În R. Moldova va fi implementat sistemul MD-Alert. Cum va funcționa

În Republica Moldova urmează să fie introdus sistemul MD-Alert, similar celui din România, RO-Alert, a declarat la emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova, ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, scrie stri.md.

”Asemănător sistemului care există acum în România, suntem acum în stadiul de fezabilitate fiindcă avem niște particularități speciale și trebuie să avem acest studiu. Avem deja partenerii predispuși să ne ofere sprijin ca acest sistem să fie implementat și în Republica Moldova. Astfel, vom fi mai aproape de cetățeni și cetățenii vor fi mai informați și noi vom putea avea o legătură între instituțiile statului cu autoritatea de menținere și protecția civilă”, a menționat Adrian Efros.

Adrian Efros a mai precizat că instituția pe care o conduce întreprinde și alte acțiuni în vederea eficientizării activității Serviciului 112, care a trecut în subordinea Ministerului.

Totodată doi ofițeri din cadrul Inspectoratului General pentru Situații Excepționale vor fi delegați la Centrul de reacție la crize al Uniunii Europene. Aceștia vor avea acces la instrumentele și mecanismele de protecție civilă pe care le utilizează Uniunea Europeană.

Amintim că, acum opt zile, două persoane din raionul Căușeni au fost găsite fără suflare într-o mașină sub zăpadă, la peste 17 ore de când ar fi anunțat că sunt blocate. Conform informațiilor Serviciului 112, victimele și rudele acestora au apelat la numărul de urgență de opt ori.

Ministrul Educaţiei: Toate tezele universitare vor fi verificate printr-un sistem anti-plagiat. Ce riscă studenţii care copiază

Ministerul Educației și Cercetării intenționează să aplice la nivel național un sistem anti-plagiat pentru a combate fenomenul copierii în învățământul superior, scrie moldova1.md

Anunțul a fost făcut de ministrul Dan Perciun, care a subliniat că noul soft va permite verificarea tezelor de licență, master și doctorat, având acces la baze de date locale și internaționale.

Sistemul va fi administrat direct de minister, nu de universități, și va permite identificarea lucrărilor care conțin fragmente copiate în proporție semnificativă.

Dacă se va constata că teza este copiată cap-coadă, sancțiunile vor fi severe: exmatriculare sau chiar eventuale interdicții de a urma studii superioare pe o anumită perioadă.

„Am chestionat peste 4.000 de studenți, iar aproximativ 40 la sută au recunoscut că la examen se copiază. Vom schimba puțin regulile jocului anul acesta (…) Aici există soluții, de la digitalizarea procesului, până la o monitorizare mai strictă, poate inclusiv din partea ministerului. În sfârșit, am găsit resurse pentru un sistem anti-plagiat la nivel național, astfel încât să avem și noi o verificare a tezelor de licență și master”, a spus Dan Perciun la emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Ungaria anunţă că se retrage din Curtea Penală Internaţională

Ungaria anunţă joi că se retrage din Curtea Penală Internaţională (CPI), în prima zi a unei vizite la Budapesta a premierului israelian Benjamin Netanyahu, pe numele căruia Curtea a emis în noiembrie un mandat de arestare, relatează transnite news.ro cu referire la AFP.

”Ungaria părăseşte CPI. Guvernul va lansa procedura retragerii, în acord cu cadrul internaţional legal”, anunţă pe Facebook şeful cabinetului premierului naţionalist Viktor Orban, Gergely Gulyas.

Budapesta a denunţat în mai multe rânduri această instituţie, pe care o cataloghează drept ”părtinitoare din punct de vedere politic” şi a decis să facă acest pas urmând exemplul lui Donald Trump, care a impus în februarie sancţiuni Curţii, evocând ”acţiuni ilegitime şi fără fundament vizând America şi aliatul nostru apropiat Israelul”.

Curtea cu sediul la Haga, în Olanda, contactată de AFP, a refuzat să comenteze.

Retragerea unui stat intră în vigoare abia la un an după depunerea oficială a dosarului la Secretariatul General al ONU.

Acest anunţ intervine în timp de Viktor Orban îl primeşte pe omologul său israelian – în pofida unui mandat de arestare emis în noiembrie de către CPI pe numele lui Benjamin Netanyahu.

Benjamin Netanyahu a sosit în Ungaria în noaptea de miercuri spre joi şi a fost primit joi dimineța cu onoruri militare.

Ungaria l-a invitat imediat după ce Curtea a emis mandatul, anunţând că este ”şocată de o decizie ruşinoasă”. Israelul a salutat atunci, în schimb, ”claritatea morală” a Ungariei.

Curtea a amintit ”obligaţia morală” a Budapestei şi ”responsabilitatea sa faţă de alte state părţi” de a-i pune în executare hotărârile.

