Se împlinesc opt ani de la asasinarea lui Boris Nemțov. Opozantul rus a avertizat încă în 2011 că Ucraina ,,nu va dori niciodată să devină parte a Rusiei”

Boris Nemțov, un mare opozant al lui Vladimir Putin, a fost asasinat în 2015, chiar la 27 februarie. Fostul vicepremier rus a avertizat, înainte să moară, despre situația gravă din Ucraina.

Recent s-au împlinit opt ani de la asasinarea lui Boris Nemțov, opozantul care a avut curaj să-l înfrunte pe Vladimir Putin. Pe fondul invaziei fără milă din Ucraina, declarațiile făcute de Boris Nemțov revin în actualitate.

Într-un ultim interviu acordat cu doar câteva ore înainte să fie asasinat, fostul vicepremier rus a vorbit despre ororile pe care le-ar putea întâmpina Ucraina. De asemenea, Nemțov i-a făcut și un portret psihologic lui Putin. ”Putin înseamnă criză, Putin înseamnă război”, afirma Nemțov, conform publicației Newsweek.

Personajul care l-a înfruntat pe Putin atâția ani îl numea pe liderul de la Kremlin un om ”mai periculos decât au fost sovieticii.” 

Boris Nemțov, opozantul lui Putin, a fost ucis în 2015. El criticase prima intervenție a Rusiei în Ucraina

Boris Nemțov avertisase după protestele pro-europene din Ucraina din 2013 că relația dintre Kiev și Moscova va fi tot mai tensionată. Totodată, opozantul președintelui rus afirmase încă din 2011 că ”Ucraina nu vrea să devină parte a Rusiei”. El a criticat din plin intervenția armatei rusești și anexarea Crimeei.

”Ucraina nu vrea să devină parte a Rusiei lui Putin. Pentru ei suveranitatea și independența sunt valori neclintite. Ucrainenii cred că Moscova atârnă peste ei încă din secolul al XVII-lea, dar Kievul este liber acum”, spunea Nemțov, în 2011, cu patru ani înainte să fie asasinat, potrivit Vox.com.

Pe fondul tensiunilor apărute după anexarea Crimeei și desfășurarea de trupe în Donetsk și Luhansk (2014), Boris Nemțov atrăgea atenția că ”dacă nu oprim această nebunie, consecințele pentru noi toți vor fi devastatoare.”

”Războiul se întâmplă, soldații ruși sunt acolo, dar Kremlinul neagă și pretinde [Guvernul] că nu are nimic de-a face cu aceste tancuri și regimente din Donetsk. Același lucru este valabil și pentru fascism – există în Rusia, dar autoritățile spun că luptăm împotriva fascismului în Ucraina. Dacă nu oprim această nebunie, consecințele pentru noi toți vor fi devastatoare”, a declarat Nemțov în ultimul său interviu.

”Putin minte. Dar el nu poate ascunde lucrurile la nesfârșit. Vor fi din ce în ce mai multe morminte. Iar oamenii vor considera că este rău că se luptă cu un popor frate (n.r. – se referea la intervenția militară a Rusiei în regiunile separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Luhansk). Hitler a avut un motiv să nu atace Austria”, adăuga Nemțov, conform financialtimes.com

Într-o atmosferă ostilă, întreținută printre alții și de televiziunea publică rusă, Nemțov a fost asasinat pe 27 februarie 2015, la mică distanță de Kremlin, în timp ce făcea pregătiri pentru un marș anti-guvernamental.

Cum a ajuns Boris Nemțov un adversar de temut al lui Putin?

În anii ’90, Boris Nemțov a fost unul dintre apropiații președintelui Boris Elțin, fiind unul dintre arhitecții reformelor de piață din Rusia. Elțin l-a avut în vedere pentru succesiunea la funcția de președinte al Federației Ruse, însă în cele din urmă a fost ales Vladimir Putin.

Iniția, Nemțov a salutat inițial numirea lui Putin, pentru a deveni ulterior un opozant important al președintelui.

Ultimul interviu al lui Boris Nemțov. ”Putin este foarte periculos”. Ce ar putea duce la căderea președintelui rus?

”Putin este foarte periculos. Este mai periculos decât au fost sovieticii. În Uniunea Sovietică, deciziile privind războiul, deciziile de a ucide oameni, nu erau luate doar de Brejnev sau nici de Andropov, dar așa funcționează acum.(…)

Uitați-vă la [președintele sârb Slobodan] Milosevic și la sancțiuni. Într-un an și jumătate sau doi, oamenii vor începe să înțeleagă că Putin este responsabil. Prin urmare, treaba mea ca politician și blogger este simplă: Să le arăt că Putin înseamnă criză, Putin înseamnă război.

