În Republica Moldova ar putea fi construite crematorii

Morții în Moldova ar putea fi arși. Un grup de deputați PAS au înregistrat un proiect de lege care prevede crearea crematoriilor umane în țara noastră și posibiltiatea incinerării trupurilor.

În Republica Moldova ar putea fi construite crematorii

Un proiect de lege cu privire la funcționarea cimitirelor a fost înregistrat la Parlament. Inițiativa aparține deputaților Oazu Nantoi și Marcela Nistor și este constituită din șase capitole în care se reglementează un spectru larg de activități specifice precum: înființarea, administrarea, închiderea și desființarea cimitirelor și crematoriilor umane, înhumările, exhumările, reînhumările și incinerarea persoanelor decedate, comunică MOLDPRES.

Potrivit autorilor, proiectul de lege a fost consultat cu Ministerul Mediului și cu cel mai mare administrator de cimitire din Republica Moldova – Întreprinderea Municipală Combinatul Servicii Funerare.

Conform sursei citate, crematoriile umane vor putea fi înființate de către autorități publice centrale, locale sau în parteneriate publice-private. Standardele de autorizare și funcționare, normele tehnice, sanitare și de mediu pentru crematoriile umane vor fi elaborate, actualizate și monitorizate de către Ministerul Sănătății și cel al Mediului.

Înființarea și desființarea crematoriilor umane va avea loc în condițiile Legii 163/2010 cu privire la autorizarea executării lucrărilor de construcție și prevederile Legii nr. 86/2014 privind evaluarea impactului asupra mediului. Administrațiile cimitirelor și crematoriilor umane vor putea amenaja și pune la dispoziția persoanelor interesate, pe baza unui contract, încheiat pe o perioadă determinată, spații speciale destinate păstrării urnelor funerare cu cenușa persoanelor decedate (columbare). La desființarea crematoriului, în cazul prezenței columbarelor, proprietarul crematoriului va fi obligat să aducă la cunoștința publicului, prin intermediul mijloacelor de informare în masă, în prealabil, intenția desființării crematoriului și să asigure eliberarea urnelor funerare către rude.

Administratorii crematoriilor vor avea următoarele obligații: să elaboreze și să respecte Regulamentul de organizare și funcționare a crematoriului; să stabilească regulile privind prestarea serviciului de incinerare, în conformitate cu standardele elaborate de ministerele Sănătății și Mediului; să întocmească, să păstreze registrele de evidență și arhivă; să stabilească regulile de acces în crematoriu și orarul de funcționare a columbarelor; să asigure servicii de relații cu publicul și informarea vizitatorilor columbarelor.

Administrațiile crematoriilor vor asigura și întocmirea și păstrarea registrului de evidență în care se vor înscrie în mod obligatoriu următoarele date: numărul dosarului de incinerare, ziua, luna și anul plasării în columbar a urnei funerare, datele de identificare ale persoanei decedate, data decesului, numele și adresa persoanei care a comandat incinerarea.

Potrivit proiectului, pentru fiecare incinerare realizată, administrația crematoriului uman va trebui să întocmească un dosar de incinerare, care va include următoarele documente: copia certificatului de deces sau copia unui alt act care confirmă decesul; avizul organelor de poliție; cererea de incinerare și contractul aferent; actul de predare-primire a urnei funerare.

Documentul stabilește că se interzice incinerarea: persoanelor decedate neidentificate; persoanelor decedate cărora nu li s-a emis certificatul de deces sau un alt act care confirmă decesul; persoanelor străine decedate în Republica Moldova în lipsa aprobării oficiului consular din Moldova al țării al cărei cetățean a fost persoana decedată.

Autorii documentului susțin că necesitatea adoptării prezentului proiect de lege rezultă din faptul că în Republica Moldova nu există o lege ce ar reglementa activitatea cimitirelor și crematoriilor umane, în conformitate cu cele mai bune practici internaționale. În prezent, cadrul normativ referitor la organizarea și funcționarea cimitirelor este asigurat de mai multe acte normative, hotărâri și regulamente (Regulamentul cu privire la cimitire, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 1072/1998), ale căror conținut este învechit, iar domeniul crematoriilor umane nu este reglementat de legislația Moldovei.

Proiectul de lege urmează a fi supus avizării, expertizei anticorupție și consultării publice în conformitate cu prevederile cadrului normativ în vigoare.

Conform datelor oficiale, în Republica Moldova există, pentru fiecare comunitate urbană minimum câte un cimitir, iar doar pe teritoriul municipiului Chișinău sunt amplasate 11 cimitire, care se întind pe o suprafață de aproximativ 200 de hectare. În funcție de capacitatea de administrare a acestora, cimitirele și unele sectoare din cimitirele mai mari se află într-o stare care variază de la bună la abandonate. În același timp, pe teritoriul Moldovei, în condițiile lipsei unui cadru de reglementare, nu există crematorii umane, iar cetățenii țării noastre utilizează în aceste scopuri crematoriile din Ucraina și România.

La Soroca a fost dezvelit un bust în memoria scriitorului Dumitru Matcovschi

Un bust în amintirea regretatului poet Dumitru Matcovschi a fost inaugurat în Parcul „Mihai Eminescu” din municipiul Soroca.

La Soroca a fost dezvelit un bust în memoria lui Dumitru MatcovschiFoto: Vadim Șterbate

Instalată de curând, sculptura a fost sfințită de către un sobor de preoți, iar elevii de la liceele din oraș au adus omagii marelui scriitor. Ei au recitat poezii și au prezentat scenete din dramaturgia lui Matcovschi, transmite moldova1.md.

