În următorii patru ani, USAID va oferi o asistenţă suplimentară de 42 de milioane de dolari pentru a consolida şi diversifica sectorul energetic al Republicii Moldova

În următorii patru ani, Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională va oferi o asistenţă suplimentară de 42 de milioane de dolari pentru a consolida şi diversifica sectorul energetic al Republicii Moldova în cadrul unui proiect de Securitate Energetică. În luna martie, Republica Moldova a beneficiat deja de 17 milioane de dolari în cadrul aceluiaşi proiect.

acue-retelele-de-distributie-a-energiei-electrice-si-gazelor-naturale-au-nevoie-de-investitii-de-a3425  | Unica.md

Proiectului prevede integrarea pieţei energetice a R. Moldova la cea europeană, atragerea investițiilor în producția locală de energie, precum şi diversificarea aprovizionării cu gaze. Vor fi achiziţionate și 10 drone pentru inspectare şi depistarea rapidă a defecţiunilor tehnice la rețelele Moldelectrica, iar spitalele şi instituţiile publice vor primi 50 de generatoare.  

Excelenţa Sa KENT LOGSDON ambasadorul SUA în Republica Moldova: „Republica Moldova se confruntă cu provocări energetice serioase din cauza că 30 de ani a  fost dependentă de gazul rusesc şi energia electrică produsă din gazul rusesc. Având sprijin continuu, R. Moldova poate mobiliza sute de milioane de dolari  investind în proiecte locale de energie regenerabilă şi eficientă energetic. Această finanţare suplimentară va pemite proiectului MESA să procure soluţii tehnologice noi, inclusiv drone pentru a îmbunătăţi practicile de mentenanţă a Moldelectrica şi a identifica rapid riscurile operaţionale”.  

ANDREI SPÎNU ministru al Infrastructurii: „În primul rând banii sunt investiţi în capacităţi de experţi. Avem o echipă de 17 experţi din SUA şi nu doar care ajută Moldelectrica, ANRE, Ministerul Infrastructurii, Energocom ca să grăbim procesele de elaborare a politicilor publice în acest domeniu. Suplimentar vor fi investiţi în tehnologie pentru Moldelectrica, în special, ca să-şi crească capacităţile de interconexiune, de activitate operaţională şi să facă această companie mai performantă”.  

O parte din bani va fi investită în modernizarea şi securizarea cibernetică a furnizorului energie Energocom.  

VICTOR BÎNZARI director interimar, Energocom: „Proiectul Securitatea Energetică a Republicii Moldova  ne susţine în continuu, inclusiv cu experţi care ne sunt delegaţi către Energocom, care ne ajută foarte mult să cucerim pieţe noi, să cunoaştem lucruri noi care pentru R. Moldova a fost ceva inovativ, sigur că pentru intrarea pe o altă piaţă este nevoie, pe lângă resurse umane, şi resurse financiare. Noi vom beneficia de acest proiect, asta va pemite să completăm cash-flow-ul Energocomului ca să poată procura resurse energetice de pe alte pieţe.”  

SCOTT HOCKLANDER  şeful misiunii USAID în Republica Moldova: „Am ajutat la crearea rezervelor de gaze naturale şi am oferit access la alte pieţe în perioada de urgenţă. Toate eforturile sunt întreprinse spre a realiza un viitor energetic curat, cu energie care este sigură, sustenabilă şi pa care ne-o putem permite”.  

Asistența financiară va fi oferită în cadrul proiectului Securitatea Energetică a Republicii Moldova. În total, asistența oferită de USAID este de 60 de milioane de dolari.

sursa: www.tvrmoldova.md

Operațiune contracronometru de salvare a unui ucrainean în Munții Maramureșului. „Riscul de a nu supraviețui peste noapte este extrem de ridicat”

O echipă mixtă formată din salvamontişti şi poliţişti de frontieră români urcă în Munţii Maramureşului la aproximativ 1.700 metri altitudine pentru recuperarea unui cetăţean ucrainean aflat în stare critică, a informat, duminică, directorul Serviciului Public Judeţean (SPJ) Salvamont Maramureş, Dan Benga, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, informaţiile au fost primite de la un alt ucrainean, recuperat de un echipaj al Poliţiei de Frontieră din comuna Poienile de sub Munte, care a semnalat situaţia prietenului său.

