A fost anunțat FACEM (Fondul pentru Antreprenoriat și Creștere a Economiei Moldovei) prin care statul va putea oferi credite la condiții extrem de avantajoase companiilor cu potențial de creștere. Potrivit calculelor făcute de specialiști, costurile creditelor accesate prin FACEM vor fi mai mici cu cel puțin 30 % față de cele practicate pe piața creditară actuală. Zeci de mii de locuri de muncă decente vor fi create datorită acestui fond.
Pentru următorii 3 ani, capitalizarea FACEM va atinge 2.7 miliarde lei. Agenții economici vor putea accesa FACEM prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), începând cu luna noiembrie 2022.
„Un asemenea fond este absolut necesar pentru viitorul nostru european. Mă bucur că, în pofida tuturor crizelor suprapuse, reușim nu doar să îmbunătățim programele pentru antreprenori, să creștem bugetul pentru susținerea IMM-urilor, dar și să venim cu mecanisme pentru fundamentul creșterii economice de viitor”, a menționat prim-ministra Natalia Gavrilița.
Vacanța elevilor din regiunea transnistreană se prelungește până pe 20 ianuarie
Elevii din regiunea transnistreană vor rămâne acasă mai mult decât era planificat inițial. Aceștia vor reveni la cursuri pe 20 ianuarie și nu pe 9 ianuarie. Decizia a fost anunțată de așa-numitele autorități ale regiunii, în contextul dificultăților legate de aprovizionarea cu energie electrică și termică, scrie Moldova 1.
Criza energetică din regiune a dus și la întreruperi de curent frecvente, inclusiv luni dimineață, între orele 8:00 și 12:00, conform unui nou grafic publicat. Situația complicată este alimentată de refuzul Gazprom de a livra gaze naturale către regiune, ceea ce a generat o serie de consecințe grave pentru locuitorii malului stâng al Nistrului.Amintim că locuitorii din regiunea transnistreană au rămas fără gaze naturale și energie termică începând cu 1 ianuarie.
Autoritățile informează despre situația energiei electrice în țară
Celula de criză de la Guvern informează despre situația actuală în sectoarele electroenergetic, al gazelor naturale și al energiei termice, cu date actualizate până la 6 ianuarie 2025, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Pentru malul drept al Nistrului, consumul de energie electrică a fost acoperit integral în perioada 5-6 ianuarie 2025, fără necesitatea activării contractelor de avarie sau a fluxurilor neintenționate. Sursele utilizate pentru asigurarea consumului includ:
SA „Termoelectrica” – 32,35 %
SA „CET-Nord” – 5,12 %
Întreprinderea de Stat „NHE Costești”– 1,21 %
Energie regenerabilă – 11,83 %
Soldul de import al energiei electrice (MD/ RO) – 49,49%
Capacitatea comercială disponibilă pentru import din România prin rețeaua ENTSO-E a fost suficientă pentru a acoperi cererea prognozată. O alocare suplimentară de 364 MW a contribuit la consolidarea securității energetice.
Pentru malul stâng al Nistrului, MGRES (Centrala de la Cuciurgan) și-a ajustat producția prin utilizarea combustibilului alternativ (cărbune), având rezerve estimate pentru 30-50 de zile. Totuși, din cauza consumului ridicat, în regiune continuă deconectările planificate în evantai de energie electrică. Acestea includ localitățile Copanca și Varnița, cu intervale de întrerupere stabilite între orele 17:00-20:00 și 20:00-23:00, conform graficului aprobat de autoritățile regiunii transnistrene.
Presiunile în rețelele de transport gestionate de SRL „Vestmoldtransgaz” se mențin în limitele parametrilor funcționali, variind între 33,0 kg/cm² și 54,8 kg/cm². În acest sector, rezervele de gaze naturale sunt suficiente, iar fluxurile de livrare se desfășoară fără dificultăți.
Unitățile de producție funcționează conform programului stabilit, iar până în prezent nu s-au raportat avarii sau deranjamente în sistem.
Autoritățile îndeamnă cetățenii să utilizeze rațional energia electrică, în special în orele de vârf. Totodată, persoanele afectate de eventualele întreruperi sunt încurajate să contacteze furnizorii locali pentru soluționarea rapidă a problemelor.
Guvernul continuă să monitorizeze situația din sistemele energetice, comunicând publicului informații la zi.
23 de șoferi, prinși cum conduceau în stare de ebrietate, în ultimele zile
23 de șoferi au fost prinși de oamenii legii cum conduceau în stare de ebrietate, în ultimele zile, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.
Cantemir: 6 șoferi cu vârstele cuprinse între 24 și 51 ani au fost documentați de polițiști pentru conducerea în stare de ebrietate. Concentrația de alcool în aerul expirat a variat între 0,63 mg/l și 1,03 mg/l, depășind cu mult limitele legale admise.
Glodeni, satul Ustia. Un șofer de 33 de ani a fost stopat în timp ce conducea neuniform o Dacia. Testul la alcool 0,62 mg/l vapori în aerul expirat.