În premieră, Moldova va beneficia de un Sistem Informațional în domeniul Protecției Copilului

Astăzi, 3 septembrie, a fost lansat Sistemul Informațional în domeniul Protecției Copilului (SIPC), în cadrul conferinței de închidere a proiectului USAID „Date pentru Impact”, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

  În sprijinul parcursului european al Republicii Moldova și al consolidării democrației sale participative, proiectul „Date pentru Impact” (D4I), finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), a prezentat rezultatele activității sale de patru ani.  Acestea au confirmat angajamentul de a valorifica puterea datelor pentru a îmbunătăți condițiile de viață ale copiilor în dificultate și ale altor grupuri vulnerabile ale populației. Proiectul D4I a sprijinit instituțiile guvernamentale ale Republicii Moldova să ia decizii bazate pe date pentru o mai bună abordare a priorităților naționale în domeniul protecției copilului și asistenței sociale. Cu un buget de 6,3 milioane de dolari, proiectul D4I a activat din luna februarie 2020 până în luna septembrie 2024. Activitățile sale, care au inclus și o componentă specială dedicată refugiaților ucraineni, au fost implementate de Palladium, membru al unui consorțiu internațional condus de Universitatea din Carolina de Nord la Chapel Hill.

Vasile Cușcă, Secretar de Stat, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a declarat: „Colaborarea cu partenerii noștri internaționali prin proiectul „Date pentru Impact” a fost esențială în eforturile noastre de a transforma sistemul de protecție socială și de a ne asigura că politicile noastre sunt bazate pe dovezi solide și orientate către nevoile reale ale cetățenilor. Datorită acestui parteneriat, am reușit să întărim capacitatea instituțiilor noastre de a răspunde mai eficient nevoilor copiilor vulnerabili și ale altor grupuri aflate în dificultate. Rezultatele pe care le-am obținut până acum sunt dovada clară că utilizarea corectă a datelor poate conduce la schimbări pozitive majore. În contextul crizei refugiaților, sprijinul oferit de D4I ne-a permis să gestionăm mai bine situația și să asigurăm protecția și bunăstarea celor mai vulnerabili dintre noi. Suntem hotărâți să continuăm aceste eforturi și să ne asigurăm că toate inițiativele și reformele viitoare vor fi la fel de eficiente și sustenabile”.

Ali Ezzatyar, director adjunct, USAID Moldova, a subliniat importanța sprijinului oferit prin proiectul D4I: „USAID este profund angajată în susținerea democrațiilor emergente și în îmbunătățirea calității vieții celor mai vulnerabili membri ai societății. Proiectul Date pentru Impact reprezintă o componentă esențială a angajamentului nostru față de Republica Moldova. Prin utilizarea datelor pentru a sprijini politici publice eficiente, acest proiect a condus la schimbări sistemice durabile în domeniul protecției sociale și a drepturilor copilului. Suntem mândri de parteneriatul nostru cu autoritățile din Republica Moldova și de impactul concret pe care îl vedem deja asupra vieților copiilor și familiilor din această țară”.

Camelia Gheorghe, directoarea proiectului D4I, a declarat: „Suntem extrem de mândri de progresele pe care le-am realizat în sprijinirea Republicii Moldova în dezvoltarea capacităților sale de a utiliza datele pentru a îmbunătăți viața copiilor și a altor grupuri vulnerabile. Prin colaborarea strânsă cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, agențiile și structurile de asistență socială și mediul academic, am reușit să implementăm soluții durabile care nu doar răspund nevoilor actuale, ci și creează un fundament solid pentru viitor. În special, într-o perioadă marcată de provocări, cum este criza refugiaților, datele ne-au permis să intervenim rapid și eficient. Continuăm să ne angajăm în asigurarea sustenabilității acestor realizări și în extinderea impactului nostru în toate regiunile Moldovei”.

Domenii de sprijin și rezultate cheie

Proiectul D4I în Republica Moldova este implementat în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS), 10 Agenții Teritoriale de Asistență Socială (ATAS), 35 Structuri Teritoriale de Asistență Socială (STAS), 5 universități și 3 colegii tehnice, care sunt, de asemenea, beneficiari ai acestuia. Obiectivul general al proiectului este de a consolida capacitatea internă la nivel național și subnațional pentru a colecta, analiza și utiliza mai bine datele pentru a genera un impact pozitiv asupra copiilor aflați în dificultate și altor grupuri vulnerabile.