”În cazul unor îngrijorări cu privire la cooperarea cu Curtea, statele o pot consulta”, subliniază un purtător de cuvânt al CPI, Fadi El Abdallah.

”Însă nu lor le revine să stabilească în mod unilateral teminicia hotărârilor CPI”, adaugă el.

Ungaria a semnat în 1999 Statutul de la Roma, tratatul fondator al CPI, pe care l-a ratificat doi ani mai târziu, în timpul primului mandat al lui Viktor Orban.

Însă ea nu a validat Convenţia asociată – din motive de constituţionalitate – şi a anunţat că nu este obligată să se conformeze hotărârilor CPI.

Până în prezent, alte două ţări s-au retras din CPI – Burundi şi Filipine.

Curtea Penală Internaţională, înfiinţată în 2002, are ca misiune să-i judece pe autorii celor mai grave crime comise în lume, atunci când ţările lor nu au voinţa sau capacitatea să o facă ele însele.

Ea are în prezent 125 de state membre, care au ratificat Statutul de la Roma.

Preşedintele rus Vladimir Putin este, la rândul său, vizat din martie 2023 de un mandat de arestare cu privire la presupusa crimă de război de deportare a unor copii ucraineni către Rusia.

Doar 21 dintre cele 60 de mandate emise începând din 2022 de către Curte au fost executate, înaintea arestării recente a fostului preşedinte al Filipinelor Rodrigo Duterte.

Ursula von der Leyen anunță Apocalipsa economică

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a calificat tarifele anunțate de președintele SUA, Donald Trump, o lovitură majoră pentru economia mondială, scrie evz.ro.

Ursula von der Leyen îl acuză pe Trump pentru criza tarifelor

„Să fim clari cu privire la consecințele imense: economia globală va avea de suferit masiv, incertitudinea va declanșa creșterea protecționismului. Consecințele vor fi cumplite pentru milioane de oameni de pe tot globul”, susține lidera executivului UE.

Von der Leyen a mai declarat că tarifele vor avea impact asupra consumatorilor și întreprinderilor, care de obicei ajung să plătească costul suplimentar pentru mărfuri în urma aplicării unor astfel de măsuri. Ea nu a vorbit, însă, niciun moment, de la anunțarea intenției lui Trump de a impune astfel de tarife, despre vreo scădere a taxelor vamale pe care UE le impune SUA.

Von der Leyen plânge de mila celor „vulnerabili”

„Va fi simțit imediat de către consumatori, rănind în special pe cei mai vulnerabili cetățeni”, a susținut Ursula von der Leyen, adăugând că „toate întreprinderile, mari și mici, vor avea de suferit din prima zi”.

Ea a deplâns, de asemenea, caracterul larg al tarifelor, care va afecta dramatic relațiile comerciale cu ceea ce ea a descris drept „cel mai vechi aliat al Europei”.

„Costul de a face afaceri cu Statele Unite va crește drastic”, a spus ea. „Și, în plus, nu pare să existe ordine în dezordine – nicio cale clară în complexitatea și haosul care se creează, deoarece toți partenerii comerciali importanți sunt loviți”.

UE va riposta cu noi tarife pentru mărfurile din SUA

Von der Leyen a anunțat, de asemenea, contramăsurile la tarifele lui Trump – spunând că Europa „finalizează deja primul pachet de măsuri ca răspuns la primele tarife la oțel” și pregătește contramăsuri suplimentare în cazul în care negocierile eșuează.

„Știu că mulți dintre voi vă simțiți dezamăgiți de cel mai vechi aliat al nostru”, a declarat șefa Comisiei Europene.

„Trebuie să ne pregătim pentru impactul pe care acest lucru îl va avea inevitabil”.

Ursula von der Leyen spune că Europa e unită contra SUA

În încheierea declarației sale, von der Leyen a subliniat poziția Europei. „Noi [Europa] suntem împreună în asta: dacă ne înfrunți pe unul dintre noi, ne înfrunți pe toți”, a amenințat von der Leyen. „Unitatea noastră este puterea noastră”.

Președinta CE a mai spus că Europa „va sta de partea celor direct afectați”, notând mai devreme că unele dintre cele mai vulnerabile țări ale lumii sunt afectate de cele mai mari tarife.

„Europa este unită – pentru afaceri, pentru cetățeni și pentru toți europenii și vom continua să construim punți cu toți cei cărora ca noi le pasă de comerțul echitabil și bazat pe reguli ca bază pentru prosperitate”, a mai susținut Von der Leyen, porivit BBC.

Ce limbă vorbea, cu adevărat, Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei
Articolul anterior
Vă planificați o vacanță la munte? Cât a ajuns o singură noapte la 3 stele în Poiana Brașov
Articolul următor
Close menu