Încă 100 de milioane de lei prejudiciu. Procurorii PCCOCS au finalizat urmărirea penală pe un alt capăt de acuzare în dosarul CFM

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a finalizat urmărirea penală pe un alt capăt de acuzare în dosarul delapidărilor de la Întreprinderea de Stat Calea Ferată din Moldova (CFM), care vizează o persoană din administrația acesteia, în perioada 2018-2019, scrie nordnews.md.

Potrivit legii, neglijența în serviciu se pedepseşte cu amendă de până la 42.500 lei sau cu închisoare de până la 2 ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la doi la cinci ani.

În martie, procurorii PCCOCS au terminat urmărirea penală în privința altei persoanei, învinuite de depășirea atribuțiilor de serviciu. Ulterior, dosarul a fost trimis în judecată spre examinare în fond.

Rezultatul urmăririi penale declarat a fost obținut cu implicarea mai multor instituții cu competență pe domenii – Inspectoratul Național de Investigații, Serviciul de Informații și Securitate, Curtea de Conturi, Inspecția Financiară și Serviciul Fiscal din subordinea Ministerului Finanțelor.

Procurorii le-au prezentat părților materialele urmăririi penale pentru informare, astfel încât ulterior dosarul să fie trimis în judecată, timp în care învinuitul se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii. În ceea ce privește dosarul de bază, urmărirea penală continuă.

Procurorii acuză persoana de faptul că urmare a neglijenței în serviciu, întreprinderea nu a încasat venituri de aproape 800 milioane lei: pentru perioada anului 2018 nu au fost încasate peste 400 milioane lei, iar pentru anul 2019 – peste 370 milioane lei. Acest fapt, la rândul său, nu a permis acoperirea pierderilor interne înregistrate de CFM din alte activități impuse, care au provocat patrimoniului întreprinderii daune în proporții considerabile, de aproape 100 milioane lei, rezultate din pierderile nete pentru perioada anului 2018 în sumă de peste 73 milioane lei, iar pentru anul 2019 – peste 26 milioane lei.

Delegații pe străzile Capitalei, timp de două zile! Transportul rutier va fi restricționat

Poliția informează că, în perioada 22 – 23 mai, în Chișinău va avea loc cel de-al XIX-le-a Congres al Conferinței Curților Constituționale Europene.

În timpul deplasării delegațiilor transportul rutier va fi restricționat parțial pe unele străzi:

  • str. Mitropolit Varlaam, perimetrul străzilor A. Pușkin – Vlaicu Pârcălab;
    – str. Vlaicu Pârcălab, perimetrul străzilor Mitropolit Varlaam – București;
    – strada București, perimetrul străzilor Vlaicu Pârcălab – Maria Cebotari;
    – strada Maria Cebotari, perimetrul str. Alexei Șciusev – bd. Ștefan cel Mare și Sfânt.

Polițiștii vor fi prezenți pentru a fluidiza traficul rutier cu redirecționarea acestuia pe străzile adiacente, dar și pentru a oferi suport șoferilor.

În acest context, poliția îndeamnă șoferiisă respectați cerințele polițiștilor antrenați în executarea misiunilor de serviciu și să vă organizați din timp rutele alternative de deplasare, dacă urmează să intersectați străzile menționate.

Magistraţii repun pe rol procesul lui Vlad Filat

Cercetarea judecătorească în dosarul în care fostul premier Vlad Filat, în prezent lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), este învinuit de corupere pasivă și trafic de influență, a fost reluată, scrie stiripesurse.md.

Se întâmplă după ce doi judecători de la Curtea de Apel Chișinău, transferați temporar la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), și-au dat demisia, anunță Procuratura Anticorupție (PA).

Următoarea ședință, în cadrul căreia va fi examinată cererea de revizuire înaintată de Filat și apărătorii acestuia, este planificată pentru data de 27 mai, ora 10:00.

Amintim că, prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 27 iunie 2016, Vlad Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare. Fostul premier a fost amendat la acea vreme cu 60 000 de lei și s-a dispus confiscarea bunurilor obținute ilegal (mașini, imobile, terenuri, conturi bancare). Prin decizia din 2016, Filat a primit interdicția de a ocupa funcții publice timp de 5 ani.

Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința de condamnare, pe 11 noiembrie 2016. Prin deciziile CSJ, atât recursul ordinar înaintat de apărare, cât și recursul în anulare, au fost respinse ca vădit neîntemeiate. În iunie 2023, Vlad Filat și apărătorii săi au înaintat o cerere de revizuire a cauzei, urmare a hotărârii Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) din 31 ianuarie 2023, care a constatat încălcarea Articolului 6 § 1 din Convenție, invocând lipsa publicității procesului penal. Cererea urma să fie examinată în ședința de astăzi, 20 mai.

PA anunță că, în cadrul ședinței, părțile în proces au fost, însă, anunțate despre reluarea cercetării judecătorești, pe motivul demisiei și eliberării din funcție a doi judecători din completul de judecată ce urma să se pronunțe pe caz, unul din acești magistrați fiind președintele completului.

De asemenea, părțile în proces au fost anunțate că, prin încheierea din 17.05.2024, a fost creat un nou complet de judecată întru examinarea cererii de revizuire vizate. Tot la ședința de astăzi, Președintele noului complet format, a înaintat o declarație de abținere de la examinarea prezentului caz, pe motiv că ar fi recepționat recent raportul de evaluare negativă din partea Comisiei vetting, astfel că, în vederea excluderii oricărui dubiu privind imparțialitatea sa, a considerat necesar să înainteze prezenta declarație de abținere.

Pronunțarea soluției instanței asupra declarației de abținere a fost amânată pentru 27 mai 2024, ora 10:00.

Reamintim că fostul premier Vlad Filat a fost achitat în dosarul în care era învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari, conform deciziei din 7 mai, pronunțată de către magistrații de la judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Mama Mădălinei, fetița dispărută în urmă cu doi ani în SUA, ar putea să fie expulzată în Republica Moldova

Diana Cojocari, mama Mădălinei Cojocari, riscă să fie expulzată în țara natală, Republica Moldova. Decizia va fi luată de autoritățile din SUA. Femeia se face vinovată pentru că nu a contactat autoritățile americane imediat după dispariția fetei sale, scrie evz.ro.

Ea și-a văzut fiica, ultima dată, pe 23 noiembrie 2022. Dar, a mers la poliția  abia la data de 15 decembrie. Ulterior, anchetată și judecată, a pledat vinovată în acest caz ce s-a petrecut în Carolina de Nord.

Diana Cojocari ar putea fi expulzată în Republica Moldova

Mădălina Cojocari a fost văzută ultima dată coborând dintr-un autobuz școlar în orașul Cornelius, pe 21 noiembrie 2022, și la vremea respectivă avea 12 ani.

Diana și soțul ei, Christopher Palmiter,tatăl vitreg al Mădălinei, nu au raportat la poliție dispariţia fetiţei decât după câteva săptămâni mai târziu, pe 15 decembrie 2022. Și au recunoscut în fața polițiștilor că ultima dată când și-au văzut fiica a fost la data de 23 noiembrie 2022. În acea seară, ea și soțul ei se certaseră.

Christopher Palmiter a afirmat că pe 24 noiembrie 2022, a mers acasă la nişte rude din Michigan „pentru a recupera niște obiecte”, după ce avusese o ceartă cu soția sa. În acea zi, în jurul orei 11:30, Diana a intrat în dormitorul fetiţei şi a văzut că tânăra nu era prezentă.

Când s-a întors acasă, Diana l-a întrebat dacă ştie unde se află fiica lor. Bărbatul a întrebat-o acelaşi lucru și i-a spus că nu are nicio idee. La scurt timp după ce au dat-o dispărută pe Mădălina, părinţii ei au scris o scrisoare în care au apelat la ajutorul oamenilor pentru găsirea fetei.

Cuplul a fost arestat pentru că nu a raportat dispariţia fetiţei. Christopher a fost eliberat în luna august după ce a depus cauțiune, în timp ce Diana încă e în arest la închisoarea din Mecklenburg.

Bunica fetei, Rodica Cojocari, a spus într-un interviu că ea crede cu tărie că „nepoata ei este în viață, dar a fost răpită”. Femeia îşi acuză fiica şi ginerele că i-au traficat nepoata pentru suma de cinci milioane de dolari.

Datoria la gaz a regiunii transnistrene a urcat la 7,6 miliarde USD. Profit fabulos pentru Gazprom de zeci de miliarde
Articolul anterior
Șefa biroului OMS în Moldova: ”Covidul nu a dispărut, a apărut o altă criză”
Articolul următor