(…) Opoziția va apărea în armată și în serviciile speciale. De ce? Pentru că vor începe să-și dea seama că Putin a trădat armata. Uite, armata luptă în Ucraina, dar el spune că nu este așa, ei sunt uciși, iar el nu îi ajută.

Oamenii care cunosc pe cineva care are o astfel de experiență vor fi din ce în ce mai mulți. Și din asta va apărea un dezgust profund, în armată și în serviciile speciale”, a precizat Boris Nemțov într-un interviu acordat chiar înainte să moară, conform Financial Times.

Liderul rus de opoziţie Boris Nemţov a fost asasinat în plină stradă la Moscova, pe 27 februarie 2015. Acesta se întorcea acasă de la un restaurant și traversa un pod din apropierea Kremlinului.

O maşină în care se aflau patru persoane a oprit chiar în vecinătatea lor. Asasinul l-a împuşcat în spate cu câteva focuri de armă pe opozantul lui Vladimir Putin. Video:

sursa

Comportamentul suspect l-a dat de gol: Un ucrainean de 22 de ani, reținut în timp ce voia să intre ilegal în Moldova

Un cetățean ucrainean, în vârstă de 22 de ani a fost depistat de polițiștii de frontieră, în timp ce intenționa să traverseze ilegal frontiera de stat, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Incidentul a avut loc în după-amiaza zilei de 2 aprilie 2025, în zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră „Ungheni”. Patrula mobilă aflată în misiune de supraveghere a frontierei, a observat un bărbat care se comporta suspect pe malul râului Prut.

În urma verificărilor, s-a constatat că acesta este cetățean ucrainean, solicitant de azil în Republica Moldova din luna martie. Tânărul avea asupra sa o carte de identitate și a declarat că intenționa să identifice un loc potrivit pentru traversarea râului Prut cu o barcă gonflabilă, în ziua următoare.

Conform legislației în vigoare, bărbatul a fost reținut pentru 72 de ore și este cercetat penal pentru tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat. 

Poliția de Frontieră reiterează angajamentul de a preveni orice încălcare a regimului de frontieră și de a asigura securitatea frontierelor naționale.

Sute de bătrâni rămași singuri își doresc un cozonac de Paște, iar zeci de copii nevoiași pot primi o masa caldă de sărbători

În 7 ani de zile, împreună cu oamenii, Caritate.md a reușit să îmbrățișeze mii de bătrâni singuratici și sute de copii nevoiași, lipsiți de dragostea părintească. Sărbătorile Pascale sunt despre bunătate și a dărui lumină si grijă unui batran singur cu povara batranetii, unui copil nevoiaș sau a unui copil lipsit de dragoste și de o familie.

Astfel, Caritate.md vine cu un mesaj cu prilejul luminatelor sărbători pascale, pentru a-i ajuta pe cei care au cea mai mare nevoie de ajutorul oamenilor cu suflet mare:

”Dragii nostri, suntem in pragul celei mai mare sarbatori crestine, unde fiecare putem face un batran sa zambeasca si un copil sa creada ca oameni buni mai exista.

Și anul acesta vă rrugăm să ne unim bunătatea din orice colț al lumii și împreună să dăruim o masă ccaldă, un cozonac celor mai necăjiți.

Din orice colt al lumii pentru ai nostri copii, pentru ai nostri batrani ce ne asteapta cu bratele deschise, puteti dona aici, cat va lasa BUNATATEA sufletului, prin orice tip de card bancar, paypal, paynet: AICI!

Sau pe paypal@caritate.md.”, anunță cei de la caritate.md.

Un tânăr, căutat de autorități, găsit pe o stradă din Chișinău cu substanțe interzise

Un tânăr în vârstă de 23 de ani, căutat de autorități, a fost depistat de carabinieri pe o stradă din Chișinău. Bărbatul a fost identificat în timpul misiunii de patrulare, iar asupra lui avea substanțe interzise, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma verificărilor, asupra acestuia a fost găsit un pachețel de tip zip-lock ce conținea o substanță albă, necunoscută, cu aspect similar drogurilor.

La fața locului a fost solicitată grupa operativă a IP Buiucani pentru documentarea cazului.

Madonna, în doliu. Veste zdrobitoare pentru diva muzicii pop
Articolul anterior
Ani grei de închisoare pentru profesorul din Edineț care a violat șapte minore
Articolul următor
Close menu