Încă un candidat la prezidențiale! Valeriu Pleșca, fost ministru al Apărării, desemnat de PSDE

Ex-ministrul Apărării, Valeriu Pleșca, este candidatul desemnat de Biroul Permanent al Partiddului Social Democrat European (PSDE) pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut astăzi de președintele PSDE, Ion Sula în cadrul unei conferințe de presă, informează unica.md cu referire la un comunicat al formațiunii.

Potrivit liderului social-democrat, candidatura dlui Valeriu Pleșca a fost aprobată în ședința Biroului Permanent al formațiunii urmare a discuțiilor și consultărilor cu membrii Organizațiilor Teritoriale, fiind examinate mai multe candidaturi atât din interiorul, cât și din afara formațiunii. Iar decizia se încadrează în dezideratul PSDE de a deveni un promotor al coagulării unui pol social-democrat puternic în Republica Moldova, oferind platforma formațiunii tuturor forțelor și liderilor politici care subscriu acestui obiectiv.

„Trebuie să recunosc că pentru noi, cei din Partidul Social Democrat European, această decizie este una de maximă responsabilitate. Conștientizăm miza mare a pasului pe care-l facem astăzi, dar suntem siguri că efectele acestei decizii vor fi benefice pentru formațiune și țară. Suntem încrezători că astfel vom impulsiona procese importante care vor avea efecte pozitive asupra întregii politici din Republica Moldova”, a declarat Ion Sula.

La rândul său, Valeriu Pleșca a mulțumit echipei PSDE pentru încrederea acordată și a menționat că împreună cu oamenii de calitate din partid este hotărât să contribuie la schimbarea în bine a lucrurilor în Republica Moldova.

„Politica nu-mi este străină, am suficientă experiență și expertiză, și alături de echipa puternică și oamenii de calitate din PSDE, sunt sigur că vom reuși să schimbăm lucrurile în bine. PSDE este eminamente proeuropean, care respectă și promovează valorile europene, un partid care știe ce vrea, a arătat că poate și are capacitatea să facă lucruri bune pentru țara noastră”, a menționat Valeriu Pleșca.

Valeriu Pleșca este de formare jurist și economist. De-a lungul timpului, s-a impus ca un bun profesionist, manifestând o poziție civică activă și ocupând funcții înalte în stat, a fost ministru al Apărării și deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Actualmente, este un om de afaceri de succes și președinte al Asociației Veteranilor din Procuratură.

Autoritățile instituie un mecanism național pentru a preveni importul de pește provenit din pescuit ilegal

Pentru a preveni introducerea pe piața națională a peștelui și produselor pescărești provenite din pescuit ilegal, nedeclarat și nereglementat, Guvernul a adoptat un proiect ce instituie un mecanism de verificare a provenienței acestor produse în Republica Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Importatorii de pește și produse pescărești vor fi obligați să prezinte, la momentul importului, certificatul de captură pentru fiecare lot provenit din pescuitul sălbatic marin. Documentul va fi transmis prin sistemul electronic de trasabilitate al Uniunii Europene și va fi verificat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, prin intermediul inspectorilor sanitari veterinari de la punctele de control la frontieră.

În cazul lipsei certificatului de captură, constatării de către inspectorul sanitar veterinar a neconformităților depistate sau lipsei informațiilor complete și concludente în certificatul de captură, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va interzice importul în țară a produselor pescărești obținute din pescuitul din mări și oceane, cu notificarea autorității competente a țării exportatoare și/sau a țării de origine a lotului de produse pescărești a încălcărilor constatate la importul acestora.

Menționăm că, pescuitul ilegal, nedeclarat și nereglementat a devenit o problemă majoră la nivel global, afectând grav resursele naturale și echilibrul ecosistemelor marine. Se estimează că aproximativ 40% din pescuitul comercial mondial provine din astfel de practici, ceea ce înseamnă pierderi anuale de peste 843.000 de tone de pește, cantități semnificative pentru regenerarea stocurilor și menținerea durabilă a resurselor acvatice.

Această situație subminează eforturile internaționale de a combate foametea, de a promova consumul și producția responsabilă și de a proteja viața marină – obiective incluse în Agenda ONU pentru Dezvoltare Durabilă.

Republica Moldova va utiliza un sistem modern pentru combaterea spălării banilor

Guvernul Republicii Moldova a aprobat un acord cu UNODC pentru instalarea sistemului goAML, un program informatic modern care ajută autoritățile să lupte mai eficient împotriva spălării banilor și finanțării terorismului, scrie tvrmoldova.md.

Acordul a fost semnat în februarie 2025 între Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor și Agenția ONU pentru Combaterea Drogurilor și Criminalității (UNODC). Prin acest parteneriat, R. Moldova va primi sprijin pentru instalarea și folosirea sistemului goAML: de la configurare, instruirea personalului, până la mentenanță tehnică.

goAML este un sistem folosit de mai multe țări pentru a analiza și raporta tranzacțiile financiare suspecte. Cu ajutorul acestuia, autoritățile moldovene vor putea detecta mai rapid și mai exact cazurile de criminalitate financiară.

Costurile pentru instalarea și întreținerea sistemului în primii doi ani vor fi acoperite integral de un proiect susținut de UNODC și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Târg al producătorilor locali în Scuarul Catedralei

Primăria Municipiului Chișinău informează că în perioada 23-25 aprilie 2025, între orele 07:00-20:00, în Scuarul Catedralei (intrare din str. A. Pușkin) și pe aleea adiacentă str. A. Pușkin, se va desfășura Târgul producătorilor locali, cu comercializarea produselor agroalimentare, a producției proprii, a produselor apicole și a articolelor meșteșugărești, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Acțiunea este desfășurată în colaborare cu AO Asociația pentru Susținerea Businessului Mic și Mijlociu „Perspectiva” și are ca scop susținerea producătorilor locali și promovarea producției autohtone.

Primăria Municipiului Chișinău încurajează cetățenii să viziteze târgurile locale, menite să asigure consolidarea relațiilor dintre producătorii autohtoni și consumatori.

Topul liceelor din Chișinău care au înregistrat cele mai mari medii la examenul de Bacalaureat
Articolul anterior
Sărutul pasional dintre Macron și ministra Sportului la deschiderea Jocurilor Olimpice a stârnit agitație în Franța
Articolul următor
Close menu