Poetul Dumitru Matcovschi își trage rădăcinile din fostul județ Soroca. De aceea, sorocenii au considerat necesar ca pe aleea din parcul scriitorilor să fie instalat un bust al poetului. Lucrarea artistică a fost realizată de către o echipă de sculptori, selectată de Ministerul Culturii.

Sculptorul Victor Macovei a spus că bustul este turnat din bronz, iar postamentul din piatră de Cosăuți.

„Patru luni a durat modelul în lut, apoi transpunerea în bronz și montarea pe loc”, relatează autorul sculpturii.

În semn de recunoștință, tinerii au adus omagii marelui scriitor, recitându-i poeziile și interpretând cântece pe versurile sale.

VOX: „A revenit aici, la Soroca, în centrul județean marele poet Dumitru Marcovschi, cel care a fost pentru noi model de curaj, de spiritualitate, de patriotism și rămâne așa și astăzi.”;

„Îi multumim pentru moștenirea pe care ne-a lăsat-o în mii de biblioteci din țară, în instituții școlare. Să-i promovăm și să-i cinstim opera, să-l avem alături mereu.”

La eveniment au fost prezenți locuitori ai raionului, Consulul general al României la Bălți și familia poetului.

Petrișor Dumitrescu, consulul general al României în Republica Moldova, a declarat că acțiunea la care asistă e un gest de eternizare a memoriei unei mari personalități a neamului.

„E un răspuns pentru ceea ce ne-au lăsat generațiile anterioare. E un raspuns la păstrarea vie a amintirii marilor scriitori ai neamului românesc și reprezintă o mărturie pentru generațiile viitoare cu privire la tot ce facem noi pentru binele lor.”

Familia lui Dumitru Matcovschi a fost reprezentată de ginerele său, Leonid Smolnițchi, care a îndemnat la lectura moștenirii lăsate de poet.

„Ne bucură faptul că se mai găsește lume care nu uită de marele poet Matcovschi și să știți că Matcovschi zicea: când mă voi duce, de-acum mai puțină atenție, mai mult citiți ceea ce am scris. Este un exemplu și vor fi multe, multe generații în viitor.”

Pentru bustul scriitorului, din bugetul raionului Soroca au fost alocați cca 300.000 de lei.

Suprafețele agricole cultivate cu cereale sunt într-o stare foarte bună

Suprafețele agricole însămânțate cu grâu, orz și rapiță sunt într-o stare satisfăcătoare și foarte bună.

Unde să înfiinţezi o fermă de cereale – Capital

Acest lucru a fost menționat, astăzi, 26 iunie, de șefii direcțiilor agricole raionale în cadrul unei videoconferințe, cu participarea viceprim-ministrului Vladimir Bolea și secretarilor de stat. Totodată, au declarat că spațiile de depozitare din R. Moldova sunt pregătite corespunzător pentru noua recoltă, iar roada din acest an va fi mai bogată, transmite www.stiri.md.

Audiența a fost informată de către specialiștii din cadrul ministerului cu privire la cele mai recente prețuri de tranzacționare și evoluția acestora de la bursele internaționale pentru grâu, orz, porumb și rapiță. Aceștia afirmă că în următoarea perioadă nu se așteaptă majorări semnificative a prețurilor, fiind lansat îndemnul către agricultori de a-și vinde marfa, întrucât depozitarea și păstrarea producției necesită cheltuieli suplimentare.

Vicepremierul Vladimir Bolea a declarat că autoritățile sunt axate pe diminuarea prețului de producție.

„Vom rambursa acciza la motorină și va fi restituit TV-ul în contul agricultorilor. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare împreună cu Guvernul sunt în proces de identificare a resurselor financiare pentru subvenționarea îngrășămintelor”, a declarat ministrul.

Suplimentar vicepremierul a menționat că în comun cu autoritățile ucrainene sunt depuse eforturi pentru transferul fluxurilor de produse agricole către calea ferată, în scopul eliminării blocajelor rutiere și în vederea reducerii timpului de așteptare la punctele de trecere a frontierei.

Tudor Chirilă a transmis un mesaj puternic moldovenilor, în cadrul unui concert susținut la Chișinău

În cadrul unui concert susținut la Chișinău, artistul român Tudor Chirilă a transmis un mesaj puternic moldovenilor.

Mesaj lui Tudor Chirilă, la Chișinău: România - mai dezvoltată în UE

Solistul trupei Vama a îndemnat publicul să analizeze evenimentele care se desfășoară în jurul lor și, totodată, a subliniat că România s-a dezvoltat datorită apartenenței la Uniunea Europeană, iar cei care spun opusul, minte, transmite TV8.md.

„Ar trebui să vă intereseze un pic mai mult ce se întâmplă jurul vostru, cine fură miliardul, cine vă conduce și așa mai departe. Noi nu suntem cel mai bun exemplu și dacă România are vreo șansă acum și este o țară un pic mai dezvoltată decât ar fi putut să fie, asta este doar pentru că se află în Uniunea Europeană. Cine vă spune altfel, e vagabond și vă minte”, a afirmat Chirilă.

Declarațiile lui Tudor Chirilă au fost întâmpinate cu aplauze de către publicul prezent la concert.

Mesaj lui Tudor Chirilă, la Chișinău: România - mai dezvoltată în UE

Ambuteiaje imense în Capitală, după suspendarea parțială a traficului pe strada Mihai Viteazul
Articolul anterior
Alte cinci persoane, reținute în cadrul investigării pregătirii dezordinilor în masă în timpul protestului desfășurat la data de 12 martie
Articolul următor