Se împlinesc opt ani de la asasinarea lui Boris Nemțov. Opozantul rus a avertizat încă în 2011 că Ucraina ,,nu va dori niciodată să devină parte a Rusiei”

Boris Nemțov, un mare opozant al lui Vladimir Putin, a fost asasinat în 2015, chiar la 27 februarie. Fostul vicepremier rus a avertizat, înainte să moară, despre situația gravă din Ucraina.

Recent s-au împlinit opt ani de la asasinarea lui Boris Nemțov, opozantul care a avut curaj să-l înfrunte pe Vladimir Putin. Pe fondul invaziei fără milă din Ucraina, declarațiile făcute de Boris Nemțov revin în actualitate.

Într-un ultim interviu acordat cu doar câteva ore înainte să fie asasinat, fostul vicepremier rus a vorbit despre ororile pe care le-ar putea întâmpina Ucraina. De asemenea, Nemțov i-a făcut și un portret psihologic lui Putin. ”Putin înseamnă criză, Putin înseamnă război”, afirma Nemțov, conform publicației Newsweek.

Personajul care l-a înfruntat pe Putin atâția ani îl numea pe liderul de la Kremlin un om ”mai periculos decât au fost sovieticii.” 

Boris Nemțov, opozantul lui Putin, a fost ucis în 2015. El criticase prima intervenție a Rusiei în Ucraina

Boris Nemțov avertisase după protestele pro-europene din Ucraina din 2013 că relația dintre Kiev și Moscova va fi tot mai tensionată. Totodată, opozantul președintelui rus afirmase încă din 2011 că ”Ucraina nu vrea să devină parte a Rusiei”. El a criticat din plin intervenția armatei rusești și anexarea Crimeei.

”Ucraina nu vrea să devină parte a Rusiei lui Putin. Pentru ei suveranitatea și independența sunt valori neclintite. Ucrainenii cred că Moscova atârnă peste ei încă din secolul al XVII-lea, dar Kievul este liber acum”, spunea Nemțov, în 2011, cu patru ani înainte să fie asasinat, potrivit Vox.com.

Pe fondul tensiunilor apărute după anexarea Crimeei și desfășurarea de trupe în Donetsk și Luhansk (2014), Boris Nemțov atrăgea atenția că ”dacă nu oprim această nebunie, consecințele pentru noi toți vor fi devastatoare.”

”Războiul se întâmplă, soldații ruși sunt acolo, dar Kremlinul neagă și pretinde [Guvernul] că nu are nimic de-a face cu aceste tancuri și regimente din Donetsk. Același lucru este valabil și pentru fascism – există în Rusia, dar autoritățile spun că luptăm împotriva fascismului în Ucraina. Dacă nu oprim această nebunie, consecințele pentru noi toți vor fi devastatoare”, a declarat Nemțov în ultimul său interviu.

”Putin minte. Dar el nu poate ascunde lucrurile la nesfârșit. Vor fi din ce în ce mai multe morminte. Iar oamenii vor considera că este rău că se luptă cu un popor frate (n.r. – se referea la intervenția militară a Rusiei în regiunile separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Luhansk). Hitler a avut un motiv să nu atace Austria”, adăuga Nemțov, conform financialtimes.com

Într-o atmosferă ostilă, întreținută printre alții și de televiziunea publică rusă, Nemțov a fost asasinat pe 27 februarie 2015, la mică distanță de Kremlin, în timp ce făcea pregătiri pentru un marș anti-guvernamental.

Cum a ajuns Boris Nemțov un adversar de temut al lui Putin?

În anii ’90, Boris Nemțov a fost unul dintre apropiații președintelui Boris Elțin, fiind unul dintre arhitecții reformelor de piață din Rusia. Elțin l-a avut în vedere pentru succesiunea la funcția de președinte al Federației Ruse, însă în cele din urmă a fost ales Vladimir Putin.

Iniția, Nemțov a salutat inițial numirea lui Putin, pentru a deveni ulterior un opozant important al președintelui.

Ultimul interviu al lui Boris Nemțov. ”Putin este foarte periculos”. Ce ar putea duce la căderea președintelui rus?

