În trei zile vom avea un preț mai mic la curent! Comisia pentru Situații Excepționale a dispus revizuirea tarifelor pentru energia electrică

ÎCS „Premier Energy” SRL și SA „Furnizarea Energiei Electrice Nord” vor înainta către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în termen de o zi lucrătoare de la data semnării noilor contracte de procurare a energiei electrice, cererea de ajustare a prețurilor pentru furnizarea energiei electrice, scrie sinteza.org.

Decizia a fost aprobată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), prezidate de prim-ministra Natalia Gavrilița. Noile tarife, revizuite de ANRE, vor fi făcute publice în termen de 3 zile lucrătoare, cu aplicarea acestora începând cu 2 decembrie curent. 

O altă decizie a Comisiei ține de acoperirea cheltuielilor suportate pentru gestionarea crizei refugiaților. În acest sens, Ministerul Finanțelor va aloca 275,5 mii lei din fondul de intervenție a Guvernului structurilor teritoriale de asistență socială, antrenate direct în procesul de gestionare a fluxului migraţional şi de refugiați. Banii vor fi redirecționați către consiliile raionale din Anenii Noi, Călărași, Ștefan Vodă, Telenești și Soroca, în scopul acordării sporului de compensare pentru munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate, în perioada iulie-octombrie anul curent. 

Totodată, au fost revizuite sumele alocate centrelor de plasament temporar pentru refugiați din Republica Moldova. 4352,5 mii lei vor fi alocați pentru întreținerea centrelor de plasament temporar pentru persoane refugiate, instituite de autoritățile publice locale de nivelul întâi și doi, iar pentru cele create de instituțiile bugetare din subordinea Ministerului Educației și Cercetării va fi alocată suma de 9,9 mii lei. În același timp, Ministerul Muncii și Protecției Sociale va primi circa 2254,5 mii lei în scopul acoperirii costurilor de funcționare a centrelor de plasament temporar pentru persoane refugiate, create de instituțiile bugetare din subordinea ministerului, întreprinderile de stat, societățile cu capital majoritar de stat și organizațiile necomerciale.

În legătură cu sistarea activităţii de bază a C.I.E. „Moldexpo” S.A, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale va acoperi cheltuielile de salarizare a personalului antrenat în gestionarea Centrului de plasament temporar pentru refugiaţi din cadrul Moldexpo, pentru perioada lunilor iunie – octombrie 2022. 

Membrii CSE au mai decis că, pe perioada stării de urgenţă, prin punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene Mirnoe-Tabaki, Vulcănești-Vinogradovka și Giurgiulești-Reni, va fi permis importul produselor petroliere, prin intermediul mijloacelor de transport auto.

De asemenea, a fost prelungit, până la 31 decembrie 2022, termenul de valabilitate a Autorizației de mediu privind gestionarea deşeurilor și a Autorizației de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe, eliberată pentru SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească”.

Peisaje apocaliptice în Brazilia după inundațiile record

Peisaje apocaliptice în sudul Braziliei. Sute de localități se confruntă cu inundații fără precedent în ultimii zeci de ani. Catastrofa a provocat moartea a cel puțin 78 de oameni. Trei mii de militari, pompieri și salvatori au fost mobilizați în sprijinul sinistraților, dar operațiunile sunt extrem de dificile, scrie digi24.ro.

Autoritățile descriu regiunile afectate drept „adevărate zone de război” care vor avea nevoie de un plan de reconstrucție după modelul celor post-conflict. 105 oameni sunt încă de negăsit. Datele preliminare arată că peste 100.000 de oameni au fost nevoiți să fugă din calea apelor, dar pagubele sunt imposibil de estimat în acest moment. Inundațiile au fost devastatoare și au provocat alunecări de teren, au prăbușit poduri și au distrus drumuri în statul Rio Grande do Sul din sudul Braziliei.

În zonă au fost probleme cu alimentarea cu energie electrică și cu comunicațiile.. Peste 800.000 de oameni nu mai au apă potabilă, potrivit agenției de protecție civilă, care a citat cifre de la compania de apă Corsan. Pe rețele sociale au apărut imagini cu operațiuni dramatice de salvare și cu locuitorii din orașul Canoas aflați până la umeri în apa plină de noroi și formând  un lanț uman pentru a trage bărcile care transportau oamenii salvați.

Președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva a vizitat pentru a doua oară Rio Grande do Sul duminică, însoțit de ministrul Apărării José Múcio, ministrul de Finanțe Fernando Haddad și ministrul Mediului Marina Silva, printre alții. Liderul de stânga și echipa sa au cercetat străzile inundate din Porto Alegre cu un elicopter.

„Trebuie să încetăm să fim luați prin surprindere de dezastre. Trebuie să le prevenim și să intervenim”, a spus Lula. În timpul liturghiei de duminică de la Vatican, Papa Francisc a spus că se roagă pentru populația statului. „Fie ca Domnul să primească morții și să le mângâie familiile și pe cei care au fost nevoiți să-și părăsească casele”, a spus el. Ploile abundente au fost al patrulea astfel de dezastru ecologic în stat într-un an, după inundațiile din iulie, septembrie și noiembrie 2023, care au ucis 75 de persoane.

Străzile municipiului Chișinău au fost aproape pustii de Paște

Ne-am obișnuit să vedem străzile capitalei înghesuite de mașini, iar în ore de vârf, ambuteiaje de minute în șir. Situația e total opusă în ziua de Paște. Azi, arterele Chișinăului sunt aproape pustii. Iată cum am surprins orașul în imagini, scrie agora.md.

În mare parte, străzile din Chișinău sunt la 5 mai aproape pustii. Iar în regiunile în care fluxul de mașini este activ, se circulă cu ușurință.

Rar, prin parcurile capitalei, pot fi observați oameni ieșiți la plimbări. Însă imaginile de duminică duc mai curând la gândul că mulți dintre locuitorii Chișinăului au ales să sărbătorească în afara orașului.

Iată cum arată arterele capitalei.

O biserică de lemn a ars în totalitate după slujba din noaptea de Înviere. Cauza incendiului, o lumânare rămasă aprinsă

O biserică de lemn dintr-un sat din Alba a ars în întregime după slujba din noaptea de Paşti, cauza probabilă a incendiului fiind o lumânare aprinsă, lăsată nesupravegheată, scrie zdg.md.

„În cursul dimineţii am fost informaţi, printr-un apel prin SNUAU 112, de către îngrijitorul bisericii din satul Ghioncani, comuna Întregalde, de faptul că biserica ar fi ars în totalitate”, a informat, duminică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba.Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Alba, Alex Crişan, la faţa locului s-a deplasat un echipaj de stingere cu apă şi spumă din cadrul Secţiei de Pompieri Câmpeni pentru stingerea ultimelor focare rămase aprinse.Acesta a precizat, pentru AGERPRES, că în biserică a fost oficiată slujbă în noaptea de Înviere.„Cauza probabilă a producerii incendiului a fost stabilită ca fiind o lumânare aprinsă, lăsată nesupravegheată”, a precizat Alex Crişan.Nu au fost înregistrate victime. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au anunţat că în cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă.Biserica a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Cu ce oficiali americani s-a întâlnit președintele Maia Sandu la Washington
Articolul anterior
Moldsilva dă start livrării brazilor. Va asigura piaţa cu peste 50 de mii de pomi de Crăciun
Articolul următor