În Sfântul Munte Athos există 12 pustnici nevăzuți. Unul dintre ei s-a arătat recent

Într-un moment de profundă revelație spirituală, pagina de Facebook ATHOS a împărtășit cu comunitatea sa o fotografie cu o valoare extraordinară. Capturată de un pelerin în timpul călătoriei sale la Schitul Lacu, imaginea dezvăluie varful Athon, cel mai înalt punct din Sfântul Munte Athos, la o altitudine impresionantă de 2033 metri. Dar această fotografie ascunde mai mult decât frumusețea naturală; ea a surprins, cu îngăduința divină, locul unde se roagă unul dintre pustnicii nevăzuți ai muntelui, scrie aznews.ro.

Miracolul Nevăzut: Pustnicii Ascunși ai Athosului Dezvăluiți într-o Fotografie Binecuvântată

Acești pustnici nevăzuți, în număr de 12, sunt cunoscuți pentru viața lor ascetică și profundă, petrecându-și zilele în rugăciune, departe de ochii lumii. Ei se arată rar și numai dacă aleg, momentele lor de apariție fiind considerate adevărate binecuvântări. Este o tradiție că, atunci când unul dintre ei trece la cele veșnice, numai Maica Domnului are autoritatea de a alege călugărul care îi va lua locul, continuând astfel lanțul neîntrerupt de rugăciune și sacrificiu.

Imaginea postată pe Facebook nu este doar o dovadă a prezenței lor sfinte, ci și un memento al puterii rugăciunii care, potrivit părintelui Ioan, este atât de intensă încât transformă locul într-un „vulcan de rugăciune”. Rugăciunile acestor pustnici, alături de cele ale altor monahi cunoscuți și necunoscuți, sunt pilonii care susțin lumea, menținându-ne în harul lui Dumnezeu. Această împărtășire de către părintele Ioan vine ca un testament al credinței neclintite și al recunoștinței față de jertfa nevăzută a acestor slujitori ai Domnului, care ne mai rabdă pe noi și lumea prin rugăciunile lor.

Expoziție cu prezentare de film la Muzeu! Timpuri pe care nu le-a vrut Dumnezeu: „Foametea organizată de URSS în Basarabia (1946-1947)”

În data de 26 aprilie 2024, la ora 15:00, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, în colaborare cu Muzeul Virtual al Foametei din Basarabia, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării USM și Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”, organizează un eveniment dedicat comemorării victimelor foametei din 1946-1947, cu genericul „Timpuri pe care nu le-a vrut Dumnezeu”.

Activitatea cuprinde vernisarea expoziției de planșe „Foametea organizată de URSS în Basarabia (1946-1947)” și prezentarea filmului documentar „Omorâți prin înfometare”, realizat de Mariana S. Țăranu, conferențiar universitar, doctor în istorie și jurnalistul Vitalie Guțu, lector universitar. În același context, va fi organizată o masă rotundă dedicată acestei tematici tragice, cu participarea istoricilor, personalităților politice, jurnaliștilor și preoților.

Prin acest eveniment, urmărim consemnarea Zilei comemorării victimelor foametei organizate în RSS Moldovenească în anii 1946-1947, marcată în cea de-a treia sâmbătă a lunii aprilie, conform deciziei Parlamentului Republicii Moldova din 7 aprilie 2022. Foametea organizată de regimul totalitar sovietic în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească a fost  una dintre cele mai odioase crime contra umanității. Studiile științifice, culegerile de documente, memoriile și amintirile martorilor oculari reflectă amploarea acestei tragedii produse în spațiul pruto-nistrean. Rezultatele cercetărilor denotă că foametea a distrus viețile a peste 10% din numărul total al populației RSS Moldovenești (circa 200 000 de oameni). 

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și partenerii evenimentului urmăresc sensibilizarea opiniei publice asupra jertfei ce a marcat destinul oamenilor, indiferent de etnie și origine socială.

Vă așteptăm pentru un eveniment de reculegere și comemorare a victimelor foametei.

Mun. Chișinău, str. M. Kogălniceanu 82

Autoritățile alocă milioane de lei pentru eficientizarea energetică a blocurilor de locuit și a caselor individuale

În următorii trei ani, autoritățile își propun să aloce aproximativ 690 de milioane de lei din bugetul de stat pentru eficientizarea energetică a blocurilor de locuit și a caselor individuale, iar cu sprijinul partenerilor de dezvoltare aceste mijloace ar putea fi dublate, a declarat directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Ion Muntean, la Radio Moldova.

Potrivit lui Ion Muntean, renovările vor conduce la economii de energie de până la 40%.

„Prima etapă a programului prevede că 75% din resursele financiare sunt alocate pentru sectorul rezidențial multietajat. Aici, putem indica clădirile administrate de asociația de proprietari în condominiu și sunt clădiri care au fost date în exploatare până în 2005. Deci, aceștia sunt principalii beneficiari. Peste 25% sunt destinate gospodăriilor casnice individuale, la prima etapă, dar ponderea acestora poate crește, pe măsură ce anumiți parteneri de dezvoltare spun că sunt interesați de case individuale”, a spus Muntean.

Săptămână trecută, Guvernul a aprobat Programul de finanțare a Fondului pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial pentru perioada 2024-2027. Programul urmărește renovarea unei suprafețe încălzite de cel puțin 507 mii de metri pătrați din clădirile sectorului rezidențial, adică circa 8500 de apartamente, sau circa 5000 de case individuale.

Este permis să transporți medicamente în bagajul personal? Precizările Serviciului Vamal

Călătorii care sosesc sau pleacă din Republica Moldova au dreptul de a transporta în bagajele personale medicamente care urmează să fie utilizate, din motive medicale, personal de către aceștia sau de către animalele care îi însoțesc.

În cazul medicamentelor eliberate cu prescripție medicală (rețetă) este permisă transportarea acestora peste frontiera vamală în cantități care nu le depășesc pe cele indicate în prescripția medicală conform tratamentului prescris.

În acest sens, este necesar să prezentați Serviciului Vamal actele care justifică eliberarea medicamentelor pentru efectuarea tratamentului prescris (prescripția instituției medicale, alte acte care justifică eliberarea și traversarea medicamentelor peste frontiera vamală).

Persoanelor fizice le este permisă introducerea și scoaterea pe/de pe teritoriul țării a medicamentelor pentru consumul personal, în dependență de statutul legal al acestora, mai multe detalii puteți accesa aici.

IMPORTANT!

Introducerea și scoaterea pe/de pe teritoriul țării a substanțelor stupefiante sau psihotrope de către persoane fizice (călători) este interzisă.

Substanţele stupefiante, psihotrope şi precursorilor acestora, supuse controlului sunt aprobate prin Hotărârea de Guvern nr.1088/2004. 

Câte milioane au făcut florăriile și restaurantele de la noi de Ziua Îndrăgostiților
Articolul anterior
21 februarie – Ziua Internațională a Limbii Materne
Articolul următor