice nou-create (în 2 exemplare).

Modelele de documente pot fi accesate pe pagina web a Agenţiei Servicii Publice www.asp.gov.md, la categoria „Informații utile/Formulare tip”, aici.

Ca să nu stați în rând la ghișeele ASP, Vă recomandăm să vă programați din timp vizita la centrul multifuncțional. Programarea vizitei se face online, pe site-ul Agenției Servicii Publice, aici

Venind în sprijinul cetățenilor, angajații Agenției au elaborat Ghidul practic al solicitantului serviciului „Înregistrarea de stat a asociaţiei de proprietari din condominiu, care poate fi accesat aici

Reamintim că în termen de 18 luni de la data intrării în vigoare a Legi nr.187/2022 cu privire la condominiu, toate asociațiile de proprietari ai locuințelor privatizate (APLP), asociațiile de coproprietari în condominiu (ACC) și cooperativele de construcție a locuințelor (CCL) se reorganizează prin transformare în asociații de proprietari din condominiu (APC).

Schimbarea formei juridice de organizare a asociației în Registrul de stat al persoanelor juridice se face automat, fără hotărârea adunării generale a membrilor asociației, fără publicarea avizului corespunzător în Monitorul Oficial al Republicii Moldova și fără achitarea unei taxe de înregistrare.

Asociațiile de proprietari ai locuințelor/apartamentelor privatizate, cooperativelor de locuințe și cooperativelor de construcție a locuințelor,  imobilele administrate de acestea și proprietarii de unități din aceste imobile se supun regimului prevăzut de Legea nr.187/2022 cu privire la condominiu din data intrării în vigoare a acesteia, chiar dacă ele încă nu s-au transformat conform prevederilor legale. Statutele sau alte acte de constituire ale acestor persoane juridice, precum și regulamentele lor se aplică în măsura în care nu contravin prezentei legi.

Mihai Popșoi, întrevedere la Londra cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

În marja vizitei oficiale la Londra, vicepremierul Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, David Cameron și cu ministra pentru Europa, Nus Ghani.

Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale moldo-britanice, cu accent pe fortificarea capacităților instituțiilor naționale, reformele implementate de către țara noastră în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum și aspecte ce țin de securitatea regională.

Au fost abordate și acțiunile care ar putea fi întreprinse pentru a facilita conversiunea permiselor de conducere moldovenești și liberalizarea accesului producției moldovenești pe piața britanică.

„I-am mulțumit ministrului britanic de externe pentru faptul că, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sprijină constant dezvoltarea și consolidarea democrației și rezilienței Republicii Moldova”, a menționat ministrul Popșoi.

La rândul său, omologul britanic a asigurat de susținerea Regatului Unit pentru modernizarea țării noastre.

Ucraina: o bătrânică a străbătut circa 10 km prin bombardamente pentru a ajunge pe un teritoriu controlat de ucraineni

Lidia Stepanivna, în vârstă de 98 de ani, a străbătut circa 10 km prin bombardamente până a ajuns pe un teritoriu liber, controlat de ucraineni.

Ucraina: O bătrână a mers mai mulți km pe jos prin bombardamenteFoto: Poliția Ucrainei

Casa femeii din localitatea Oceretine a fost distrusă de ruși, iar rudele sale au fost rănite, scrie www.stiri.md, conform presei ucrainene.

O zi întreagă femeia a mers fără mâncare sau apă, a căzut de câteva ori fără putere. În plină luptă, bătrână a rămas miraculos nevătămată.

Seara, bătrâna a fost observată pe drum de militari, care au predat-o polițiștilor. Aceștia au dus-o la un adăpost pentru cetășenii evacuați, unde a primit îngrijirile necesare. În prezent, oamenii legii caută rudele femeii.

„Am supraviețuit acelui război și trec prin acest război. A rămas fără nimic”, spune femeia.

O companie italiană a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor la Căinari

Compania italiană LEONEVA a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor în Republica Moldova. Amplasată în orașul Căinari, afacerea italiană, a generat în jur de 25 de locuri noi de muncă și mai urmează și altele.

Fondatorul companiei, Leone Piero Antonio, care se află în Republica Moldova din 2020, a reușit deja să proceseze și să exporte mai bine de 3500 de tone de fructe, transmite IPN.

Fondatorul și administratorul companiei LEONEVA, Leone Piero Antonio, le-a mulțumit tuturor participanților la acest eveniment, spunând că reprezintă un pas important.

Omul de afaceri precizează că, lansarea și desfășurarea afacerii sale este un lucru de echipă care ajută Republica Moldova să fie și mai vizibilă în lume.

Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, a menționat că fabrica italiană pentru procesarea fructelor reprezintă o mișcare substanțială în acest domeniu.

Și este de remarcat faptul că, LEONEVA conlucrează cu un partener important, cunoscut ca unul dintre cei mai mari producători și exportatori de fructe la nivel global.

În următorii doi ani, urmează să fie create și alte oportunități noi de angajare. Este vorba despre o investiție de circa 1,5-2 milioane de euro.

La evenimentul de inaugurare a participat și viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al economiei și digitalizării.

„Suntem aici pentru a inaugura o nouă investiție italiană în Republica Moldova, în Căinari. Ne bucurăm foarte mult de faptul că, oameni de afaceri italieni găsesc oportunități aici, în Republica Moldova. Ne bucurăm foarte mult de fiecare asemenea pas, oricât de mic, care ne integrează tot mai mult în piața europeană”, a menționat Dumitru Alaiba.

„Atunci când un antreprenor găsește oportunitate în Republica Moldova și investește aici, acest fapt nu poate să nu bucure. Aceasta generează capacitate de export, aceasta generează locuri de muncă. Bine ați venit în Republica Moldova”, a mai spus Dumitru Alaiba, precizând că în 2023 Moldova a livrat cele mai multe prune pe  piața europeană.

sursa: www.agrobiznes.md

Părinții din mediul rural vor beneficia de o alocație de 50 de euro pe lună pentru fiecare copil care frecventează școala. Ce prevede prioectul „Rețeaua școlilor model” lansat de Ministerul Educației
Articolul anterior
Salariul minim european ar putea fi aplicat în România din acest an. Cu cât vor crește salariile
Articolul următor