Până în prezent, proiectul D4I a înregistrat următoarele realizări notabile: 

  • Implementarea Sistemului Informațional în domeniul Protecției Copilului (SIPC) care furnizează date longitudinale esențiale pentru planificarea și adoptarea politicilor publice în domeniul protecției copilului.
  • Introducerea managementului performanței în sistemul de asistență socială. 
  • Împuternicirea a 1 971 de persoane, inclusiv decidenți din cadrul MMPS, ATAS și STAS, în utilizarea datelor pentru luarea unor decizii informate, contribuind la 26 de schimbări de politici la nivel guvernamental. 
  • Îmbunătățirea accesului la servicii pentru copiii vulnerabili, prin crearea a 18 servicii sociale noi și extinderea capacității a 124 de servicii existente pentru 4 080 de copii din 25 de raioane.

Impactul asupra refugiaților ucraineni

În contextul crizei refugiaților ucraineni, D4I a sprijinit Republica Moldova în gestionarea acestei provocări umanitare prin: 

  • Înființarea a două Camere de Examinare a Datelor la MMPS și în raionul Ștefan Vodă pentru a monitoriza în timp real profilul și nevoile refugiaților, precum și pregătirea pentru scenarii viitoare. 
  • Derularea campaniei „Ajută-mă să te ajut” la inițiativa Primăriei Municipiului Chișinău și în parteneriat cu UNHCR, care a informat peste 315 000 de persoane, dublând numărul de pachete de ajutor umanitar distribuite și triplând accesul refugiaților la servicii medicale.

Marcel Ștefăneț își așteaptă publicul de peste Prut la un spectacol de excepție, pe 14 mai, la Sala Palatului, alături de invitați speciali

Dirijorul și compozitorul Marcel Ștefăneț își așteaptă publicul de peste Prut la un nou spectacol de excepție“ la București – un concert jubiliar – în data de 14 mai, la Sala Palatului, informează unica.md.

Alături de invitați speciali, evenimentul promite să fie o seară plină de muzică și emoție! Acest spectacol va fi o oportunitate specială pentru publicul din România să savureze creația virtuozului violonist moldovean și nu doar.

”Dragi prieteni, pregătiți-vă pentru o seară de neuitat! Mega spectacolul meu jubiliar va fi o explozie de energie, emoție și momente magice. Invitați speciali: Orchestră live “Ethno Republic”, muzică ce vă va ridica în picioare. Nu ratați acest eveniment grandios! Vă aștept să sărbătorim împreună!”, spune maestrul.

Marcel Ștefăneț este cunoscut pentru melodiile sale care combină elemente din muzica populară, balcanică, clasică și jazz, iar concertul jubiliar va include lucrări absolut inedite din repertoriul său.

În scenă vor urca soția și fiica muzicianului Cornelia și Alexandra Ștefăneț, frații maestrului – Edgar și Veaceslav Ștefăneț, dar și renumiți interpreți de pe ambele maluri ale Prutului: Adriana Ochișanu, Adriana Antoni, Marcel Pavel, Leo de la Roșiori, Ana-Maria și Marian Mexicanu, Gabriela Nistor, Monica Anghel, Nicu Paleru, Cristi Nucă, Diana Matei și Marian Cleante, Robert Târnăveanu, Tudor Ungureanu și grupul ”Ștefan Vodă”, dar și ansamblul de dansuri ”Hecenii”.

Concertul jubiliar al maestrului va fi un eveniment deosebit, care va celebra nu doar cariera de succes a artistului Marcel Ștefăneț, ci și va pune în valoare legăturilor culturale între România și Republica Moldova.

Dacă ești din România, pe 14 mai ai ocazia să participi la un spectacol care nu ar trebui ratat!

Bilete pot fi cumpărate AICI!

Unica.md îi urează mult succes maestrului! Recent, Marcel Ștefăneț, alături de soția sa Cornelia Ștefăneț au fost invitați în cadrul unei emisiuni marca unica.md cu Nicoleta Adam. Dacă nu ați urmărit-o vă invităm să o vedeți neapărat.