”Putin este foarte periculos. Este mai periculos decât au fost sovieticii. În Uniunea Sovietică, deciziile privind războiul, deciziile de a ucide oameni, nu erau luate doar de Brejnev sau nici de Andropov, dar așa funcționează acum.(…)

Uitați-vă la [președintele sârb Slobodan] Milosevic și la sancțiuni. Într-un an și jumătate sau doi, oamenii vor începe să înțeleagă că Putin este responsabil. Prin urmare, treaba mea ca politician și blogger este simplă: Să le arăt că Putin înseamnă criză, Putin înseamnă război.

(…) Opoziția va apărea în armată și în serviciile speciale. De ce? Pentru că vor începe să-și dea seama că Putin a trădat armata. Uite, armata luptă în Ucraina, dar el spune că nu este așa, ei sunt uciși, iar el nu îi ajută.

Oamenii care cunosc pe cineva care are o astfel de experiență vor fi din ce în ce mai mulți. Și din asta va apărea un dezgust profund, în armată și în serviciile speciale”, a precizat Boris Nemțov într-un interviu acordat chiar înainte să moară, conform Financial Times.

Liderul rus de opoziţie Boris Nemţov a fost asasinat în plină stradă la Moscova, pe 27 februarie 2015. Acesta se întorcea acasă de la un restaurant și traversa un pod din apropierea Kremlinului.

O maşină în care se aflau patru persoane a oprit chiar în vecinătatea lor. Asasinul l-a împuşcat în spate cu câteva focuri de armă pe opozantul lui Vladimir Putin. Video:

sursa

Agenții economici au mai multe depozite bancare, decât iau credite

Deși sistemul bancar al Republicii Moldova oferă dobânzi competitive pentru agenții economici, 90% din creditele noi accesate de către aceștia compensează creditele vechi. Chiar și cele 10% care sunt credite noi, ca volum sunt mai mici decât depozitele agenților economici din bănci. „Agenții economici au mai multe depozite bancare, decât au luat credite bancare. Acest lucru înseamnă că economia noastră are o problemă foarte mare, care nu a mai fost înregistrată vreodată”, a declarat Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, vineri, 22 noiembrie, în cadrul emisiunii săptămânale „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Analizând volumul creditelor noi accesate, de la bănci, de către persoanele juridice, expertul a spus că în  2000 acesta era de 2,8 miliarde de lei (mild/lei), în 2005 – 12,3 mild/lei; 2015 – 21,5 mild/lei; 2020 – 23,6 mild/lei; 2023 – 37,5 mild/lei; iar în 2024, primele nouă luni – 31,6 mild/lei. „În cele trei trimestre, volumul creditelor contractate de către companiile moldovenești au atins un record fără precedent în istoria țării – 31,6 mild/lei. În valoare anuală, a depășit cifra de 42,2 mild/lei. Așa ceva nu a fost niciodată. Până în 2010, creditarea a ajuns la 21 mild/lei. Apoi, zece ani, creditarea nu a depășit 23 mild/lei anual. A crescut, din 2020 și până la jumătatea lui 2022, la 36 mild/lei. De atunci și până la începutul anului curent, s-a stat la nivelul de 37 mild/lei, iar de la începutul anului avem o accelerare”, a spus expertul.

Despre modificarea soldului creditelor bancare, accesate de către persoanele juridice, expertul a declarat că în 2020 s-au luat credite noi de 23,7 mild/lei, iar suma creditelor vechi întoarse a fost de 20,6 mild/lei. În 2021, suma creditelor noi luate a totalizat 28,9 mild/lei, iar a creditelor vechi întoarse – 24,8 mild/lei. În 2022: credite noi luate – 36,4 mild/lei, iar creditele vechi întoarse – 31,6 mild/lei. 2023: credite noi – 37,5 mild/lei, iar credite vechi întoarse – 37,3 mild/lei. În 2024, în primele nouă luni: credite noi – 31,6 mild/lei, iar credite vechi întoarse – 27 mild/lei. „90% din creditele noi  luate practic acoperă întoarcerea creditelor vechi. Din 2020 și până în prezent, mediul de afaceri a luat credite noi de 157,5 mild lei și au întors credite vechi de 141,3 mild lei. Creditarea reală a fost de 16,2 mild/lei”, a declarat expertul.

