În Europa scade numărul cazurilor noi de Covid-19

Pe fondul scăderii numărului de noi cazuri Covid, Europa se redeschide treptat. Aproape toate țările au relaxat o parte din restricții, dar toate măsurile se iau cu maximă prudență.

Pe alocuri, accesul în unele magazine, muzee sau biserici se face cu certificatul de vaccinare sau cu test PCR negativ, transmite tvr.ro.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă – din nou – ca pentru călătoriile internaționale să nu se ceară certificatul de vaccinare.

Tarik Jasarevic, purtător de cuvânt OMS: “Deocamdată, Comitetul de Urgenţă al OMS nu recomandă folosirea certificatului pentru călătorii internaţionale, pe de o parte, fiindcă nu toată lumea are acces la vaccin, şi, în al doilea rând, pentru că nu ştim încă dacă persoana vaccinată nu se infectează”.

În câteva țări, însă, e nevoie de certificatul de vaccinare pentru a merge la magazinele neesențiale, la muzee sau la saloanele de frumusețe, așa cum e în Germania, mai exact la Berlin. Cine nu e vaccinat, trebuie să aibă test PCR negativ.

Cadru medical, vaccinat: “Mă bucur că am mai multă libertate. Nu merg des la muzee, dar mă bucur că am acest sentiment că pot merge oriunde”.

Și în Slovacia se reia treptat activitatea, dar accesul în anumite magazine, în biblioteci, în biserici sau alte clădiri se face fie cu certificat de vaccinare, fie cu test negativ.

În Ungaria, copiii din clasele primare revin în bănci, deși sindicatele s-au opus categoric, cu argumentul că Ungaria încă se confruntă cu un număr ridicat de cazuri COVID.

Judit Gal, învăţătoare: „Pentru cei mici, lecţiile online nu sunt foarte potrivite. Mulţi elevi şi învăţători consideră că locul lor e în clasă”.

În Elveția s-au redeschis terasele. Deocamdată, restaurantele nu pot servi în interior.

„Ne reluăm şi obiceiurile, mai şi socializăm”.

Finlanda, în schimb, a redeschis complet restaurantele, cu servire atât în interior, cât și afară. Unii patroni însă preferă să țină localurile închise, pentru că din cauza măsurilor anti-COVID, care înseamnă cheltuieli mai mari, reluarea activității nu e rentabilă.

Veste bună pentru șoferi! Acum puteți prezenta polițiștilor permisul și actele mașinii în format digital

Poliția vine cu o veste bună pentru șoferi! Grație tehnologiilor informaționale avansate, acum puteți prezenta polițiștilor de patrulare permisul de conducere și certificatul de înmatriculare al mașinii în format digital, utilizând aplicația EVO, informează unica.md.

Menționăm că, aplicația telefonică #EVO este dezvoltată de Agenția de Guvernare Electronică.

Un cetățean turc, reținut după ce a estorcat 7.000 de euro de la un om de afaceri din Chișinău

Ofițerii CNA și procurorii au reținut în flagrant un cetățean al Turciei în momentul primirii unei sume de 7000 de euro de la un om de afaceri din  capitală. Banii ar fi fost estorcați pentru stoparea unor pretinse investigații efectuate de poliție, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit materialelor acumulate, bănuitul i-ar fi comunicat denunțătorului, care conduce  împreună cu un alt cetățean turc o companie specializată în servicii de call-centru, că Poliția ar investiga anumite aspecte legate de activitatea acestora. Astfel, pentru a-i determina pe oamenii legii să adopte o decizie favorabilă pe marginea investigațiilor, bănuitul ar fi cerut 7000 de euro.

Pe acest caz a fost pornită o urmărire penală în temeiul art. 326 cod penal – traficul de influență. În urma acțiunilor ofițerilor CNA, a fost documentată transmiterea banilor, soldată cu reținerea în flagrant a cetățeanului turc și plasarea acestuia în izolator pentru 72 de ore.

Toate acțiunile au avut loc sub conducerea procesuală a procurorilor din cadrul Procuraturii mun. Chișinău. Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabilă a instanței de judecată.  

Vitezoman surprins cu 180 km/h în apropiere de Peresecina, într-o zonă unde s-au înregistrat 29 de accidente

În această dimineață, polițiștii de patrulare au surprins un șofer de 28 de ani care conducea un Ford cu viteza de #179_km/h, pe traseul R6 (Chișinău-Orhei), în apropierea satului Peresecina, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Șoferul a depășit limita legală cu 89 km/h, iar conform legii, acesta riscă o amendă de până la 5.000 lei și suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de la 60 la 90 de zile.

Amintim că acest segment de drum este unul cu risc sporit de accidente!

De la începutul anului, în această zonă s-au înregistrat 29 de accidente rutiere, în urma cărora o persoană și-a pierdut viața, iar altele 10 au suferit traumatisme.

Ucraina a prelungit starea de urgență și restricțiile până la 30 iunie
Articolul anterior
Din 26 aprilie vor fi permise deplasările după ora 23:00
Articolul următor