Caz șocant în Italia: O moldoveancă beată la volan s-a izbit în mașina carabinierilor

O femeie de 36 de ani din R.Moldova este cercetată penal de autoritățile italiene, după ce în noaptea spre 8 aprilie a urcat beată la volan și a provocat un accident rutier cu implicarea unui automobil al carabinierilor. Cazul a avut loc în localitatea Abano Terme din provincia Padova, scrie deschide.md.

Potrivit presei apenine, incidentul a avut loc în jurul orei 02:00, când un echipaj de carabinieri a observat un automobil suspect oprit în apropierea unei tutungerii. Militarii au decis să verifice automobilul, însă în momentul apropierii, vehiculul a pornit brusc, lovind automobilul carabinierilor.

După o scurtă urmărire pe străzile orașului, mașina a fost oprită. În cadrul audierii, militarii au observat că femeia s-ar afla în stare de ebrietate, însă aceasta a refuzat să treacă testul la alcoolemie. Astfel, s-a dispus reținerea acesteia.

Acum, moldoveanca va trebui să răspundă pentru acuzațiile de conducere în stare de ebrietate cu refuzul testării, precum și pentru provocarea unui accident rutier.

Reacția președintelui chinez după ce Trump a impus tarife de 104% Chinei

Preşedintele chinez Xi Jinping a cerut miercuri „întărirea legăturilor strategice cu ţările învecinate” în prima sa apariţie publică de când preşedintele american Donald Trump a crescut tarifele pentru ţara asiatică la 104%, scrie digi24.ro.

Xi, care nu l-a numit pe Trump, şi-a îndemnat oficialii în timpul unei întâlniri de lucru să îmbunătăţească relaţiile cu ţările vecine „prin gestionarea adecvată a diferendelor” în vederea „întăririi legăturilor în lanţurile de aprovizionare”, a informat agenţia oficială de presă Xinhua, informează EFE, potrivit Agerpres.

La întâlnire, Xi a subliniat că relaţiile Chinei cu vecinii săi sunt „la cel mai bun nivel al istoriei moderne”, dar că, în acelaşi timp, Beijingul intră ” într-o etapă crucială profund împletită cu dinamica regională în schimbare şi cu evoluţiile globale”.

Liderul chinez a mai susţinut că diplomaţia chineză cu vecinii săi se va baza pe construirea unei „comunităţi a viitorului comun”, unul dintre cele mai repetate sloganuri ale liderilor Partidului Comunist Chinez (PCC, de guvernământ) care susţine că „prosperitatea este durabilă doar prin truda comună a naţiunilor”.

La reuniune, s-a mai remarcat faptul că Beijingul trebuie să-şi „întărească” „simţul responsabilităţii” şi să menţină „o diplomaţie de vecinătate a prieteniei, sincerităţii, beneficiului reciproc şi incluziunii”. La întâlnire s-a mai subliniat că China ar trebui „susţină ţările din regiune în menţinerea propriilor căi de dezvoltare şi să gestioneze în mod corespunzător conflictele şi diferendele”.

„Trebuie să construim o reţea de interconectare la nivel înalt şi să consolidăm cooperarea în lanţurile industriale şi de aprovizionare”, adaugă textul reuniunii, precum şi „să menţinem în comun stabilitatea regională şi să cooperăm în domeniul securităţii şi al aplicării legii”.

Liderul chinez nu a menţionat în niciun moment Statele Unite, iar până acum Beijingul a subliniat că nu va ceda tarifelor lui Trump. Preşedintele SUA a ordonat marţi un tarif suplimentar de 50% pentru produsele chinezeşti, ducând taxele totale pe mărfurile chinezeşti la 104% şi confirmând o escaladare rapidă a războiului comercial dintre cele două mari economii ale lumii.

Beijingul anunţase anterior un tarif de 34% pentru produsele americane, după ce Trump impusese aceeaşi cotă pentru mărfurile chinezeşti.

Un moldovean de 35 de ani, arestat la Roma și acuzat de agresiune sexuală, tâlhărie, răpire și vătămare corporală a partenerei sale
Articolul anterior
Pria WOMEN IN BUSINESS – eveniment deosebit în R. Moldova care va aduna o comunitate exclusivă de femei lider în domeniul lor
Articolul următor
Close menu