„Cetăţeanul ucrainean are 44 de ani, nu se mai poate deplasa şi e în hipotermie, fiind îmbrăcat cu o pereche de blugi, o geacă şi încălţat cu pantofi sport (…).

Nu ştie exact unde e cel din munte, oferindu-ne nişte informatii destul de vagi şi din păcate nu se poate lua legătura cu ucraineanul din munte, acesta nemaiavând baterie la telefon.

Având în vedere situaţia delicată şi echipamentul sumar al ucraineanului din munte, precum şi temperaturile extrem de scăzute din munte, s-a decis plecarea unei echipe de salvatori montani, care va face joncţiunea cu o echipă a Poliţiei de Frontieră Poienile de sub Munte (…) pentru a încerca să îl găsim şi să îl salvăm. Riscul de a nu supravieţui rămânând la noapte pe munte e extrem de ridicat”, a spus Dan Benga.

Conform sursei citate, a fost solicitat şi elicopterul SMURD de la Punctul Operativ Aero (POA) Jibou, judeţul Sălaj, însă operaţiunea de căutare a fost sistată din cauza condiţiilor meteo dificile pe munte.

„A fost solicitat elicopterul de la POA Jibou, care a răspuns extrem de repede, decolând în sprijinul salvatorilor, dar, din păcate, ajunşi în zonă, datorită timpului extrem de nefavorabil, au trebuit să se retragă şi să anuleze misiune aero”, a precizat Dan Benga.

VIDEO//„Cred că e cel mai rapid Golden buzzer din istoria emisiunii”. O fată de 14 ani din România a făcut senzație la Britain’s Got Talent

Maya Giotea, elevă la Liceul „David Voniga” din Giroc, a avut un moment de excepție pe scena emisiunii Britain’s Got Talent, unde a lăsat juriul și publicul fără cuvinte cu o interpretare emoționantă a piesei „Listen” a lui Beyoncé, scrie presa arădeană.

Vocea sa puternică și maturitatea artistică i-au adus unul dintre cele mai rapide „Golden Buzzer”-e din istoria show-ului, oferit de juratul Bruno Tonioli, care nu a ezitat nicio clipă să o trimită direct în semifinale. Sala a izbucnit în aplauze, iar publicul s-a ridicat în picioare pentru a o ovaționa.

„A fost cea mai matură versiune a acestei melodii pe care am auzit-o de la cineva atât de tânăr”, a declarat emoționat Bruno Tonioli, vizibil impresionat de prestația Mayei.

Pentru Maya, nu este primul moment de strălucire. Anul trecut, a primit patru de „DA” la Românii au talent.

Ministrul Energiei, discuții la Baku privind parteneriatele energetice

Discuțiile s-au axat pe progresele realizate de Republica Moldova în domeniul diversificării aprovizionării cu gaze naturale, consolidării independenței energetice, dar și dezvoltării sectorului energetic, în contextul creșterii producției de energie regenerabilă și implementării măsurilor de eficiență energetică, cu suportul partenerilor de dezvoltare.

În cadrul întrevederii cu Comisarul European pentru Energie și Locuințe, Dan Jørgensen, oficialul a reiterat angajamentul ferm al Republicii Moldova de a integra sectorul energetic în Piața Unică Europeană și a mulțumit Uniunii Europene pentru sprijinul constant, inclusiv pentru intervenția rapidă în vederea depășirii crizei energetice din această iarnă, provocată de Rusia. Ministrul a reiterat că intervenția promptă a partenerilor europeni a permis evitarea unei crize umanitare în stânga Nistrului.

„Apreciem susținerea continuă din partea Uniunii Europene și suntem încrezători că, împreună, vom reuși să excludem dependența față de un singur furnizor de energie, dar și să integrăm complet piețele locale de energie în piața europeană până în 2030, ceea ce va aduce Republicii Moldova un impuls simțitor pentru dezvoltarea economică”, a declarat Dorin Junghietu la întrevederea cu oficialul european.

sursa: tvrmoldova.md

Cum poți genera acasă, simplu, energie verde din apa de ploaie
Articolul anterior
Cea de-a XXI-a ediție a Galei Premiilor Uniunii Teatrale din Moldova (UNITEM) și-a desemnat învingătorii
Articolul următor
Close menu