În Republica Moldova doar 7% din deșeurile de ambalaje de la produsele puse pe piață se reciclează, restul ajung la gropile de gunoi

Republica Moldova nu reușește să își atingă țintele de reciclare pe care şi le-a impus – aproximativ 17% din deșeurile de ambalaje de la produsele puse pe piață. De la începutul acestui an, doar 27% dintre producătorii şi marii comercianţi autohtoni au aderat la un sistem de colectare a deșeurilor de ambalaje sau şi-au organizat singuri un astfel de serviciu. Specialiştii trag un semnal de alarmă și spun că e nevoie de măsuri mai stricte în domeniul gestionării deşeurilor.

foto: iStock

De la începutul acestui an, companiile din Republica Moldova sunt obligate să asigure reciclarea a aproximativ 17% din ambalajele produselor pe care le scot pe piaţă. Însă acest procent nu a fost atins până acum, afirmă specialiştii, conform TVR Moldova.

DUMITRU SOBOLEV, manager, companie specializată în gestionarea deşeurilor:

„Dacă de la 1 ianuarie la noi au aderat şi au trasferat responsabilitatea mai mult de 65 de producători şi importatori mari din Republica Moldova, păi noi deja aproximativ două mii de tone de deşeuri de ambalaje, în numele lor au fost colectate şi reciclate de pe cinci tipuri de material: lemn, ambalaj din metal, ambalaj din plastic, sticlă şi hârtie şi carton.” Plasticul se numără printre ambalajele cel mai des folosite de basarabeni.

O cantitate importantă de deşeuri din plastic este exportată pentru reciclare în România. Pentru a facilita astfel de exporturi, la mijlocul lunii septembrie a intrat în vigoare o hotărâre de guvern ce a eliminat mai multe bariere birocratice.

MARIUS MOROZAN, ambasador al reciclării, companie specializată în colectarea şi valorificarea deşeurilor: „ Ne-a uşurat procesul de export enorm de mult. Deja la data de astăzi avem peste 200 de tone exportate prin noua metodă. Ea practic a eliminat mijlocaşii şi mai multe aspecte birocratice, câteva instituţii, şi procesul are loc cu mult mai repede şi rezultatul vorbeşte de la sine.” Chiar şi aşa rata medie de reciclare a acestui tip de deșeu în Republica Moldova este de doar 7%. Aşa se face că peste 90% din resturile de plastic ajung la gropile de gunoi care, în general, nu au autorizaţie de mediu. De aceea, specialiştii spun că e nevoie de măsuri mai drastice din partea statului pentru protejarea mediului.

IULIAN GAMUREAC, preşedinte, companie specializată în gestionarea deşeurilor: „Acei producători, importatori care plasează pe piaţă produse care se încadrează în responsabilitatea extinsă a producătorului să nu poată face import atât timp cât nu prezintă la serviciul vamal acel certificat precum că sunt conformi. Acesta e un moment. Al doilea moment este să fie corelată amenda celor care nu sunt conformi, corelată cu legislaţia din Republica Moldova.” De cealaltă parte, autorităţile Republicii Moldova dau asigurări că anul viitor vor creşte, din nou, pedepsele pentru poluarea mediului şi, în paralel, vor creşte şi ţintele de reciclare a deşeurilor. INA COŞERU vicepreşedinte, Comisia Mediu, Climă și Tranziție verde: „Începând cu anul viitor vom aplica pedepse mai dure ca să ne asigurăm că toţi agenţii economici vor încheia contracte cu asociaţiile colective. Mai mult decât atât în 2024, vom modifica şi ţintele cu 10-15%, noi ţară candidat la Uniunea Europeană nu mai putem sta aşa. Trebuie să avem ţinte ambiţioase aşa cum ele sunt stabilite în ţările Europene.” În Republica Moldova, de exemplu, amenda pentru poluarea mediului cu o tonă de plastic este acum de 4.500 de lei dar ar urma să crească anul viitor până la 10 mii de lei. Cele mai multe state membre UE au reușit să atingă ținta de reciclare a deșeurilor de ambalaje în proporţie de 55%.

Mihai Popșoi, întrevedere la Londra cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

În marja vizitei oficiale la Londra, vicepremierul Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, David Cameron și cu ministra pentru Europa, Nus Ghani.

Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale moldo-britanice, cu accent pe fortificarea capacităților instituțiilor naționale, reformele implementate de către țara noastră în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum și aspecte ce țin de securitatea regională.

Au fost abordate și acțiunile care ar putea fi întreprinse pentru a facilita conversiunea permiselor de conducere moldovenești și liberalizarea accesului producției moldovenești pe piața britanică.

„I-am mulțumit ministrului britanic de externe pentru faptul că, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sprijină constant dezvoltarea și consolidarea democrației și rezilienței Republicii Moldova”, a menționat ministrul Popșoi.

La rândul său, omologul britanic a asigurat de susținerea Regatului Unit pentru modernizarea țării noastre.

Ucraina: o bătrânică a străbătut circa 10 km prin bombardamente pentru a ajunge pe un teritoriu controlat de ucraineni

Lidia Stepanivna, în vârstă de 98 de ani, a străbătut circa 10 km prin bombardamente până a ajuns pe un teritoriu liber, controlat de ucraineni.

Ucraina: O bătrână a mers mai mulți km pe jos prin bombardamenteFoto: Poliția Ucrainei

Casa femeii din localitatea Oceretine a fost distrusă de ruși, iar rudele sale au fost rănite, scrie www.stiri.md, conform presei ucrainene.

O zi întreagă femeia a mers fără mâncare sau apă, a căzut de câteva ori fără putere. În plină luptă, bătrână a rămas miraculos nevătămată.

Seara, bătrâna a fost observată pe drum de militari, care au predat-o polițiștilor. Aceștia au dus-o la un adăpost pentru cetășenii evacuați, unde a primit îngrijirile necesare. În prezent, oamenii legii caută rudele femeii.

„Am supraviețuit acelui război și trec prin acest război. A rămas fără nimic”, spune femeia.

O companie italiană a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor la Căinari

Compania italiană LEONEVA a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor în Republica Moldova. Amplasată în orașul Căinari, afacerea italiană, a generat în jur de 25 de locuri noi de muncă și mai urmează și altele.

Fondatorul companiei, Leone Piero Antonio, care se află în Republica Moldova din 2020, a reușit deja să proceseze și să exporte mai bine de 3500 de tone de fructe, transmite IPN.

Fondatorul și administratorul companiei LEONEVA, Leone Piero Antonio, le-a mulțumit tuturor participanților la acest eveniment, spunând că reprezintă un pas important.

Omul de afaceri precizează că, lansarea și desfășurarea afacerii sale este un lucru de echipă care ajută Republica Moldova să fie și mai vizibilă în lume.

Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, a menționat că fabrica italiană pentru procesarea fructelor reprezintă o mișcare substanțială în acest domeniu.

Și este de remarcat faptul că, LEONEVA conlucrează cu un partener important, cunoscut ca unul dintre cei mai mari producători și exportatori de fructe la nivel global.

În următorii doi ani, urmează să fie create și alte oportunități noi de angajare. Este vorba despre o investiție de circa 1,5-2 milioane de euro.

La evenimentul de inaugurare a participat și viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al economiei și digitalizării.

„Suntem aici pentru a inaugura o nouă investiție italiană în Republica Moldova, în Căinari. Ne bucurăm foarte mult de faptul că, oameni de afaceri italieni găsesc oportunități aici, în Republica Moldova. Ne bucurăm foarte mult de fiecare asemenea pas, oricât de mic, care ne integrează tot mai mult în piața europeană”, a menționat Dumitru Alaiba.

„Atunci când un antreprenor găsește oportunitate în Republica Moldova și investește aici, acest fapt nu poate să nu bucure. Aceasta generează capacitate de export, aceasta generează locuri de muncă. Bine ați venit în Republica Moldova”, a mai spus Dumitru Alaiba, precizând că în 2023 Moldova a livrat cele mai multe prune pe  piața europeană.

sursa: www.agrobiznes.md

Mii de copaci au fost plantaţi în peste 70 de localităţi din Republica Moldova, în prima zi a campaniei de împădurire
Articolul anterior
Imnul Republicii Moldova, tradus în limba rusă într-un manual școlar. Reacția Ministerului Educației
Articolul următor