În timp ce unii moldoveni se întrec al cui castel e mai pompos, alții locuiesc în cicioabe sau bordeie

În timp ce unii moldoveni râvnesc la palate ori case pompoase, sunt oameni care se mulțumesc cu locuințele lor modeste, de peste o sută de ani, săpate în pământ. De bordeie vorbim, pe când localnicii preferă să le spună băști. Da, sunt puține la număr, iar traiul în ele devine o raritate. Însă, tocmai acest lucru le face unice și admirate de turiști. Locuiește în pământ și Maria Ardeleanu, o octogenară din satul Rogojeni, raionul Șoldănești, care nu a renunțat la bordei nici după ce și-a construit casă cu soțul. Aici și-a trăit cei mai frumoși ani, aici și-a crescut copiii, de aici și-a petrecut pe ultimul drum soțul și tot aici vrea să moară și ea, se arată într-un reportaj de la TV8.

Amplasată la poalele stâncilor, gospodăria mătușii Maria este prima care îți iese în cale. Ca un mărgăritar, frumos îngrijită și scăldată de soare, casa bătrânească cucerește pe oricine care trece pe alături. Mai ales că este puținele în care există și un bordei. Am bătut ușor în ochiul geamului, fără să știm că bătrânica dormita în acel moment. Dar s-a înviorat pe loc când am rugat-o să ne povestească despre traiul într-un bordei.

În timp ce turiștii admiră forma estetică și unică a locuinței, mătușa Maria savurează confortul pe care îl oferă bașca. Vara e răcoare, iar iarna este cald. Nu s-a despărțit de ea, chiar dacă alături și-a construit o casă, mai spațioasă.

O ajută prin gospodărie una dintre fiice, care s-a mutat cu traiul nu departe – în stația Rogojeni, acolo unde casele sunt mai moderne, iar localitatea este situată pe loc drept, având și drumuri mai bune, dar și alte facilități. Ca ziua să decurgă mai ușor, iar liniștea să nu-i țiuie în urechi, mătușa Maria se mai ia cu singura sursă de zgomot, pe care o poate controla oricând – radioul.

Nu are bașcă, dar se bucură că datorită lor satul este încă viu și atractiv pentru cei din jur.

Și-ar dori un televizor, dar crede că deja e prea bătrână pentru asta.

„- Eu nu mă supăr pe bordei. Dar bordei este și la porci.

-Vă vine lumea? Este interesată de construcție?

 -Vin, vin, mai ales aici la mine. Dar mi-e cam rușine, că sunt bătrână și nu prea pot face curățenie”, susține gospodina.

Sute de oameni o vizitează anual, curioși să vadă cum arată o bașcă și cum e să trăiești într-un așa tip de locuință. În timp, această locuință și gospodina casei au căpătat o faimă națională.

În Republica Moldova, băști mai poți întâlni în satul Țîra și el amplasat pe malul Răutului. Potrivit datelor, acolo mai sunt păstrate circa 30 de băşti, dar foarte puține sunt utilizate de săteni.

permisele de conducere moldovenești vor putea fi convertite mai ușor în Franța

Autoritățile din Moldova și Franța vor converti reciproc permisele de conducere. Membrii Guvernului de la Chișinău aprobă la ședința de miercuri, 25 septembrie, înțelegerea dintre cele două state, scrie realitatea.md.

Documentul a fost semnat la Paris, pe 12 iulie 2024. Ministerul Afacerilor Externe va notifica, după decizia Executivului de la Chișinău, autoritățile franceze despre aprobarea acordului.

Prin intermediul înțelegerii, autoritățile își propun astfel să simplifice procedurile, pentru titularii documentelor eliberate în Moldova sau Franța. Potrivit declarațiilor făcute anterior de către ministrul Afacerilor Interne Efros, ambele state vor beneficia urmare a semnării documentului.

Actualmente, Republica Moldova are semnate acorduri privind convertirea permiselor cu mai multe state, printre care Turcia, Lituania, Italia, Albania, Spania, negociază documente similare cu guvernele altor țări și a emis o declarație comună de intenție cu Germania, privind transcrierea acestor tipuri de documente.

Majoritatea cetățenilor susțin aderarea R.Moldova la UE

Majoritatea cetățenilor sunt pentru aderarea R.Moldova la Uniunea Europeană. Datele se regăsesc într-un sondaj prezentat de compania iData, scrie deschide.md.

Astfel, 56,1% sunt pentru aderare la UE, în timp ce 34,2% sunt împotrivă.

Întrebați dacă susțin Unirea R.Moldova cu România, 35,7% din respondenți au dat răspuns pozitiv, în timp ce 54,8% – au declarat că sunt contra.

Sondajul a fost realizat în perioada 13-18 septembrie pe un eșantion de 1021 de respondenți din 293 de localități. Marja de eroare este de +/-3%.

Mii de oameni au participat la Festivalul Pădurii din acest weekend

Reședința prezidențială de la Condrița, a găzduit, în premieră Festivalul Pădurii, un eveniment inedit ce se înscrie armonios în eforturile silvicultorilor și societății de a planta puieți forestieri pentru sporirea suprafețelor împădurite, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Festivalul Pădurii vine să promoveze unitatea omului și a naturii și inițiativele frumoase ce contribuie la calitatea mediului și protejarea resurselor naturale.

Una din aceste inițiative este și „Programul Naţional de Extindere şi Reabilitare a Pădurilor”, ce va aduce până în anul 2032 nu mai puțin de 145 000 ha de noi terenuri plantate cu păduri și suprafețe imense cu păduri reabilitate. Proiectul cu ample plantări forestiere este inițiat de Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu și asumat de silvicultori în cooperare cu întreaga societate.

Silvicultorii au avut o prezență activă la Festivalul Pădurii și au vorbit despre rolul fondului forestier, inclusiv prin expoziții în care s-au regăsit produsele pădurii, materiale promoționale și discuții despre campaniile de împădurire și posibilitatea de participare la ele.

Atmosfera a fost amplificată de concerte live, ateliere creative și meșteșugărești, expoziții interesante și multe alte momente ce au promovat ecosistemul forestier și conștientizarea rolului pădurilor. Deși accesul a fot gratuit, participanții au avut posibilitatea să procure bilete speciale pentru ca banii obținuți să fie utilizați la plantările din această toamnă. Într-o perioadă în care problemele de mediu devin tot mai stringente, această solidaritate poate ajuta eforturilor de împădurire și de protejare a mediului înconjurător.

Publicul a savurat la maximum posibilitatea de a cunoaște și discuta despre natură, probleme de mediu și soluții prin implicarea și contribuția fiecărui cetățean. 

„Natura și oamenii s-au întâlnit la reședința de stat de la Condrița. Este unul dintre evenimentele pe care Moldsilva le-a planificat pentru a promova proiectele de protejare a mediului. Nu puteam găsi o altă zi mai potrivită pentru acest festival decât ziua în care specialiștii din silvicultură își sărbătoresc ziua profesională. Oamenii trebuie să înțeleagă importanța pădurilor pentru viața și sănătatea lor”, a spus Victor Durbală, directorul Moldsilva.

Niciun moldovean nu a avut de suferit în atacurile masive de azi dimineață din Ucraina
Articolul anterior
”Trăia cu un făt mort în pântec, știind de fapt că este viu”. Cum a mințit-o medicul de la Polizu pe o femeie care urma să devină mamă
Articolul următor