În Capitală, taxa impozitului pentru bunurile imobiliare ar putea fi redusă

În Capitală, taxa impozitului pentru bunurile imobiliare ar putea fi redusă. Se propune reducerea ratei impozitului pentru apartamente și clădiri rezidențiale individuale, precum și parcele adiacente, de la 0,185% la 0,1%.

Proiectul de decizie corespunzător va fi luat în considerare de către Comisia municipală pentru buget, economie, finanțe, proprietate publică locală, agricultură și probleme ale suburbiilor, transmite monitorul.fisc.md.

Nota explicativă a proiectului notează că anterior în municipiul Chișinău, rata impozitului pe imobilele rezidențiale a fost de 0,1%.

La aprobarea bugetului municipal pentru 2021, s-a decis majorarea cuantumului acestui impozit la 0,185% (puțin peste 46% din nivelul maxim admis), ceea ce ar asigura bugetului municipal 90 de milioane de lei în plus. În 2020 Moldova a fost lovită de o pandemie. PIB-ul țării a scăzut anul trecut cu 7%, rata inflației fiind de 3,8%. Consecințele pandemiei au fost resimțite de agenții economici și de populație.

Anul trecut, cheltuielile de consum ale populației s-au ridicat la aproximativ 3240,2 lei pe lună, depășind cu mai mult de 10% aceiași indicatori în 2019. În același timp, venitul oficial al populației a scăzut, mulți cetățeni au rămas fără muncă, au folosit personal economii sau fonduri împrumutate utilizate pentru a acoperi nevoile de bază.

„În aceste condiții, creșterea ratei de impozitare a imobilelor este inacceptabilă, deoarece afectează în mod direct bunăstarea populației din Chișinău. Prin urmare, se propune revizuirea deciziei adoptate anterior a consiliului municipal privind aprobarea bugetului pentru 2021 și restabilirea cotei impozitului pe bunurile imobile la nivelul anului 2020 – 0,1%”.

În conformitate cu art. 280 din Codul fiscal, pentru bunurile imobile evaluate pentru locuințe (apartamente și case individuale, terenuri adiacente), precum și pentru garaje și terenuri pe care se află, și pentru terenurile asociațiilor de grădinărit cu sau fără clădiri situate pe în cazul în care rata maximă a impozitului pe bunurile imobile este aprobată la nivelul de 0,4% din baza impozabilă a bunurilor imobile, minimul este de 0,05% din baza impozabilă a bunurilor imobile.

În cazul imobilelor neevaluate, ratele maxime sunt reglementate de legea care adoptă articolul VI din Codul fiscal. Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, în cele mai mari municipalități ale țării pentru 2021, pentru proprietatea rezidențială evaluată au fost stabilite următoarele cote de impozitare: mun. Chișinău – 0,185% (2020 – 0,1%), municipiul Bălți – 0,2% (neschimbat față de anul precedent, municipiul Orhei – 0,1% (neschimbat), municipiul Ungheni – 0, 31% (0,3% – în anul precedent), Municipiul Cahul – 0,16% (0,14% un an mai devreme), municipiul Comrat – 0,09% (neschimbat). Ratele impuse diferă și în raioane, de exemplu, în districtul Cantemir – 0,1%, în Criuleni – 0,15%, Călărași – 0,2% , în Ceadir-Lunga – 0,125%, în Briceni – 0,3%, în Taraclia – 0,4% etc.

În același timp, a fost stabilit un singur termen de plată: până la 30 iunie 2021.

Permis de conducere de 1.600 de euro. Un bărbat din nordul țării, reținut pentru trafic de influență

Ofițerii CNA și procurorii din cadrul Procuraturii mun. Bălți anunță reținerea unui bărbat din nordul țării, bănuit de trafic de influență. Acesta ar fi susținut că ar avea influență asupra unor funcționari ai Secției înmatriculare vehicule și documentare a conducătorilor auto Edineț și că îi poate determina să favorizeze un candidat la examenele practice și teoretice şi să-i elibereze permisul de conducere de categoria „B” în schimbul a 1600 de euro, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În baza informației denunțate, CNA a pornit o urmărire penală pentru trafic de influență, iar ulterior a reținut persoana bănuită de pretinderea și primirea sumei menționate. La domiciliul și în automobilul bănuitului au fost efectuate percheziții pentru consolidarea probatoriului, de la fața locului fiind ridicate mai multe informații relevante pentru cauza penală.

Toate acțiunile au avut loc sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Bălți. Totodată, instanța de judecată a decis plasarea în arest la domiciliu a învinuitului pe un termen de 30 zile.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

La Soroca au fost aduse fragmente din moaștele Fericitei Matrona

Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca și Drochia, însoțit de preoți și credincioși, au întâmpinat duminică, 17 noiembrie, chivotul cu fragmentele din moaștele Fericitei Matrona.

Potrivit Biroului de Presă al Eparhiei de Soroca și Drochia, sfințeniile au fost expuse spre închinare în catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Soroca și se vor afla aici până la data de 5 ianuarie 2025, transmite Știri.md.

Vine lapovița peste Republica Moldova. Zăpada care afectează Europa se apropie treptat și de noi

Zăpada care afectează Europa se apropie treptat și de Republica Moldova. Conform prognozei emisă de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS), la sfârșitul săptămânii sunt așteptate precipitații sub formă de lapoviță, scrie realitatea.md.

Astfel, începând de joi, 21 noiembrie, vremea se va răci și se va deteriora în toată Republica Moldova. Și vântul va sufla cu o intensitate de 27 km/h.

Temperatura în timpul zilei ar putea varia între -3 și 3 grade Celsius, în funcție de regiune.

Lapovița ar putea continua și sâmbătă în raioanele din nordul țării. De exemplu la Briceni, sâmbătă vor fi 0 grade ziua.

Detalii despre copila de 13 ani găsită în comă în parcul Valea Trandafirilor. Ce spun medicii?
Articolul anterior
Troian Bellisario a născut într-o parcare, în mașină, iar soțul ei a fost moașă
Articolul următor