În Republica Moldova, zilnic, circa 30 de persoane solicită ajutor în urma violenței în familie

Zilnic, la numărul 112, sunt recepționate, un număr de circa 30 de solicitări legate de violență în familie. Totuși, apelanții, în cele mai dese cazuri, aceștia refuză să ofere informații suplimentare de frică pentru consecințe grave care pot urma. Mai exact, este vorba de frica de a rămâne undeva, în stradă, fără adăpost, de a fi aspru judecate de familie, ce vor spune părinții, copii.

Serviciul 112 precizează că în astfel de situații se regăsesc multe femei și fete din R.Moldova, iar de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, Serviciul îndeamnă pe toți la curajul de a cere ajutor.

Potrivit unui comunicat al instituției, în majoritatea cazurilor victimele nu au curajul să ceară ajutor, sunt terifiante de consecințe și din această cauză refuză să denunțe agresorul sau să ceară ajutor, se liniștesc singure, fără a vorbi cu nimeni, sau se împacă cu ideea și au speranța că agresorul se va schimba. Dar, teroarea se manifestă, în continuare și poate fi oprită, doar, atunci când vor solicita și vor accepta ajutor și suport!

Ulterior, femeile, copiii acestora, rudele apropiate sună înspăimântați la numărul de urgență 112: „Amenințările cu violența nu se mai opresc, Veniți, opriți-l! Tata o bate pe mama, ginerele o amenință cu moartea pe fiica mea, copilul meu sare la bătaie, la vecini se aud zgomote puternice și strigăte, soțul este în stare de ebrietate, e incontrolabil, mă agresează, nu mai suport, copiii mei sunt în pericol, Veniți, Vă rog!”

„Parcă sunt secvențe scoase din filme de groază, dar sunt situații reale prin care trec femeile și tinerele din R.Moldova”, precizează Serviciul.

În acest context, Serviciul Unic de Urgență 112 îndeamnă să apelați cu încredere numărul unic de urgență 112. Dacă ești victimă a violenței sau cunoști pe cineva care este într-o situație care poate pune în pericol viața cuiva, indiferent dacă este vorba de intimidare, agresiune sau abuz, aveți curajul să cereți ajutor.

România, țara cu cea mai tânără bunică. Are 23 de ani

România este ţara care are cea mai tânără bunică, la 23 de ani, cu minore însărcinate la 12 ani şi fete de 14 ani cu câte doi copii, scrie presa de peste Prut.

Potrivit Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), inclusiv din acest motiv, printre prevederile noului contract-cadru, intrat în vigoare la 1 iulie, figurează şi o serie de capitole care privesc adolescentul.

„Printre prevederile pe care le anunţ în acest nou contract, în această prelungire, pentru că este o prelungire a contractului de la 01.07.2023, avem şi prevederi care privesc adolescentul. Putem consilia adolescentul împotriva bolilor cu transmitere sexuală, împotriva riscului de dependenţă de alcool, dependenţă de droguri, dependenţă de jocuri de noroc, dependenţă de jocuri video.

Avem, din păcate, fetiţe care sunt cu sarcini la 12 ani, la 14 ani au doi copii. Suntem ţara care are cea mai tânără bunică, la 23 de ani. Este cutremurător să vezi la ce sunt supuşi copiii noştri! Şi atunci, refuzul de a discuta despre sănătatea acestor fetiţe şi acestor copii, care îşi încep viaţa sexuală foarte devreme, rămâne încă sub semnul întrebării, încă rămâne sub semnul stigmei sociale”, a spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş.

„Ascultaţi-i pe tineri. Haideţi să încercăm să-i prevenim”

Experta a făcut un apel la părinţi şi la bunici să vorbească cu tinerii, să îi încurajeze pe copii să spună ce gândesc. „Vorbiţi cu ei pentru că noi, cei care poate că am fost altfel crescuţi, avem nevoie să ne aplecăm spre ei. Este ceea ce vă rog cel mai mult: Ascultaţi-i pe tineri!

Haideţi să încercăm să-i prevenim şi să prevenim îmbolnăvirile. Haideţi să recunoaştem că există nişte probleme. Nu pot să concep secolul 21 fără să vorbeşti cu copiii tăi. Sexualitatea nu este o ruşine, dar este o ruşine să nu vorbim despre sănătatea dentară, să nu vorbim despre sănătatea corpului, să nu vorbim despre ceea ce este normal fiziologic în organismul nostru.

E normal să avem cultură medicală în şcoli şi îmi menţin părerea fermă. Este obligatoriu să avem educaţie medicală în şcoli. Este obligatoriu să vorbim şi să ne asumăm să fim un exemplu pentru copiii noştri”, a mai declarat preşedintele CNAS, potrivit Agerpres.

Caz șocant într-un oraș din Turcia. Mai mulți oameni au fost răniți, după ce scara rulantă de la metrou și-a schimbat brusc direcția

Cel puțin 11 persoane au fost rănite într-o stație de metrou din Turcia, după ce scara rulantă și-a schimbat brusc direcția de mers.

Accidentul a avut loc în stația de metrou Uçyol, din Izmir, Turcia. Scara rulantă și-a aschimbat brusc direcția de mers din cauza unei defecțiuni, iar 11 oameni, care se aflau în acel moment pe scară, s-au dezechilibrat și s-au accidentat. 

Momentul a fost surprins de camerele de supraveghere.

Martorii au sărit imediat în ajutorul răniților, iar la fața locului au fost chemate echipaje de intervenție. 

Accidentul a avut loc în condițiile în care au fost efectuate lucrări de mentenanță a scărilor rulante din această stație cu doar o zi înainte.

Lucrările de reparație a podului din Basarabeasca au fost finalizate

La Basarabeasca a fost finalizată reparația podului de pe drumul R3. Circulația rutieră pe podul de șosea a fost redeschisă pe 5 iulie, informează Administrația de Stat a Drumurilor. 

(FOTO) Lucrările de reparație a podului din Basarabeasca au fost finalizate. Cât au costat

Podul reparat are o lungime de 89,1 m și o lățime totală de 11,30 m, incluzând parapetele de siguranță a traficului și parapetele pietonale. Lucrările de reparație au început în iulie 2023, fiind executate în termenii stabiliți. Reabilitarea podului a costat peste 22 milioane de lei. Banii au fost alocați din Fondul rutier.

(FOTO) Lucrările de reparație a podului din Basarabeasca au fost finalizate. Cât au costat

(FOTO) Lucrările de reparație a podului din Basarabeasca au fost finalizate. Cât au costat

(FOTO) Lucrările de reparație a podului din Basarabeasca au fost finalizate. Cât au costat

(FOTO) Lucrările de reparație a podului din Basarabeasca au fost finalizate. Cât au costat

(FOTO) Lucrările de reparație a podului din Basarabeasca au fost finalizate. Cât au costat

Pieton din Capitală, la un pas de a fi spulberat în timp ce traversa alergând pe zebră. Video cu impact emoțional!
Articolul anterior
Cristiano Ronaldo a stabilit două recorduri cu un singur gol la Cupa Mondială 2022
Articolul următor