În următorii patru ani, Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională va oferi o asistenţă suplimentară de 42 de milioane de dolari pentru a consolida şi diversifica sectorul energetic al Republicii Moldova în cadrul unui proiect de Securitate Energetică. În luna martie, Republica Moldova a beneficiat deja de 17 milioane de dolari în cadrul aceluiaşi proiect.
Proiectului prevede integrarea pieţei energetice a R. Moldova la cea europeană, atragerea investițiilor în producția locală de energie, precum şi diversificarea aprovizionării cu gaze. Vor fi achiziţionate și 10 drone pentru inspectare şi depistarea rapidă a defecţiunilor tehnice la rețelele Moldelectrica, iar spitalele şi instituţiile publice vor primi 50 de generatoare.
Excelenţa Sa KENT LOGSDON ambasadorul SUA în Republica Moldova: „Republica Moldova se confruntă cu provocări energetice serioase din cauza că 30 de ani a fost dependentă de gazul rusesc şi energia electrică produsă din gazul rusesc. Având sprijin continuu, R. Moldova poate mobiliza sute de milioane de dolari investind în proiecte locale de energie regenerabilă şi eficientă energetic. Această finanţare suplimentară va pemite proiectului MESA să procure soluţii tehnologice noi, inclusiv drone pentru a îmbunătăţi practicile de mentenanţă a Moldelectrica şi a identifica rapid riscurile operaţionale”.
ANDREI SPÎNU ministru al Infrastructurii: „În primul rând banii sunt investiţi în capacităţi de experţi. Avem o echipă de 17 experţi din SUA şi nu doar care ajută Moldelectrica, ANRE, Ministerul Infrastructurii, Energocom ca să grăbim procesele de elaborare a politicilor publice în acest domeniu. Suplimentar vor fi investiţi în tehnologie pentru Moldelectrica, în special, ca să-şi crească capacităţile de interconexiune, de activitate operaţională şi să facă această companie mai performantă”.
O parte din bani va fi investită în modernizarea şi securizarea cibernetică a furnizorului energie Energocom.
VICTOR BÎNZARI director interimar, Energocom: „Proiectul Securitatea Energetică a Republicii Moldova ne susţine în continuu, inclusiv cu experţi care ne sunt delegaţi către Energocom, care ne ajută foarte mult să cucerim pieţe noi, să cunoaştem lucruri noi care pentru R. Moldova a fost ceva inovativ, sigur că pentru intrarea pe o altă piaţă este nevoie, pe lângă resurse umane, şi resurse financiare. Noi vom beneficia de acest proiect, asta va pemite să completăm cash-flow-ul Energocomului ca să poată procura resurse energetice de pe alte pieţe.”
SCOTT HOCKLANDER şeful misiunii USAID în Republica Moldova: „Am ajutat la crearea rezervelor de gaze naturale şi am oferit access la alte pieţe în perioada de urgenţă. Toate eforturile sunt întreprinse spre a realiza un viitor energetic curat, cu energie care este sigură, sustenabilă şi pa care ne-o putem permite”.
Asistența financiară va fi oferită în cadrul proiectului Securitatea Energetică a Republicii Moldova. În total, asistența oferită de USAID este de 60 de milioane de dolari.
sursa: www.tvrmoldova.md