În Republica Moldova au scăzut drastic vânzările de apartamente şi automobile

Războiului ruso-ucrainean a declanşat şi o criză economică iar oamenii sunt tot mai reticenţi în a face investiţii. În Republica Moldova au scăzut drastic vânzările de apartamente şi automobile. O recunosc chiar cei din domeniu – cererea este mult mai mică în această perioadă. Experţii motivează că atâta timp cât situaţia este incertă în Ucraina, oamenii nu fac investiţii pe termen lung. Vânzările de apartamente au scăzut brusc de când a început războiul în Ucraina.

Această imagine are atributul alt gol

VICTOR CERNOMORCENCO, specialist imobiliare, a declarat pentru TVR Moldova: „Avem aceeaşi situaţie aşa cum a fost la începutul pandemiei, piaţa practic s-a blocat. Adică noi nu vorbim nici de o scădere bruscă de preţuri, nici de o creştere fulminantă de preţuri. Pur şi simplu piaţa este îngheţată, dar încet, încet, lucrurile deja se mişcă din loc. Reieşind din situaţia pe care o avem în regiune, oamenii nu se simt chiar siguri, respectiv ei amână decizia de cumpărare sau de a vinde”.

Cererea pentru vânzarea apartamentelor a scăzut, în schimb, cea pentru chirii este în creştere.

VASILE COJUHARI, specialist imobiliare: „Partea dată, într-adevăr avem o insuficienţă de apartamente pe piaţă. Nu spunem datorită clienţilor de peste hotare, dar datorită refugiaţilor, cărora le punem la dispoziţie toate apartamentele pe care le avem.Sunt o anumită categorie care au ridicat preţurile, nu toţi. Sunt clienţi care le dau pe o perioadă mai îndelungată: un an, doi, trei, ei rămân la preţutile care au fost”.

Vânzările de automobile au scăzut şi ele.  În luna februarie şi prima jumătate a lunii martie s-au vândut cu peste 40 % mai puţine maşini faţă de aceiaşi perioadă a anului trecut.

PETRU VETRICI, manager marketing, companie de vânzări auto: „Se înregistrează o scădere a potenţiallor clienţi în salon. Practic, dacă la începutul lunii februarie, lumea făcea coadă la maşini, acum avem maşini libere, care în orice moment pot fi luate. Lumea, foarte rar intră în salon în perioada dată”.

Experţii susţin că oamenii preferă să ţină banii la ciorap şi nu se aventurează să facă achiziţii majore.  

VIOREL GÎRBU, expert economic: „Cetăţenii încearcă să-şi salveze în special mijloacele financiare pe care le au. Un comportament foarte calculat, rezervat, fiindcă noi nu ştim cum arată viitorul. Aici vorbim nu doar de persoanele fizice, dar şi cele juridice. Din acest motiv, bunurile de lungă durată, nu vor înregistra o cerere similară cum a fost în perioada anterioară”.

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Lego a vândut în timp record toate figurinele Zelensky
Articolul anterior
Vitaliy Klitscko: „Primarii asigură protecția oamenilor și tocmai din acest motiv au devenit ținta agresorului”
Articolul următor