Cu referire la creditarea netă a mediului de afaceri de către bănci, Veaceslav Ioniță a menționat că agenții economici, au luat în trimestrul trei din 2024 credite în valoare de 11,9 mild/lei, au întors credite vechi de 10 mild/lei și au făcut depozite bancare de 2,8 mild/lei. Astfel, creditarea netă a fost negativă. „Au luat credite de 11,9 mild/lei, au întors băncilor pentru creditele vechi 10 mild/lei și au făcut depozite la bănci de 2,8 mild/lei. Ei au luat din bănci 11,9 mild/lei, dar au dus la bănci 12,8 mild/lei. Creditarea netă a fost negativă. Cifra impresionantă de 11,9 mild/lei, din trimestrul trei, nu spune nimic dacă nu ne uităm la depozitele pe care le-au făcut agenții economici. Din cele 19 trimestre, din 2020 și până în prezent, în 12 trimestre creditarea netă a agenților economici a fost negativă. Ei au dus mai mulți bani la bănci decât au luat credite. Indicatorul care ne arată situația din economie nu este volumul de credite noi luate, nu este soldul creditelor noi luate, dar este creditarea netă”, a declarat Veaceslav Ioniță.

Analizând creditarea netă a mediului de afaceri de către sistemul bancar, de-a lungul timpului, economistul a menționat că în 2000 a fost de 1,1 mild/lei; în 2005 – 4,1 mild/lei; 2010 – 12,4 mild/lei; 2012 – 18,8 mild/lei; 2015 – 17 mild/lei; 2020 – 0,5 mild/lei; 2022 – 2,4 mild/lei; 2023 – minus 8,2 mild/lei; iar în 2024, trimestrul trei – minus 9,4 mild/lei. „Până în 2012, creditarea netă a fost în creștere. Agenții economici, anual, luau mai multe credite, decât făceau depozitele. După 2012/2013 a fost o scădere continuă a creditării nete a businessului. În 2021 a fost înregistrat un fenomen fără precedent în istoria țării. Creditarea netă a fost negativă. Volumul creditelor luate a fost mai mic cu 700 mil/lei decât volumul depozitelor făcute. În acest an, creditarea netă a ajuns la un nivel mic. Agenții economici țin în bănci cu 9,4 mild/lei mai mult decât au luat credite. Avem acest indicator arată că problema nu este în sistemul bancar, dar în mediul de afaceri, care este unul foarte sensibil și foarte slab. Se teme să facă investiții și acest lucru se vede clar pe creditarea netă a businessului”, a menționat economistul.

Raportat la PIB, creditarea netă a persoanelor juridice de către bănci în 2000 a fost de 5,6%; în 2005 – 9,1%; 2007 – 14,7%; 2008 – 12,5%; 2010 – 12,8%; 2012 – 17,8%; 2015 – 11,7%; 2020 – 0,3%; 2022 – 0,9%; 2024, estimat – minus 2,9%. „Maxima a fost atinsă în 2012. De atunci suntem în cădere, iar din 2021 avem o situație fără precedent. Creditarea netă a businessului este negativă. Nu știu dacă undeva în lume mai este așa ceva”, a mai menționat economistul.

Făcând o corelație între creditele și depozitele bancare ale persoanelor juridice, analistul economic a afirmat că în 2005 sau luat credite de 8,4 mild/lei, iar depozitele făcute au fost de 4,3 mild/lei. În 2010, credite – 22,9 mild/lei, iar depozite – 10,5 mild/lei. 2013: credite – 37,3 mild/lei, depozite – 20,5 mild/lei. 2018: credite – 25,5 mild/lei, depozite – 21,8 mild/lei. 2023: credite – 38,6 mild/lei; depozite – 46,8 mild/lei. 2024, primele nouă luni: credite –  43,2 mild/lei, depozite – 52,6 mild/lei. „Din 2023, volumul depozitelor crește constant. Agenții economici nu se creditează, cu banii proprii nu știu ce să facă și îi duc la bănci. Creditele au crescut și ele, dar mult mai lent decât depozitele. Pentru prima dată acest fenomen a fost vizibil în 2021. În 2023 s-a repetat și în 2024 se repetă”, a afirmat analistul economic.

