În Capitală, taxa impozitului pentru bunurile imobiliare ar putea fi redusă. Se propune reducerea ratei impozitului pentru apartamente și clădiri rezidențiale individuale, precum și parcele adiacente, de la 0,185% la 0,1%.
Proiectul de decizie corespunzător va fi luat în considerare de către Comisia municipală pentru buget, economie, finanțe, proprietate publică locală, agricultură și probleme ale suburbiilor, transmite monitorul.fisc.md.
Nota explicativă a proiectului notează că anterior în municipiul Chișinău, rata impozitului pe imobilele rezidențiale a fost de 0,1%.
La aprobarea bugetului municipal pentru 2021, s-a decis majorarea cuantumului acestui impozit la 0,185% (puțin peste 46% din nivelul maxim admis), ceea ce ar asigura bugetului municipal 90 de milioane de lei în plus. În 2020 Moldova a fost lovită de o pandemie. PIB-ul țării a scăzut anul trecut cu 7%, rata inflației fiind de 3,8%. Consecințele pandemiei au fost resimțite de agenții economici și de populație.
Anul trecut, cheltuielile de consum ale populației s-au ridicat la aproximativ 3240,2 lei pe lună, depășind cu mai mult de 10% aceiași indicatori în 2019. În același timp, venitul oficial al populației a scăzut, mulți cetățeni au rămas fără muncă, au folosit personal economii sau fonduri împrumutate utilizate pentru a acoperi nevoile de bază.
„În aceste condiții, creșterea ratei de impozitare a imobilelor este inacceptabilă, deoarece afectează în mod direct bunăstarea populației din Chișinău. Prin urmare, se propune revizuirea deciziei adoptate anterior a consiliului municipal privind aprobarea bugetului pentru 2021 și restabilirea cotei impozitului pe bunurile imobile la nivelul anului 2020 – 0,1%”.
În conformitate cu art. 280 din Codul fiscal, pentru bunurile imobile evaluate pentru locuințe (apartamente și case individuale, terenuri adiacente), precum și pentru garaje și terenuri pe care se află, și pentru terenurile asociațiilor de grădinărit cu sau fără clădiri situate pe în cazul în care rata maximă a impozitului pe bunurile imobile este aprobată la nivelul de 0,4% din baza impozabilă a bunurilor imobile, minimul este de 0,05% din baza impozabilă a bunurilor imobile.
În cazul imobilelor neevaluate, ratele maxime sunt reglementate de legea care adoptă articolul VI din Codul fiscal. Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, în cele mai mari municipalități ale țării pentru 2021, pentru proprietatea rezidențială evaluată au fost stabilite următoarele cote de impozitare: mun. Chișinău – 0,185% (2020 – 0,1%), municipiul Bălți – 0,2% (neschimbat față de anul precedent, municipiul Orhei – 0,1% (neschimbat), municipiul Ungheni – 0, 31% (0,3% – în anul precedent), Municipiul Cahul – 0,16% (0,14% un an mai devreme), municipiul Comrat – 0,09% (neschimbat). Ratele impuse diferă și în raioane, de exemplu, în districtul Cantemir – 0,1%, în Criuleni – 0,15%, Călărași – 0,2% , în Ceadir-Lunga – 0,125%, în Briceni – 0,3%, în Taraclia – 0,4% etc.
În același timp, a fost stabilit un singur termen de plată: până la 30 iunie 2021.