Referindu-se la dobânda medie a creditelor noi luate de către persoanele juridice de la băncii, expertul a declarat că în 2000, creditele în lei aveau o dobândă de 33,1%, iar cele în valută – 16,7%. 2003: creditele în lei – 19%, iar creditele în valută – 10,8%. 2006: creditele în lei – 17,8%, cele în valută – 11%. 2008: creditele în lei – 20,8%, în valută – 12%. 2014: creditele în lei – 10,2%, iar în valută – 8%. 2016: creditele în lei – 14,1%, cele în valută – 5,9%. 2021: creditele în lei – 8,2%, creditele în valută – 4%. 2023: creditele în lei – 12,1%, în valută – 6,1%. 2024: primele nouă luni: creditele în lei – 8,9%, în valută – 6,3%. „Scăderea dobânzii la creditele în lei a accelerat creditarea, dar depozile totuși sunt mai mari”, a spus expertul.

Analizând termenul creditelor noi luate de către persoanele juridice de la bănci, Veaceslav Ioniță a declarat că în 2020, creditele luate pe un termen mai mare de 5 ani au fost de 2,1 mild/lei; de până la 12 luni – 3,1 mild/lei; de la 1 la 2 ani – 7,1 mild/lei; iar de la 2 la 5 ani – 11,2 mild/lei. În 2024, în primele nouă luni: până la 12 luni – 1,6 mild/lei; peste 5 ani – 3,4 mild/lei; de la 1 la 2 ani – 9,6 mild/lei; iar de la 2 la 5 ani – 16,9 mild/lei. „Creditele luate până la un an practic dispar. Au crescut brusc, la sfârșitul lui 2022, începutul lui 2023, pe fundalul crizei de atunci. Agenții economici s-a împrumutat pe termen scurt. Acum, creditele luate pe un termen mai mare de cinci ani înregistrează creșteri. Acestea sunt credite investiționale. Agenții economici, timid, înclină spre credite investiționale”, a declarat economistul.

Despre credite noi luate de către persoanele juridice de la bănci, în funcție de valută, potrivit economistului, în 2020: credite în lei – 13,7 mild/lei; credite în valută – 10 mild/lei. În 2021: credite în lei – 16,8 mild/lei, credite în valută – 12,2 mild/lei. 2022: credite în lei – 19,5 mild/lei, credite în valută – 17 mild/lei. 2023: credite în lei – 22,6 mild/lei, credite în valută – 15, 1 mild/lei, iar în 2024, în primele nouă luni: credite în lei – 19,9 mild/lei, credite în valută – 11,7 mild/lei. „În prezent, circa 65% din toate creditele noi care se dau sunt în lei. Un an mai deosebit a fost 2022, când Federația Rusă a început războiul contra Ucrainei. Atunci a fost înăsprită politica monetară de către Banca Națională. Atunci moldovenii au luat mai multe credite în valută. La noi, foarte rare au fost perioadele când s-au luat mai multe credite în valută. În rest, moldovenii practic se împrumută în lei”, constată economistul.

Cu referire la soldul creditelor bancare ale persoanelor juridice, analistul economic a menționat că în 2000 acesta a fost de 2,2 mild/lei. În 2005 – 8,4 mild/lei. 2010 – 22,9 mild/lei. 2013 – 37, 3 mild/lei. 2018 – 25,5 mild/lei. 2020 – 29,4 mild/lei. 2023 – 38,6 mild/lei. 2024, primele nouă luni – 43,2 mild/lei.

Despre creditarea mediului de afaceri, de către bănci, raportat la PIB, a afirmat că în 2000 a fost de 11,3%; 2005 – 19,4%; 2010 – 27,3%; octombrie 2014 – 33,9%; 2015 – 22,9%; 2019 – 13,5%; 2020 – 15,7%; 2022 – 14,9%; 2023 – 13,8%; 2024, primele nouă luni – 14,4%. „Cu ritmul cu care mergem, restabilirea economiei, pe care am avut-o până la jaful bancar, în cel mai bun caz, ne va lua încă vreo zece ani. Sper foarte mult că 2025 va fi anul când creditarea netă, nu pretind că va fi pozitivă, dar cel puțin va avea o tendință clară de restabilire. Un indicator care ar arăta că are loc o însănătoșire a economiei”, a concluzionat Veaceslav Ioniță.

Sume uriașe în valută și hrivne, nedeclarate, depistate la câțiva ucraineni în vama Sculeni

În data de 22 noiembrie 2024, la pista de control pentru ieșirea din țară prin Postul Vamal Sculeni, funcționarii vamali, în colaborare cu angajații IGPF și ofițerii Frontex, au depistat mijloace bănești nedeclarate în timpul verificării unui mijloc de transport de model „BMW M760LI,” înmatriculat în Ucraina, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Vehiculul era condus de un cetățean ucrainean în vârstă de 54 de ani, având ca pasageri doi compatrioți. Toți au comunicat că nu transportă bunuri pasibile declarării.

În cadrul controlului vamal, în bagajele șoferului, printre lucrurile personale, au fost depistate mijloace financiare: 10.860 USD, 300 EUR și 201.140 grivne ucrainene (UAH).

Concomitent, în bagajul unui pasager, un bărbat în vârstă de 53 de ani, au fost depistate sume în valută: 3.800 EUR, 10.300 USD și 4.870 grivne ucrainene (UAH).

Controlul bancnotelor a fost realizat cu ajutorul echipamentului de numărare și verificare al bancnotelor, donat recent de Ministerul Afacerilor Externe al României, prin intermediul RoAid.

Mijloacele financiare ce depășesc echivalentul sumei permise pentru transportare fără declarare obligatorie au fost ridicate, iar persoanele riscă să fie sancționate contravențional în conformitate cu prevederile art. 43¹ și art. 287 alin. (10) din Codul Contravențional.

Serviciul Vamal reamintește tuturor că declararea sumelor ce depășesc plafonul legal este obligatorie. Respectarea normelor vamale contribuie la asigurarea unui proces sigur și transparent la frontieră. 

„A câștigat o femeie frumoasă, în sfârșit!” Val de reacții după desemnarea Miss Universe 2024

Victoria Kjaer Theilvig, o tânără în vârstă de 21 de ani, a fost încoronată Miss Universe 2024, iar desemnarea ei a stârnit ample comentarii printre utilizatorii de internet, scrie peroz.ro.

La doar 21 de ani, Victoria a reușit să învingă peste 120 de concurente din toate colțurile lumii, fiind desemnată Miss Universe 2024 după o competiție acerbă, care s-a desfășurat în Mexico City.

Ediția din acest an a fost mai tradițională, deși concursul a fost cumpărat recent de un mogul media din Thailanda, un susținător fervent al drepturilor persoanelor transgender.

Desemnarea Victoriei vine la scurt timp după ce Rikkie Valerie Kolle, în vârstă de 22 de ani, a devenit prima persoană transgender încoronată Miss Olanda.

De asemenea, Angela Ponce, prima femeie transgender care a concurat la Miss Universe, a deschis calea pentru altele cu câțiva ani mai devreme, când a devenit prima femeie trans care a câștigat titlul de Miss Spania.

Încoronarea Victoriei a fost celebrată de fani din toate colțurile lumii, care au considerat întoarcerea la normalitate această victorie.

„Știre de ultimă oră. Fanii sunt șocați după ce o femeie biologică a câștigat Miss Universe 2024”, a scris pe rețelele sociale comentatorul Matt Wallace.

„Ne-am întors la normalitate. Felicitări, Danemarca”, a scris un alt utilizator.

„Super. Această competiție a fost câștigată de o femeie frumoasă, în sfârșit!”, a fost de părere un alt internaut. 

Care au fost concurentele clasate pe locurile secunde la Miss Universe 2024

Spectacolul strălucitor a început cu prezentarea a 30 de concurente, pe baza rezultatelor evenimentului preliminar de joi, care a inclus un concurs naţional de costume flamboaiante. Semifinalistele au defilat apoi în costume de baie, înainte ca 12 dintre ele să avanseze la prezentarea în rochii de seară.

Madonna, în doliu. Veste zdrobitoare pentru diva muzicii pop
Articolul anterior
Ani grei de închisoare pentru profesorul din Edineț care a violat șapte minore
Articolul următor